מה עשתה מלכת היופי של השמנות כשלא מצאה שמלת כלולות?

הדרך היחידה של ליאה רותם להתייצב בלבן מתחת לחופה הייתה לפנות לתופרת. אז היא החליטה לפתוח סטודיו לכלות שמנות, כדי שאף אחת לא תסבול בשביל להתחתן

ליאה רותם. התקשרתי לחנויות לשאול אם יש להם שמלות לכלות מלאה, וענו לי בלי בושה 'עד כמה את שמנה?'" (צילום: עדי אדר)
ליאה רותם. התקשרתי לחנויות לשאול אם יש להם שמלות לכלות מלאה, וענו לי בלי בושה 'עד כמה את שמנה?'" (צילום: עדי אדר)

את יפה, אבל. זה המשפט שמלווה את ליאה רותם במשך כל חייה. מאז שהיא זוכרת את עצמה הייתה ילדה יפה, אבל שמנה, מה שגרם לסובביה לחלוק לה מחמאות מסתייגות וגרם לה להרגיש שמשהו לא בסדר אצלה. הפעם הראשונה שהמילה "אבל" יצאה מהמשוואה הייתה לפני שנתיים, כשזכתה בתואר "היפה והשמנה לשנת 2013", תואר שהיא מחזיקה בו למעשה עד היום, משום שמאז לא התקיימה תחרות נוספת.

 

 

"התחרות הזאת שינתה לי את החיים", היא אומרת. "עד התחרות שנאתי את המילה שמנה, היום אני מרגישה טוב עם התואר יפה ושמנה, וכבר אין 'אבל'. אנשים הפנימו שכזאת אני, פחות אני לא אהיה, והשומן הוא חלק מהאופי שלי".

 

איך הגעת לתחרות?

"ראיתי את התוכנית 'דייט בחשיכה' שבה השתתפה מלכת היופי השמנה לשנת 2011. באותו רגע החלטתי שאני רוצה גם, ועל הבוקר צלצלתי לאסתריקה נגיד, שמארגנת את התחרות. כבר בפגישה הראשונה היא אמרה לי שהתקבלתי לתחרות, בלי מיונים ובלי כלום".

 

התואר הזה לא מעליב אותך?

"ממש לא, כי זה מה שאני: יפה ושמנה. אם הייתי חושבת שזה מעליב לא הייתי הולכת לתחרות. אני שמנה, זה המצב, מה אני יכולה לעשות? רק כשעשיתי שם בוק ראיתי כמה שאני יפה, וזה עשה לי סוויץ' בראש".

 

127 קילו בכיתה ח'

ליאה (31) נולדה באוקראינה בשם ילנה, לאולגה ומיכאל אולנובסקי, מהנדסי בניין, אחות בכורה לאלכס (29). כשהייתה בת 6, החליטו הוריה לעלות לישראל בעלייה הגדולה של שנות ה־90. תחילה גרו בגבעת אולגה, משם עברו לחדרה, ליישוב שקד שבוואדי ערה, ואחר כך לקיסריה, שם עשתה את תקופת התיכון. הוריה התגרשו כשהתגייסה לצבא, אמה חזרה לחדרה ואביה עבר לבת ים.

 

תקופות שלמות מילדותה היא בכלל לא זוכרת, בעיקר את כל מה שקשור למעמדה החברתי. "מאז כיתה א' היו המון הצקות, עלבונות והקנטות, כי הייתי גם רוסייה וגם שמנה. זה היה נורא, אבל אני לא זוכרת פרטים, כנראה הדחקתי מרוב שזה היה טראומטי. אני יודעת בוודאות שהתעללו בי בלי סוף, וההתעללות לא נגמרה בילדות, כל החיים אנשים הרשו לעצמם לדבר על השומן שלי. גם שנים אחר כך, כשהייתי נשואה ובהיריון, אנשים כל הזמן שאלו אותי כמה עליתי", היא אומרת.

 

ההורים שלך היו מוטרדים ממשקלך?

"נראה לי שלא, כי עובדה שיצאתי סבבה, לא סבלתי מהפרעות אכילה או משהו. אמא שלי תמיד דאגה להגיד לי שאני יפה, אפילו שבכיתה ח', כבר שקלתי 127 קילו".

 

עם אותו משקל פחות או יותר הגיעה ליאה לצבא. היא שירתה כנהגת האמרים, ולא ממש היה לה קל למצוא מדים. "לבשתי מידה מ"מ, כלומר מידה מיוחדת מאוד, שבקושי היה אפשר למצוא באפסנאות", היא אומרת.

במהלך הצבא התגיירה. "אבא שלי יהודי אבל אמא שלי לא, וזה תמיד הפריע לי", היא אומרת. "בצבא הציעו לי לצאת לסמינר לעולים חדשים שרצו ללמוד קצת על היהדות, ואחרי הסמינר הציעו למי שרוצה להמשיך את התהליך עד לגיור. אחרי הגיור הפכתי מילנה לליאה, וגם אחי התגייר אחר כך והפך מאלכסנדר לשחר".

 

ליאה נשואה לליאור רותם (37), עיתונאי לשעבר והיום דובר ועדת הכלכלה של הכנסת, שאותו הכירה כשהייתה בת 22, באתר "קופידון". יש להם שני ילדים: עמית (5) ועידן (שנה). ההבדלים ביניהם גדולים, ולא מדובר רק בהבדל של שישה ס"מ בגובה לטובתה, או בעובדה שהוא שחום וצנום והיא לבנה וגדולה, אלא בעיקר באופי: הוא נחבא אל הכלים, היא מוחצנת.

 

הם היו יכולים להכיר שנה לפני שהכירו בפועל. ליאור בנה אז בית בנחלה של הוריו במושב גן יאשיה שבעמק חפר, ושכר את שירותיה של המהנדסת אולגה אולנובסקי, אמה של ליאה. כך יצא שאולגה תכננה את הבית מבלי לדעת שלמעשה היא מתכננת את הבית של בתה. "הוא רצה בית קטן, דירת רווקים כזו, ואמא שלי שכנעה אותו לבנות בית למשפחה. היא אמרה לו שהכלה תבוא, וסיפרה לו שיש לה בת פנויה, אבל שאין טעם להכיר בינינו כי לא נראה לה שאנחנו מתאימים", היא צוחקת.

 

למה היא חשבה שאתם לא מתאימים?

"כי אנחנו הפכים ממש, אני מאוד אוהבת לצאת, להכיר אנשים, הוא יותר שקט, אוהב להיות בבית. עם השנים למדנו לוותר אחד לשני ולהיפגש באמצע הדרך". 

ליאה בילדותה. "הציקו לי המון" (מתוך אלבום פרטי)
    ליאה בילדותה. "הציקו לי המון"(מתוך אלבום פרטי)

     

    בגיל 22 צריך להכיר בחורים ב"קופידון"?

    "תמיד התחילו איתי גברים, אבל לא תמיד זה היה למטרות שאני רציתי. הייתה לי תקופה רעה, פספסתי הרבה גברים בגלל המשקל, ואמא שלי הציעה לי לפתוח כרטיס ב'קופידון' לחודש ניסיון. בחודש הזה הכרתי את ליאור. הוא לגמרי לא הסגנון שלי, אבל זרמתי. אחרי חודשיים וחצי הוא כבר הציע לי נישואים".

     

    כשהכירו היא שקלה 97 קילו, אבל בחתונה, שנערכה אחרי פחות משנה, כבר הייתה 114 קילו של נחת ושמחה. "יש לנו זוגיות נהדרת, אני אוהבת אותו כי הוא מאתגר אותי מאוד, שכלית בעיקר. אני עפה עליו עכשיו כי מגיע לו".

     

    למה מגיע לו עכשיו?

    "כי לפני שנה החלטתי לעזוב עבודה מאוד מסודרת ונוחה, כיועצת מיגון של מערכות אזעקה, עם משכורת יפה ורכב צמוד וללכת אל הלא נודע, והוא היה שם בשבילי. כבר שנה שאני לא מכניסה משכורת והוא נותן לי את כל התמיכה שאני צריכה למרות שזה קשה".

     

    איך ליאור הגיב כשאמרת לו שאת הולכת לתחרות היפה והשמנה?

    "הוא בן אדם מאוד פרטי ואינטימי, צנוע ושקט, אז את מתארת לעצמך שהיה לו קשה עם זה, אבל הוא פירגן לי כי הוא יודע שזאת אני. ובסוף אפילו עלה לבמה לברך אותי כשזכיתי".

     

    הדרך אל החתונה לא הייתה קלה, בעיקר בגלל שהכלה לא הצליחה למצוא שמלה שתהלום את מידותיה הנדיבות. זאת הסיבה שלפני חודשיים פתחה את "כלה בכל מידה", סטודיו לשמלות כלה מלאות בכפר הרא"ה, לא רחוק מביתה. לקטלוג שהפיקה לסטודיו היא עצמה מדגמנת בשלל דגמים מרהיבים. השנה, בתחרות היפה והשמנה לשנת 2016, היא כנראה תסגור מעגל כשהסטודיו שלה ייתן חסות לתחרות.

     

    "חיפשתי שמלה בכל הארץ ולא הצלחתי למצוא", היא מספרת. "התקשרתי לחנויות לשאול אם יש להם שמלות לכלות מלאות, וענו לי בלי בושה 'עד כמה את שמנה?'. בסוף הלכתי לתופרת. יצאה לי שמלה לא משהו, אבל עם 114 קילו לא הרשיתי לעצמי להיות יותר מדי בררנית. חשבתי אז שחבל שאין סטודיו לכלות שמנות, וכמה חבל שכולם מכוונים רק לרזות. זה היום הכי חשוב בחיים של כלה, למה היא צריכה כל כך לסבול בשביל להתחתן?"

     

    עד איזו מידה יש אצלך שמלות?

    "זה מתחיל במידה 42 ונגמר איפה שצריך. אני לא מגבילה את המידה, כי תמיד תבוא כלה שתצטרך יותר".

     

    את מוותרת מראש על הכלות הרזות.

    "יש להן היצע כל כך גדול, ואני לא הולכת להתחרות בהיצע הזה, אני באה לענות על צורך ולשמח כלה. חוץ מזה, יש הרבה יותר כלות מעל מידה 42. טעות לחשוב שכולן רזות".

     

    רגע אחרי פתיחת החנות, ליאה יצרה שיתוף פעולה ראשון עם סבאא גבארה, בעלת חנות פרחים ופעילה חברתית למען העצמה נשית מטייבה, שאהבה את הרעיון של "כלה בכל מידה", מכיוון ששמלות כלה במידות גדולות חסרות גם במגזר הערבי. "פניתי לסבאא באמצעות חברה משותפת, כי היה לי חשוב להביא את הבשורה של שמלות כלה במידות גדולות גם למגזר הערבי", מספרת ליאה. "היא נתנה לי טיפים לגבי ההעדפות האופנתיות של הכלה הערבית, ואת התוצאה אפשר לראות בקולקציה מיוחדת שעשינו".

     

    יש הבדלים בהעדפות של הכלות?

    "לכל אחת יש טעם אישי, אבל בגדול הערביות מעדיפות שמלות עם שרוולים ומאוד אוהבות שמלות מפוארות ומתנפחות, מה שנקרא 'שמלות קצפת', עם הרבה אבנים ונצנצים. גם הרבה יהודיות אוהבות את הסגנון הזה".

     

    מה כולל שיתוף הפעולה ביניכן?

    "היא תרמה את הפרחים לצילומי הקטלוג שלי, אני ממליצה עליה לכלות שבאות אליי, ובנוסף, בגלל הידע הרחב שלה בהעצמת נשים, היא עושה לי קואוצ'ינג ועוזרת לי לפתח את העסק ולשווק אותו".

    היום ליאה שוקלת 93 קילו, אוהבת את עצמה ככה ולא מתכוונת לרדת עוד, רק מקפידה לא להגיע למספר תלת־ספרתי, "בעיקר בגלל הגב", היא אומרת. "אני נראית אחלה, בורכתי בגובה של 1.80 מטר, אי אפשר להתעלם ממני גם אם נורא רוצים. אין לי יותר כוח למלחמות האלה, זה גוזל ממני יותר מדי אנרגיות, משאבים מיותרים שאני יכולה להקצות אותם לילדים שלי ולחיים שלי. היום אין לי בעיה עם זה שאני גדולת ממדים". 

    ליאה וליאור רותם ביום חתונתם. "זוגיות נהדרת" (צילום: קובי ארז)
      ליאה וליאור רותם ביום חתונתם. "זוגיות נהדרת"(צילום: קובי ארז)

       

      היו תקופות שבהן הייתה לך בעיה עם זה?

      "ברור, אין דיאטה שלא ניסיתי, מ'מרזי מורית' ועד דיאטת כרוב, ירדתי ועליתי בלי סוף, ובסוף אמרתי די. מספיק להילחם בזה. זה לא בריא לנשמה. אני לא מאמינה במשפט 'תאכלי רק אחד, כולם אותו טעם'. אם טעים לי ברור שאקח עוד אחד"

      .

      חשבת על ניתוח לקיצור קיבה?

      "בעבר כן, עכשיו כבר לא. בכל פעם שהעליתי את הנושא כולם אמרו לי 'מה, את מטומטמת, את יכולה לעשות את זה לבד'. עובדה שלא הצלחתי, כנראה שזה לא מספיק הפריע לי. אני שלמה עם עצמי היום לגמרי, לא חושבת על זה בכלל. אני חברה בכל מיני קבוצות שקמו להילחם בתפיסת הרזון של חנויות הבגדים בשנים האחרונות, כי יש בזה משהו מעוות. מה, בחורה שלובשת מידה 42 היא שמנה? אני נכנסת לחנות, מבקשת מידה 44 ולא מוצאת, וגם אם יש, זה לא עולה עליי כי זה לא באמת 44. המידות הולכות ונעשות קטנות".

       

      הביקורת נגד "קסטרו" נראית לך מוצדקת?

      "מוצדקת, אבל לא מידתית. אני אישית מוצאת שם בגדים, אבל לא את כל הדגמים. במחאה נגד החברה מסרתי את כל ה'קסטרו' שהיה לי בבית, לא רוצה ללבוש אותם יותר".

       

      אז מה את לובשת?

      "'תמנון', כי זה אמנם בגדים פשוטים ליומיום, אבל שם מידה זאת מידה. אני מוצאת גם ב'גולברי', 'קרייזי ליין' או 'ML', וגם לא מעקמים לי את האף כשאני נכנסת".

       

      יש חנויות שבהן מעקמים לך את האף?

      "ברור, אולי היום פחות אבל כשהייתי ילדה זה היה נורא. מהדלת כבר היו מנפנפים אותי, אומרים לי 'אין כאן כלום בשבילך'. בסוף כשהייתי נכנסת לחנויות אמרתי שאני מחפשת מתנה לחברה, כדי שייתנו לי להסתכל בשקט. אבל הבעיה הכי גדולה זו הנעליים. אני מידה 44 ואין בארץ נעליים לנשים במידה הזאת. אף פעם לא יצא לי להתנחם בקניית נעליים".

       

      איך את שומרת על המשקל בכל זאת?

      "אני עושה ספינינג שלוש פעמים בשבוע, ומקפידה לאכול הכל אבל לצמצם כמויות. כשאני רעבה אני אוכלת, אין מצב להיות רעבה".

       

      יש לך עצה לנשים שלא מרוצות ממשקלן?

      "תאכלו הכל, רק במידה. תהיו מספיק חזקות כדי לשלוט בכמויות. ואם את כבר שמנה - תתלבשו בהתאם לגוף שלכן וככה תיראו יותר טוב. אל תתענו, כי בהרבה מקרים זה עלול לגרור תגובה הפוכה, ואז הכל יוצא משליטה".

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד