הכוכבת שטרן: קריקטוריסטית חדה בעולם של מעצבים ומאיירים גברים

מבן גוריון והחוק ''מיהו יהודי'' ועד קומיקס שמתאר בהומור אלגנטי את חיי האמהות - פרידל שטרן השאירה חותם בדורות של מאיירים וקריקטוריסטים ישראלים

עודד בן יהודה פורסם: 06.03.16 15:43
פורטרט עצמי של פרידל שטרן עובדת, מול חלון לים התיכון. היא עלתה מגרמניה ב-1936 ונהגה לחתום בכוכב אחרי שמה הפרטי (שטרן בגרמנית משמע כוכב). כאן משתלשל הכוכב גם מאחת המגירות (קריקטורה: עזבון פרידל שטרן, המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס, חולון)
פורטרט עצמי של פרידל שטרן עובדת, מול חלון לים התיכון. היא עלתה מגרמניה ב-1936 ונהגה לחתום בכוכב אחרי שמה הפרטי (שטרן בגרמנית משמע כוכב). כאן משתלשל הכוכב גם מאחת המגירות (קריקטורה: עזבון פרידל שטרן, המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס, חולון)

נהוג לייחס לעיצוב המקומי שלנו היסטוריה של כמאה שנים. במונחים אירופיים, אנחנו ממש ילדים. אין לנו הרבה דמויות מפתח שהגדירו את שדה היצירה המקומית ויצקו לתוכו עשייה של למעלה מ-50 שנים, או כאלה שהצליחו להותיר את חותמם בדורות הבאים. לפרידל שטרן - מאיירת, מעצבת גרפית וקריקטוריסטית - מושב של כבוד באולימפוס העיצובי שלנו. לרגל יום האשה שחל השבוע, וכנס שנערך לכבוד 100 שנים להולדתה, בחרתי להקדיש את הטור לאשה שהייתה חלק מיסודות עולם הקריקטורה והאיור הישראליים ומצטיירת כדמות מרתקת, חזקה, פמיניסטית, פוליטית, הומוריסטית ושנויה במחלוקת. הנה, למשל, קריקטורה שציירה לרגל יום האשה 1967: 


קריקטורה לרגל יום האשה 1950 / פרידל שטרן
סקיצה לקריקטורה לרגל יום האשה 1967 / פרידל שטרן

 

פרידל שטרן נולדה בלייפציג, גרמניה, לפני 100 שנים. בחמישי הקרוב, בשש וחצי בערב, יערכו לכבודה ארגון יוצאי מרכז אירופה (ארגון היקים) ופסטיבל האישה בחולון כנס תחת הכותרת "בקיצור: ישראלית", במוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס בחולון. פרידל היא הכל חוץ מ"בקיצור". בדיוק השנה, לפני שבעה עשורים, פירסמה את הקריקטורה הראשונה שלה בעיתון הצבאי "במחנה", ומאז לא חדלה לשקף את הלכי הרוח וחיי היום יום הישראליים דרך איוריה, הקריקטורות השנונות שלה, הקומיקס, כרזות פרסום ואפילו הבולים שעיצבה. רובם עדיין רלוונטיים להפליא: 


OdedBenYehuda_Fridel_014
סקיצה לקריקטורה מתוך הסדרה ''צפורה'', שנות ה-60 / פרידל שטרן


OdedBenYehuda_Fridel_015
סקיצה לקריקטורה מתוך הסדרה ''ציפורה'' (כאן מודדת את הבת), שנות ה-60 / פרידל שטרן


המציאות הישראלית, סקיצה לקריקטורה / פרידל שטרן
סקיצה לקריקטורה מ-1973. הייתכן שאז היה פקוק אף יותר? / פרידל שטרן


פרידל שטרן
 פרידל שטרן במצב רוח חלוצי. במלחמת העולם השנייה, לאחר שעלתה לישראל, שירתה בצבא אנגליה

 

פרידל, שעלתה בגפה לארץ ישראל ב-1936, שירתה בזמן מלחמת העולם השנייה בצבא אנגליה, ואפילו קיבלה צל״ש מהמלך ג׳ורג׳ החמישי. היא הייתה בעלת אישיות חזקה, וכנראה הבינה כבר בתחילת דרכה המקצועית לאיזה עולם הגמוני גברי היא נכנסת בתחום עיסוקה. כדי לבדל עצמה מיוסי שטרן, העורך הגרפי של "במחנה", היא בחרה לחתום בשמה הפרטי, שלו הוסיפה את מה שיהפוך עם השנים ללוגו הבלתי רשמי שלה: כוכב (פירוש השם "שטרן" בעברית). היא לא נרתעה משום נושא, וביטאה ביקורת באמצעות הומור אלגנטי ואינטיליגנטי.

 


סקיצה לקריקטורה / פרידל שטרן
סקיצה לפרסומת למשקה קל, 1961 / פרידל שטרן


סקיצה לקריקטורה / פרידל שטרן
סקיצה לקריקטורה על קפה ''רוול'' הפופולרי בדיזנגוף, 1973 / פרידל שטרן


סקיצה לקריקטורה / פרידל שטרן
סוגיית דימוי הגוף בסקיצה לקומיקס / פרידל שטרן


קריקטורה של דוד בן גוריון / פרידל שטרן
סקיצה לקריקטורה של דוד בן גוריון לעיתון "זמנים" משנות ה-50, לאחר שהקפיא את חוק ''מיהו יהודי", עוד שאלה שרלוונטית גם היום / פרידל שטרן


קריקטורה של גולדה מאיר / פרידל שטרן
סקיצה לקריקטורה של גולדה מאיר לעיתון "זמנים", בעקבות מינוייה לשרת החוץ / פרידל שטרן


גברים נשים, ומה שבניהם / פרידל שטרן
''אני יותר מתוקה ממנה!'', סקיצה לקריקטורה מ-1952 / פרידל שטרן

דת ומדינה, נשים וגברים - הכל היה מתחת לגריל / פרידל שטרן
דת ומדינה, נשים וגברים, אז כהיום. סקיצה לקריקטורה / פרידל שטרן

 

פרידל לא הייתה רק קריקטוריסטית מדוייקת ושנונה. בשנות ה-50 וה-60 היא החלה לעצב כרזות למוסדות מדינה כמו השירות הבולאי והמוסד לביטוח לאומי, וגם לחברות מסחריות כמו דלק, אלעל ומעריב. במקביל עיצבה בולים לדואר ישראל (בכך הפכה לאשה השנייה שעיצבה בולים בישראל, הראשונה הייתה מרים קרולי), איירה שערי עיתונים וכרטיסי ברכה לימי העצמאות. 


מודעה לעיתון ״מעריב״ / פרידל שטרן
מודעת פרסומת לעיתון "מעריב" / פרידל שטרן


שער מאוייר לעיתון הילדים: ״דבר לילדים״ / פרידל שטרן
שער שאיירה ל"דבר לילדים", 1954 / פרידל שטרן


כרזה לביטוח לאומי / פרידל שטרן
כרזה לקמפיין של הביטוח הלאומי בשנות ה-50 / פרידל שטרן


כרזה לביטוח לאומי / פרידל שטרן
כרזה לביטוח לאומי / פרידל שטרן


כרזה לחברת ״דלק״ / פרידל שטרן
מפת ישראל בפרסומת לחברת "דלק", שנות ה-50 / פרידל שטרן


סקיצה לפרסומת ל"ארקיע", שנות ה-50 / פרידל שטרן


שער לעיתון / פרידל שטרן
שער ירחון הסיפורים והבידור "תפריט", שהקדיש גיליון קומיקס מיוחד לפורים, 1950 / פרידל שטרן

 

לפני 12 שנים, שנתיים לפני שהלכה לעולמה, זכתה פרידל בפרס "דוש" לקריקטורה על מפעל חייה. לפני ארבע שנים הכריז מוזיאון הקריקטורה והקומיקס בחולון על "תחרות לקריקטורה הומוריסטית ע״ש פרידל שטרן".

בערב שייערך לכבודה השבוע יתארח פאנל בין דורי של קריקטוריסטיות ויוקרנו קטעים נדירים מארכיון המוזיאון ומצגת מעבודותיה. מי שלא יספיק יוכל לבקר בתערוכה "עלי תאנה. פרידל", שנפתחה החודש במוזיאון לקריקטורה ולקומיקס בחולון ותינעל בסוף אוגוסט.   


פרידל שטרן
מכשפה עם הילה על מכחול. פרידל לימדה שנים ארוכות בבצלאל

 

 

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אני איש עיצוב, תרבות, מחקר, איש של מילים ותוכן.
בוגר המחלקה לתקשורת חזותית של "בצלאל", ותואר שני בעיצוב ב-London College of Communication. בשנת 2007 הקמתי את Graphics & Words - סטודיו המתמחה בחשיבה קריאטיבית עיצובית מולטידיספלינרית, יצירת זהויות מותגיות ומחקרי טרנדים. כיום, בין השאר, אני זוכה להשתתף בתערוכות עיצוב, וגם לשמש מנהל קריאייטיב ויועץ למספר בתי סטודיו ומותגים מהמובילים בארץ. בעשור האחרון, אני מחלק את זמני כמרצה באקדמיות השונות - "בצלאל", "מנשר", "שנקר", "ויצ"ו חיפה" ואוניברסיטת תל-אביב.

להצטרפות לרשימת התפוצה של הטור שלי, שלחו לי מייל:
odedbenyehuda@gmail.com