ז'קט המלחמה: מה הקשר בין הטרנד האופנתי לאסון הירושימה ונגסקי?

מאחורי אחד הפריטים הלוהטים לעונה עומד סיפור שמחבר בין חיילי הצבא האמריקאי בשלהי מלחמת העולם ה-II לרוקמות היפניות ששלחו אותם הביתה עם מזכרת

איתי יעקב

|

07.03.16 | 08:45

הסוביניר ז'קט הוא כוכב המסלולים. מימין: מתוך תצוגות הגברים של ולנטינו, סאן לורן פריז ולואי ויטון (צילום: gettyimages)
הסוביניר ז'קט הוא כוכב המסלולים. מימין: מתוך תצוגות הגברים של ולנטינו, סאן לורן פריז ולואי ויטון (צילום: gettyimages)
סמל של מלחמה או שלום? על המסלול של לואי ויטון בשבוע האופנה לגברים (צילום: gettyimages)
סמל של מלחמה או שלום? על המסלול של לואי ויטון בשבוע האופנה לגברים (צילום: gettyimages)

ב-6 באוגוסט 2015 ציינו ברחבי העולם את יום השנה ה-70 לפצצת האטום שהוטלה על הערים היפניות הירושימה ונגסקי, והביאה לסיום מלחמת העולם השנייה בין ארצות הברית ליפן. חודש קודם לכן עלתה על מסלולי התצוגות של שבועות האופנה לגברים באירופה תזכורת לתקופה הצבאית של ארצות הברית ביפן, בדמות אחד הפריטים שנולדו בשלהי המלחמה ההיא: The Souvenir Jacket, ז'קט מזכרת, או כפי שהוא נקרא ביפנית: Sukajan Jacket, על שם בסיס חיל הים האמריקאי בעיר התעשייתית Yokosuka, הפעיל עד היום.

 

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

 

Souvenir Jacket הוא ז'קט עשוי סאטן מבריק בגזרה של ז'קט בייסבול אמריקאי, עם רקמה של מוטיבים אסיאתיים כמו דרקונים, פרחים צבעוניים ואותיות קנג'י. כעת הוא מסתמן כאחד מפריטי החובה במלתחה הגברית, לאחר שנצפה על המסלולים של מותגים מובילים כלואי ויטון, דריס ון נוטן, ולנטינו, סאן לורן פריז, ופרינגל אוף סקוטלנד. כל אחד מבתי האופנה הללו יצר פרשנות אסתטית משלו למגמה, כולל שימוש בחומרים נוספים, כמו ז'קט הקטיפה המרהיב בכחול כהה עם רקמת הציפורים בזהב של דריס ון נוטן, שמחירו עומד על 930 ליש"ט באתר האופנה המקוון Mr Porter.

 

מתוך תצוגת הגברים של לואי ויטון לאביב-קיץ 2016 (צילום: gettyimages)
    מתוך תצוגת הגברים של לואי ויטון לאביב-קיץ 2016(צילום: gettyimages)

      

    סם לובן, הקניין הראשי של Mr Porter (מקבוצת נט א-פורטה) אמר בשיחה עם אתר האופנה Highsnobiety כי ז'קט הסוביניר הוא פריט המפתח לעונה במלתחה הגברית, והסביר את פיסת ההיסטוריה שהם מייצגים: "זה סגנון שמנסה לחזור ליפן הכבושה בתום מלחמת העולם השנייה, כאשר חיילים אמריקאים קישטו את מעיליהם ברקמה יפנית", אמר לובן. "הגרסה החדשה של ולנטינו וסאן לורן שואבת השראה במידה רבה ממראה המזרח-פוגש-מערב, עם גרפיקה חדה של חי וצומח אקזוטיים בבדי משי וסאטן".

     

    מתוך התצוגה של דריס ון נוטן לאביב-קיץ 2016 (צילום: gettyimages)
      מתוך התצוגה של דריס ון נוטן לאביב-קיץ 2016(צילום: gettyimages)

       

      תעשיית האופנה ידועה כזירה המתכתבת עם ההיסטוריה, לא מעט באמצעות תרגום מחודש לפריטים איקונים מהעבר, תוך התאמתם לעידן הנוכחי. על אף שבתי האופנה המובילים את הטרנד לא ציינו את המלחמה בין ארצות הברית ליפן כמקור השראה, אי אפשר להתעלם מהדמיון בין פריט הלבוש שנולד במלחמה ההיא לאותו פריט היסטורי, וכם מהסמיכות בין הופעת הקולקציות הללו ליום השנה ה-70 לפצצת האטום ההיא.

       

      מתוך התצוגה של ולנטינו לאביב-קיץ 2016 (צילום: gettyimages)
        מתוך התצוגה של ולנטינו לאביב-קיץ 2016(צילום: gettyimages)

         

        כפי שהסביר לובן, החיילים האמריקאים רצו לקחת איתם מזכרת מיפן בשובם הביתה לארה"ב, וביקשו מהנשים היפניות לרקום על הז'קטים שלהם מוטיבים אסיאתיים, דמויות מהמיתולוגיה היפנית ולפעמים גם את ראשי התיבות של שמותיהם. במקרים מסוימים אף נרקמו על הז'קטים מפות צבאיות. מהר מאוד הפך הפריט למגמה בולטת, ולאחד הפריטים המזוהים עם העיר Yokosuka. בשנות ה-60 וה-70 המשיכה המגמה גם במהלך מלחמת ויאטנם, כשהפעם על מלאכת הרקמה הופקדו נשים ויאטנמיות.

         

        מתוך התצוגה של פרינגל אוף סקוטלנד לאביב-קיץ 2016 (צילום: gettyimages)
          מתוך התצוגה של פרינגל אוף סקוטלנד לאביב-קיץ 2016(צילום: gettyimages)

           

          על אף שמדובר בז'קט שנולד בצלה של מלחמה, רבים מחשיבים אותו היום דווקא כסמל לפיוס בין שתי המדינות, משום שהוא נוצר לאור ההתיידדות בין הכובשים והנכבשים, בין החיילים האמריקאים לנשים היפניות, שרקמו את המורשת שלהן על ז'קט הבייסבול שהביאו איתם מהבית.

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד