למה האמריקאים זונחים את מיצי הירקות ועוברים לדיאטת מרקים?

טרנד הדיאטה שמתבשל עכשיו בארצות הברית מבוסס על מרקים צלולים שעשויים מציר עצמות והמון צמחי תבלין. איך זה עובד והאם זה באמת מרזה

מתברר שכשהסבתות התעקשו להוסיף לסיר כמה חתיכות של מח עצם, הן הוסיפו למרק לא רק טעם, אלא גם בריאות (צילום: shutterstock)
מתברר שכשהסבתות התעקשו להוסיף לסיר כמה חתיכות של מח עצם, הן הוסיפו למרק לא רק טעם, אלא גם בריאות (צילום: shutterstock)

לפני פחות משנה פתח השף האיטלקי מרקו קנורה את Brodo - בר מרקים קטן באיסט וילג', מנהטן, שהפך מיד לסיפור הצלחה מסחרר. קנורה מוכר לאמריקאים ציר של מרק עצמות בכוסות קלקר (החל מ־5 דולר לכוס קטנה) או אריזה במכל קפוא לקחת הביתה. את המחיר הגבוה הוא מסביר בכך שציר משובח דורש זמן בישול ממושך וחומרי גלם איכותיים: עופות וירקות אורגניים ועצמות בקר שמגדלים בתזונה צמחונית (Grass fed Beef). לדברי קנורה, יש חשיבות גדולה לשימוש בחומרי גלם אורגניים (אם משתמשים בעצמות של בשר רגיל, מועשר בהורמונים ובאנטיביוטיקה, הציר הופך ממשקה בריאות למשקה מזיק) ולבישול אטי: במהלך הבישול הממושך, חלק מהעצמות מתפרקות ומתמזגות עם הנוזל בסיר, מה שהופך את הציר למקור עשיר לחלבונים ולקולגן (חלבון שמחזק את המפרקים ומסייע במניעת אובדן מסת עצם) שקנורה מכנה "הדבק של הגוף".

 

12 כוסות ציר ביום

"בשנים האחרונות התפרסמו לא מעט מחקרים שמוכיחים את הסגולות הרפואיות של ציר עצמות", מאשר זוהר צמח וילסון, מומחה לתזונה לניקוי רעלים. "מתברר שכשהסבתות התעקשו להוסיף לסיר כמה חתיכות של מח עצם, הן הוסיפו למרק לא רק טעם, אלא גם בריאות. ציר עצמות מכיל כמויות גדולות של חלבון, קולגן, סידן ומגנזיום, והוא יעיל לחיזוק המערכת החיסונית ולמניעת רשימה ארוכה של מחלות".

 

גם ה"טלגרף" הבריטי מצטרף לחגיגה. Souping is the new Juicing (מרקים הם המיצים החדשים), מצהירים שם, ומסמנים אותם כאחד הטרנדים המבטיחים לשנות 2016. "היתרון היחסי הכי בולט של מרקים צחים, בהשוואה למיצים טבעיים, הוא ריכוז גבוה של סיבים תזונתיים", אומרת הגר שפר, נטורופתית ומומחית לתזונה. "הסיבים סופחים נוזלים, מתנפחים בקיבה וכך עוזרים לשמור על תחושת שובע לאורך זמן. הוספת סיבים תזונתיים לתפריט היומי מבטיחה לשפר את מערכת העיכול והמעיים, להוריד את רמות הכולסטרול והשומנים, לאזן את רמת הסוכר בדם - וכך גם להפחית את התשוקה לפחמימות במהלך היום".

 

אבל האם זה גם מרזה? תלוי את מי שואלים. קנורה טוען שהוא חקר את נפלאות הציר על בשרו. לפני שנתיים הוא עבר לדיאטה שמבוססת על 12 כוסות ציר עצמות בקר ביום, שבתוך זמן קצר עזרה לו לנקות רעלים, לאבד קילוגרמים עודפים ולהרגיש חזק, חיוני, בריא ונמרץ מאי פעם.

 

 במהלך הבישול הממושך, חלק מהעצמות מתפרקות ומתמזגות עם הנוזל בסיר, מה שהופך את הציר למקור עשיר לחלבונים ולקולגן  (צילום: shutterstock)
    במהלך הבישול הממושך, חלק מהעצמות מתפרקות ומתמזגות עם הנוזל בסיר, מה שהופך את הציר למקור עשיר לחלבונים ולקולגן (צילום: shutterstock)

     

    מוציאה להם ת'מיץ

    עם כל הכבוד לקנורה, מי שעשתה לטרנד המרקים את מרבית יחסי הציבור היא גווינת' פאלטרו, שמצליחה לשמור על מעמדה כגורו של תזונה ואורח חיים נכון, למרות הביקורת הקשה שהיא סופגת בשנים האחרונות. גם ספרו של פרופ' טימותי קאולפילד, Is Gwyneth Paltrow Wrong About Everything?, שמפקפק בלגיטימיות של השחקנית ההוליוודית להפוך לכוהנת בריאות, מצדד בעמדתה בכל הקשור למרקים. לדברי שפר, פאלטרו הייתה בין הראשונות שציננו את ההתלהבות ממיצים טבעיים ועברו למרקים. היא טענה שדיאטות מיצים עלולות לפגוע במטבוליזם, להביא לעלייה במשקל ואף לסכן את הבריאות. "היא עצמה התנסתה בעשרה ימים של צום מיצים שבעיקר גרם לה לפתח הזיות קשות", כותב קאולפילד.

     

    בבלוג השבועי שמתפרסם ב־Goop, אתר הלייף סטייל המצליח שלה, שבו היא מחלקת טיפים לחיים בריאים, היא מקפידה לקדם את אג'נדת הפרו־מרקים והאנטי־מיצים שלה. פאלטרו מאמינה שבניגוד למיצים, מרקים יכולים לספק לגוף את כל מה שהוא צריך, כולל חלבונים, שמנים חיוניים וסיבים תזונתיים, ולכן היא מעודדת אכילת ציר מרק לפחות אחת ליום, מפרסמת מתכונים בריאים  ומפרגנת לספרי בישול חדשים בתחום.

     

    160 דולר לשש צנצנות

    Soupelina's Soup Cleanse, ספרה החדש של אלינה פורמן, לשעבר כתבת ומגישת חדשות ברשת CNN, אמנם צפוי לראות אור רק בימים אלה, אבל כבר מצליח לעורר עניין ולייצר באזז תקשורתי. פורמן עברה לתזונה אורגנית בשנת 2009, לאחר שחלתה בסרטן השד, והחליטה לחפש את התרופות בתזונה. עד מהרה היא גילתה את נפלאות המרק והחלה לרקוח במטבחה מרקים שמבוססים על ירקות ותבלינים שידועים בסגולתם לחיזוק המערכת החיסונית, לצד מרקים צלולים, עשירים במינרלים ומלחים.

     

    פורמן מאמינה שתזונה נכונה עזרה לה לנצח את הסרטן ומציעה בספר דיאטה לניקוי רעלים (יום אחד למתחילים, 5-3 ימים למתקדמים). הדיאטה מבטיחה לחזק את מערכת החיסון, למלא את מאגר הוויטמינים החיוניים לגוף ולעשות לתאים טוב מבפנים. בדיאטה של פורמן שותים מרק חמש פעמים ביום: בבוקר, בצהריים ובערב נהנים ממרקים עשירים ומשביעים הכוללים את כל אבות המזון, ופעמיים ביום (בשעות הבוקר המאוחרות ולקראת הערב) שותים מרקים צלולים.

     

    The Soup Cleanse, שיצא לאור לפני פחות מחודשיים, כבר מסתמן כרב־מכר מצליח, ומבטיח למתמידים בדיאטת מרקים לניקוי רעלים לאבד בחמישה ימים עד 5 פאונד (2.2 ק"ג) ממשקלם. מחברות הספר, ויויאן וולה ואנג'לה בלאטיס, הן גם המייסדות של Soupure, חברת בוטיק שהוקמה לפני כשנתיים בלוס אנג'לס, אשר מציעה דיאטת מרקים במשלוחים עד הבית ברחבי ארה"ב. המחירים אמנם בשמים - 160 דולר לדיאטת ניקוי רעלים של יום אחד — אבל בתמורה מקבלים עד לפתח הבית סלסילה מעוצבת ובה שני בקבוקים של מים בטעמים שונים ושש צנצנות זכוכית שקופות ויפות עם מרקים לכל שעות היום: צנצנת ציר עוף לבוקר (כן, כן), כי לפי הדיאטה הזו, כדי ליהנות מכל היתרונות של ציר עצמות עשיר, כדאי לאכול אותו כמה שיותר מוקדם); שתי צנצנות של מרקים חמים, ושלוש צנצנות של מרקים קרים, על בסיס פירות ואגוזים (כמו בננה ושומשום), שמבטיחים לתת לגוף זריקה של אנרגיה בין הארוחות.

     

     

    מי יחליף את המרק של סבתא?

    "טרנד המרקים עוד לא נחת בישראל, אולי מפני שהוא היה כאן מאז ומתמיד", אומר צמח וילסון. "אני באמת מתקשה להבין את הבשורה שהטרנד הזה מביא עמו. ואולי הוא לא בא ללמד משהו חדש, אלא רק להזכיר נשכחות: הרי את סגולות הריפוי של המרק האנושות מכירה עוד משחר ההיסטוריה".

     

    ומה יותר יעיל לדיאטה ולניקוי רעלים, מרקים או מיצים טבעיים?

    "באופן עקרוני אני מתנגד להשוואה בין מיצים למרקים, ומאמין בתזונה אינטגרטיבית שמשלבת בין כל התפיסות. בסדנאות לניקוי רעלים שאני מעביר שותים מרקים וגם מיצים. במרקים יש אולי יותר סיבים תזונתיים, אבל צריך לזכור שגם למיצים יש יתרונות ייחודיים: הם מכילים ריכוז גבוה של ויטמינים ומינרלים, מתעכלים במהירות ומספקים אנרגיה זמינה לגוף".

     

    גם שפר סקפטית: "קשה לי להאמין שמישהו יצליח למכור לישראלים צנצנות מרק בסכומי עתק", היא אומרת. "הישראלים אוהבים מאוד מרקים ביתיים ועשויים לקדם בברכה טרנד שמעודד מרקים במקום מיצים טבעיים, כל עוד לא פוגעים בתדמית העממית של המרק ומנסים לשווק אותו כמזון בריאות יקר. ואם כבר מדברים על מחירים, מרקים אמורים להיות זולים וחסכוניים ממיצים טבעיים, בגלל ניצול מקסימלי של חומרי הגלם ואורך חיי מדף: מיצים סוחטים ושותים במקום, מרקים נשמרים היטב יומיים־שלושה במקרר, ועד חודשיים במקפיא. ובנוסף, בשביל להכין מרק צריך סיר ולהבת גז, ולא צריך לאבזר את המטבח בציוד יקר: מחירה של מסחטת מיצים חשמלית טובה מתחיל באלף שקל ויותר".

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד