פרחים במתנה: איך לבחור
עציצים מתאימים למארחים בחג?

עציץ או זר פרחים הם תמיד מתנה נהדרת, אבל צריך לדעת איך להתאים אותם לחללי הבית. מה מושלם למרפסת קטנה, ואיזה צמח כמעט לא דורש טיפול והשקעה?

גליה סיון

|

17.04.16 | 17:36

הכלל בבחירת פרחים הוא לחשוב קודם כל על הסביבה אליה הם נכנסים  (צילום: שרית גופן)
הכלל בבחירת פרחים הוא לחשוב קודם כל על הסביבה אליה הם נכנסים (צילום: שרית גופן)

בחג הקרוב, ועם תזמון לא מקרי כלל עם פריחת האביב המרהיבה, תוכלו להרגיש יומיים של אמסטרדם בתל אביב: שוק הפרחים הראשון בישראל יוקם בנמל (20-21 באפריל) ויאגד תחת קורת גג אחת עשרות דוכנים של מגדלי פרחים וצמחי נוי מכל הארץ, שוזרים מקצועיים ודוכנים לכלים מיוחדים ולגינון ביתי. האירוע הוא פרי שיתוף פעולה בין שוק הנמל ליזם אלירן בן יהודה, בעליה של "משתלה אורבנית" בתל אביב, המתמחה בגידול עירוני ומיועדת לכל מי שרוצה למלא את החלל בדירתו הקטנה במעט ירוק מרענן.

 

אז מה מתוך כל המגוון העצום הזה מתאים לכם? בן יהודה מספק מניסיונו העשיר ורב השנים עצות על צמחים שכדאי לקנות בעונה זו של השנה, וגם כמה טיפים על פרחים שמומלץ להביא למארחים שלנו בפסח.

 

ביקשנו להתמקד בצמחים שישגשגו בדירה עירונית ממוצעת – כזו שמקבלת שמש במשורה ואין לה מרפסת, וגם כזו שמקבלת "יותר מדי שמש" בחודשי הקיץ הארוכים ובעלת מרפסת קטנה. לנוחיותכם, חילקנו את המלצותיו לפי חללים ספציפיים בבית.

 

אלירן בן יהודה. יזם שוק הפרחים (צילום: שרית גופן)
    אלירן בן יהודה. יזם שוק הפרחים(צילום: שרית גופן)

     

    כמה טיפים חיוניים לגידול צמחים בבית

     

    לפני שאתם רוכשים צמח, חישבו על הדברים הבאים: כמה חשק וזמן יש לכם לטפל בו; באיזה חלל בדיוק תשימו אותו (מואר או חשוך, חדר גדול או קטן, חלל עם שמש ישירה או בלי שמש כלל); האם בחלל המיועד מסתובבים חיות מחמד שאוהבות לכרסם דברים בגובה העיניים; נוכחותם של ילדם קטנים שאותם אתם מבקשים לשתף בתהליך הגידול; ולבסוף, כמה כסף אתם מוכנים להשקיע ברכישה. כל אלה ישפיעו על סוג הצמח שכדאי לרכוש.

     

    שיקלו לרכוש צמח ולא פרח לבית: רוב הצמחים בעלי הפריחה דורשים תנאים של הרבה אור, דישון, לחות ובעיקר אוויר, כך שמספר סוגי הפרחים שמשגשגים בבית מוגבל. לא פעם, אנשים קונים פרחים בתקווה שיחזיקו מעמד לאורך זמן ואז מתאכזבים. לכן, עדיף לרכוש צמחים ללא פריחה או צמחים בעלי פריחה עמידה, וכאלה שדרושים טיפול קל או מינימלי.

     

    קנו את הצמח בגודל הרצוי לכם: אנשים רבים מצפים שהצמחים שלהם יגדלו "לפי הספר" – אך זה קורה, אם בכלל, רק לעתים רחוקות. אל תצפו שצמח בעל סנטימטרים בודדים יגדל לגובה של שני מטר, גם אם כך מבטיחים לכם בחנות או בתיאור הצמח באינטרנט. אם אתם רוצים צמח שיגיע עד מטר וחצי, קנו אותו בערך בגודל הזה, ושימו אותו בכלי מתאים

     

    חשוב שלצמח יהיה את המקום הקבוע, גם אם מדובר בצמח יחסית סתגלן. צמחים צריכים יציבות ותנאים קבועים. כך, לדוגמה, לא נוציא פתאום למרפסת מוצפת שמש צמח שהתרגל לחיות בסלון יחסית אפלולי, ולהיפך.

     

    צמחים לא אוהבים "לחטוף מכות": כלומר, עדיף להניח צמח בפינה בסלון בין הספות או על שידה, במקום שבו אנחנו יודעים שהצמח לא יזכה ל"מכות" קטנות בכל פעם שאחד מאיתנו, החתול הביתי, או אחד הילדים חולפים לידו. בנוסף, אל תניחו צמח ישירות מול הזרם של המזגן.

     

    הגורם מספר 1 למוות של צמח בבית הוא השקיית יתר: השקייה נכונה היא המפתח להצלחה, ותסייע לצמח לגדול כמעט בכל תנאי - גם אם לא מדובר בתנאים אידאליים "לפי הספר". אם הנחתם את הצמח בכלי שבו המים יורדים מהר מדי, סימן שהכלי קטן מדי. כמו כן, עדיף להשתמש בכלים מאווררים (דוגמת טרקוטה) ולא בכלי קרמיקה. שאלו את מוכר הפרחים שלכם כל כמה זמן עליכם להשקות את הצמח, ואל תתפתו "לרחם" עליו ולהשקות אותו יותר מכך. לכו על "כלל האצבע" – הכניסו את האצבע בתוך האדמה, ותראו אם היא יבשה לגמרי – ורק אז השקו. השקייה נכונה מאותת לצמח שלא "יתפנק", והוא יתרגל לתנאים שאנו מציבים לו. כמו כן, דאגו לקבל הוראות על צורת ניקוי העלים של הצמח, וכל כמה זמן ואיך צריך לגזום אותו.

     

    דאגו לדשן את הצמח: כל הצמחים דורשים דישון. הדישון הממוצע נע בין פעם בשבועיים בקיץ ופעם בחודש בחורף.

     

     

    קקטוסים. השקיית יתר היא הגורם העיקרי לתמותת הצמחים בבית (צילום: ענבל מרמרי)
      קקטוסים. השקיית יתר היא הגורם העיקרי לתמותת הצמחים בבית(צילום: ענבל מרמרי)

       

      צמחים בהתאמה אישית

       

      לחללים גדולים

      לחללים גדולים ומוארים, מסביר בן יהודה, מומלץ להכניס צמחים עם שני מאפיינים: צמחים גדולים עם עלווה גבוהה וגדולה; וכאלה שחיו עד עכשיו בחוץ ונמכרים במשתלות כצמחים שיכולים לגדול בבית. אחד כזה הוא ציפור גן עדן, פרח נוי מקובל בגינות ושניתן לגדלו בבית. עליו גדולים, מרהיבים ומזכירים את עלי שיח הבננה, והצמיחה שלו ססגונית במיוחד – בצבעי כחול, כתום וארגמן. מדובר בפרח עמיד מאוד שממלא את חלל הבית, ודורש טיפול מינימלי. שיתלו אותו באדמה מאווררת ולא חולית ובכלי יציב, דוגמת כלי חרס מסיבי, והניחו אותו בכניסה למרפסת או ליד חלון.

       

      ציפור גן עדן. עליו הגדולים מזכירים עלי בננה ופריחתו ססגונית (צילום: ענבל מרמרי)
        ציפור גן עדן. עליו הגדולים מזכירים עלי בננה ופריחתו ססגונית(צילום: ענבל מרמרי)

         

         

        המלצה נוספת היא הסנסיווריה (כינדון בעברית), צמח ללא עלים שנחשב למטהר אוויר יעיל. לדברי בן יהודה, הסנסיווריה עמיד במיוחד ויכול להגיע לגובה של עד מטר. יש לו נוכחות חזקה, ואפשר להניח אותו גם בכלים גבוהים או על שרפרף לחיזוק האפקט בחלל. הצמח דורש טיפול קל והשקייה מועטה, ומומלץ לשתול אותו באדמה מאווררת.

         

        סחלבים מתאימים גם הם לחללים גדולים, אך במקרה שלהם – היזהרו מאור ישיר. פריחתם ארוכה ויפה תמיד, והם מאוד אוהבים בית, תנאים לא משתנים וטיפול מינימלי. משך הפריחה של הסחלב ארוך, והוא יכול לפרוח במשך ארבעה חודשים בתנאים אידיאליים. אל תניחו את הסחלב מול חלון או במקום שבו יקבל שמש ישירה. לאחר שתמצאו מקום, נסו לא להזיז אותו משם. מכיוון שמדובר בפריחה עדינה מאוד, דאגו למקום מוגן שבו הצמח לא יקבל "מכות" מעוברים ושבים בבית.

         

        פיקוס הגומי השחור הוא עץ יפהפה שמתאים לגידול בחלל גדול ולא מואר, עמיד בצורה בלתי רגילה, ובעל קצב צמיחה איטי אך עקבי בבית (ומהיר בחוץ). בן יהודה מסביר כי ניתן לרכוש אותו בגובה של עד 2.5 מטרים, אך לרוב הוא נרכש בגובה של מטר עד מטר וחצי. עליו כמעט שחורים, וכשהקצוות שלהם נפתחים, מתגלה "פומפון" אדמדם ומיוחד. האפקט, אם כן, הוא של צמח גדול בצבעי שחור ואדום. להגברת האפקט, בן יהודה ממליץ להאיר אותו עם מנורה לא חזקה, שדלוקה ביום ולא בלילה ("גם צמחים צריכים לישון!", הוא מדגיש). את טריק המנורה אפשר גם ליישם על צמחים גדולים אחרים.

         

        פיקוס הגומי השחור. מתאים לחלל גדול ולא מואר (צילום: משתלה אורבנית)
          פיקוס הגומי השחור. מתאים לחלל גדול ולא מואר(צילום: משתלה אורבנית)

           

          למטבח

          גם למטבח מגיע כתם ירוק מרענן. באזור זה, בן יהודה ממליץ לא ללכת על האקזוטי, אלא על הפרקטי, ולשלב שני סוגי צמחים: קקטוסים וסוקולנטים – שניהם צמחים קטנים ומאוד עמידים שכמעט ולא דורשים טיפול, מבקשים מעט מים (גם בקיץ) ושורדים היטב גם בתנאי תאורה משתנים האופייינים למטבח.

           

          סוקולנטים. חסכניים במים וכמעט ולא דורשים טיפול (צילום: ענבל מרמרי)
            סוקולנטים. חסכניים במים וכמעט ולא דורשים טיפול(צילום: ענבל מרמרי)

             

            קקטוס. כתם של צבע במטבח (צילום: ענבל מרמרי)
              קקטוס. כתם של צבע במטבח(צילום: ענבל מרמרי)

               

              אם יש לכם חלון במטבח, אתם מוזמנים להתנסות עם צמחי תבלין כגון בזיליקום, כוסברה ופטרוזיליה. מומלץ להניח אותם בצד הפנימי של החלון, להשקות אותם במשורה (כדי שהשורשים לא יירקבו) ולקטום מראש הגבעול כמה עלים לפי הצורך, אך לא עלה עלה. אל תצפו שהשתילים יספקו לכם צמחי תבלין לכל סלט, אלא קיטפו בזהירות, שכן צמח חייב את העלים שלו כדי להמשיך לגדול.

               

              צמחי תבלין. מארז של פלפל מתוק, בזיליקום, אורגנו, פטרוזיליה, סלק אדום ופיגם (צילום: ענבל מרמרי)
                צמחי תבלין. מארז של פלפל מתוק, בזיליקום, אורגנו, פטרוזיליה, סלק אדום ופיגם(צילום: ענבל מרמרי)

                 

                למרפסת קטנה

                בן יהודה ממליץ לשלב במרפסת קטנה צמחים רב שנתיים עם צמחים חד שנתיים, בעיקר בקיץ, ולהרבות בצמחים סתגלנים שלא דורשים הרבה מים בקיץ. השתמשו באדניות נתלות, ושיתלו בהן צמח רב שנתי ומסביבו צמחי עונה של קיץ. כך, נוצרת רוטציה בכל חודשי השנה (כך, בעוד הצמח הרב שנתי קצת נובל ומחכה לחודשים גשומים יותר, צמחי הקיץ מבלבלים). ניתן לשלב את צמח האנג'לוניה הרב-שנתי, שלו משך צמיחה ארוך והוא מחזיק עד דצמבר. גם צמח הוינקה מומלץ – קלאסי, עמיד מאוד ובעל פריחה יפה. ניתן לשלב יסמין, שריחו נהדר ויש ממנו מאות סוגים בארץ. צמחי תבלין כגון אורגנו, רוזמרי ולוונדר, אף הם מאוד עמידים ונפלאים לגידול בחוץ. אם ברצונכם להפחית את מספר היתושים בעת הישיבה במרפסת בערבי הקיץ החמים, לכו על צמח הפלקטרנתוס, בעל עלווה יפיפיה שמפיצה ריח חזק וידועה כדוחת יתושים. גם הגרניום הלימוני מפחית את מספר היתושים, ומשתלב נהדר גם בכוס תה.

                 

                בגלל שהחלל קטן, המוטיב של קירות ירוקים מומלץ במיוחד. כך אתם מנצלים את הקיר בעלות קטנה יחסית על-ידי שימוש בעציצים נתלים על הקיר ומדפים קטנים ועליהם צמחים. בחודשי הקיץ, שבהם שמש חזקה מכה לפחות בצד אחד של המרפסת במשך שעות רבות ביום, מומלץ להגן על יתר הצמחים במרפסת בעזרת צמח מטפס וצמחי הדרים.

                 

                אנג'לוניה. צמח רב-שנתי, בעל פריחה ממושכת (צילום: ענבל מרמרי)
                  אנג'לוניה. צמח רב-שנתי, בעל פריחה ממושכת(צילום: ענבל מרמרי)

                   

                  למקלחת

                  חדר מקלחת הוא מטבעו עתיר לחות, וכאן ההזדמנות שלנו להתפרע עם צמחים טרופיים ש"שותים" את רוב המים שהם זקוקים להם דרך העלים. טרנד נפוץ היום הוא צמחי אוויר – אלה לא צריכים אדמה, ואת ההזנה שלהם הם מקבלים דרך האוויר. אם חדר המקלחת שלכם מואר, שימו כמה צמחי אוויר בתוך טרריומים. אם חדר המקלחת לא מואר, מומלץ לבחור בזמיה קוקולוס, צמח בשרני מאוד עם ענפים שקופים ועלים מבריקים מאוד, שכמעט ולא דורש טיפול.

                   

                  צמחי אוויר בתוך טרריומים (צילום: ענבל מרמרי)
                    צמחי אוויר בתוך טרריומים(צילום: ענבל מרמרי)

                     

                    זמיה קוקולוס (מלפנים) וסנסיווריה (צילום: ענבל מרמרי)
                      זמיה קוקולוס (מלפנים) וסנסיווריה(צילום: ענבל מרמרי)

                       

                      לשולחן החג

                      הכלל בפרחים – במיוחד כאלה שאנו מביאים במתנה לשולחן החג של המארחים – הוא לחשוב על הסביבה אליה הם נכנסים. לא תמיד אתם יודעים אם המארחים אוהבים או יודעים לטפל בפרחים או אם יש להם חשק וזמן ללמוד כיצד לעשות זאת. לכן, זה הזמן שלכם להתחשב בהם – ולא רק להביא זר פרחים רב רושם ויקר שידרוש טיפול מסיבי. בן יהודה ממליץ על זר של פיונים (אדמוניות), שפריחתו ייחודית (הוא נפתח לגודל כף יד בצורת שושנה מלאה בעלי כותרת צפופים) והריח שהוא מפיץ נפלא. עלותו יחסית גבוהה, אך היתרון שלו הוא שדרושים חמישה גבעולים בלבד כדי למלא וואזה מרשימה ביותר.

                       

                       

                      פיונים. פריחה ייחודית בצורת שושנה (צילום: ענבל מרמרי)
                        פיונים. פריחה ייחודית בצורת שושנה(צילום: ענבל מרמרי)

                         

                        המלצה נוספת היא צמח נץ החלב, שפריחתו מרהיבה והוא כמעט לא דורש טיפול. הרבה אנשים מכירים אותו כ"פרח שלא צריך מים", משום שברגע שקוטפים אותו מהגבעול, אפשר להניחו בוואזה ללא מים כלל. הוא מגיע בצבעי כתום עז או לבן אלגנטי וקלאסי, ותמיד ניתן לשלב בין שני הצבעים הללו כשרוכשים אותו כזר בחנות. המלצה נוספת היא פרח ההורטנזיה, המתאפיין בגושי פריחה יפיפיים במגוון צבעים (לבן, כחול, לבן וורוד, כתום או ירוק, ועוד). הוא דורש ידיים מנוסות להמשך הטיפול, אך אם תביאו אותו במתנה גם לאנשים שזו הפעם הראשונה שהם נתקלים בפרח בחייהם, הוא יחזיק חודש שלם על שולחן החג.

                         

                         הורטנזיה. יחזיק חודש שלם על שולחן החג (צילום: משתלה אורבנית)
                          הורטנזיה. יחזיק חודש שלם על שולחן החג(צילום: משתלה אורבנית)

                           

                           

                           
                          הצג:
                          אזהרה:
                          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד