תראו מה יצא מהמצה: מתכונים
טעימים עם המאפים המרובעים

לא רק מצה בריי: אסנת לסטר מסבירה איך להוציא מהמצות את המקסימום ולהכין אתן מטעמים בחול המועד, מפיצה או טוסטים עד לחטיפים מתוקים

אסנת לסטרפורסם: 24.04.16 10:13
פיצה מצה (צילום: אסנת לסטר)
פיצה מצה (צילום: אסנת לסטר)

פיצה מצה

מתכון של אסנת לסטר.

התוספות הן רק בגדר המלצות – כל אחד מוזמן לשים על הפיצה את הדברים שהוא אוהב.

 

מרכיבים

4 פיצות

 

  • 4 מצות
  • 250 גרם (1 כוס) רסק עגבניות
  • 200 גרם גבינה צהובה מגוררת
  • 2 עגבניות גדולות פרוסות דק
  • 1 בצל גדול פרוס דק
  • 150 גרם זיתים
  • 1 קופסת שימורי טונה, מסוננת מהנוזלים
  • 30 גרם אנשובי
  • 2 כפות אורגנו יבש טחון

 

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מרטיבים את המצות קלות תחת הברז ומניחים אותן בין מגבות נייר לחות למשך 20-15 דקות, לריכוך.
  3. מורחים בזהירות כל מצה ברסק עגבניות, מפזרים מעל את הגבינה ומסדרים את שאר התוספות. לסיום מתבלים באורגנו.
  4. שמים את פיצות המצה בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים כמה דקות, עד שהגבינה מותכת.

 

טוסט מצה עם גבינה צהובה (צילום: אסנת לסטר)
    טוסט מצה עם גבינה צהובה(צילום: אסנת לסטר)

     

    טוסט מצה עם גבינה צהובה

    מתכון של אסנת לסטר.

     

    מרכיבים

    8 מנות

     

    • 4 מצות
    • 200-150 גבינה קשה פיקנטית, פרוסה

     

    אופן ההכנה
    1. מרטיבים את המצות קלות תחת הברז ומניחים אותן בין מגבות נייר לחות למשך 20-15 דקות, לריכוך.
    2. חוצים את המצות. מניחים בחלקה התחתון של כל מחצית 2-1 פרוסות גבינה ומקפלים לשניים, כך שמתקבל "כריך".
    3. מניחים בטוסטר לחיצה וסוגרים אותו בלי ללחוץ. מחממים 3-2 דקות, עד שהגבינה נמסה.

     

    מצות מטוגנות עם ממרחים ביתיים (צילום: אסנת לסטר)
      מצות מטוגנות עם ממרחים ביתיים(צילום: אסנת לסטר)

       

      מצות מטוגנות עם ממרחים ביתיים

      מתכון של אסנת לסטר.

       

      מרכיבים

      4 מנות

       

      • 4 מצות
      • 4 ביצים טרופות
      • שמן לטיגון

       

      לממרח עגבניות מיובשות
      • 100 גרם עגבניות מיובשות בשמן, מסוננות
      • 2 שיני שום
      • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
      • 20 עלי בזיליקום

       

      לממרח זיתים ירוקים
      • 100 גרם (2/3 כוס) זיתים ירוקים מגולענים
      • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
      • 2 שיני שום
      • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

       

      לפסטו כוסברה
      • 1 כוס דחוסה כוסברה קצוצה
      • 2 שיני שום
      • 25 גרם (1/4 כוס) צנוברים
      • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
      • 1/2 כפית מלח
      • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

       

      לממרח פלפלים אדומים
      • 2 פלפלים אדומים, קלויים וקלופים
      • 2 שיני שום
      • 3 כפות שמן זית
      • 1/2 פלפל ירוק חריף טרי
      • 1/2 כפית מלח
      • 1/4 כפית פלפל שחור טחון
      • להוספה אחרי הטחינה: עלים מ-10 גבעולי בזיליקום, חתוכים דק

       

      אופן ההכנה
      1. הממרחים: טוחנים יחד את המרכיבים של כל ממרח (שימו לב שבממרח הפלפלים האדומים מוסיפים את הבזיליקום לאחר הטחינה).
      2. מרטיבים את המצות קלות תחת הברז ומניחים אותן בין מגבות נייר לחות למשך 5 דקות, לריכוך חלקי.
      3. מורחים את המצות בנדיבות בביצה ומניחים בתבנית לכ-15 דקות, עד שהן מתרככות.
      4. חותכים את המצות ל-4.
      5. מחממים שמן במחבת גדולה ומוסיפים בזהירות את המצות. מטגנים כדקה מכל צד, עד להזהבה.
      6. מגישים מיד, עם הממרחים.

       

      מצות אפויות מתוקות (צילום: אסנת לסטר)
        מצות אפויות מתוקות(צילום: אסנת לסטר)

         

        מצות אפויות מתוקות

        מתכון של אסנת לסטר.

         

        מרכיבים
        • 3 מצות שבורות לאורכן ל-4 פסים
        • 1/4 כוס (85 גרם) דבש
        • 1/4 כוס (85 גרם) סילאן
        • 100 גרם (1 כוס) שקדים גרוסים גס או פרוסים דק
        • 1/2 עד 1 כפית קינמון
        • 50 גרם שוקולד מריר
        • 50 גרם שוקולד לבן

         

        אופן ההכנה
        1. מחממים את התנור או הטוסטר אובן ל-160 מעלות.
        2. מורחים כל מצה בדבש או בסילאן (אפשר למרוח רק בצד אחד ואפשר בשני הצדדים). מפזרים על המצה שקדים וקצת קינמון
        3. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים בה את המצות. אופים 7-5 דקות (אם הרבה מהסילאן ומהדבש נוזל מהמצות – לא נורא. אני מבטיחה שיישאר עליהן מספיק).
        4. ממיסים בנפרד את שני סודי השוקולד במיקרוגל או על הכיריים. במיקרוגל: מחממים 30 שניות, מערבבים – וחוזרים על החימום הקצר והערבוב עד שהשוקולד נמס לגמרי. על הכיריים: שמים את השוקולד בסיר קטן, ומניחים אותו מעל סיר גדול שבו מעט מים רותחים (אסור שהמים ייגעו בסיר הקטן). מחממים תוך בחישה, עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
        5. מזלפים את השוקולד המומס על המצות בעזרת כפית.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)