מהפך בשיבא: בוטלה ההפרדה של תינוק מאמו לאחר הלידה

כשזהר כרמי פרסמה כאן טור שיצא נגד מדיניות בית היולדות שיבא להפרדת תינוקות מאמהותיהם לאחר הלידה, היא לא האמינה שהשינוי יגיע כל כך מהר. הנה הפרטים

זהר כרמי

|

26.01.16 | 13:10

קחו את הזמן. הוא שלכם, לתמיד. צילום אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
קחו את הזמן. הוא שלכם, לתמיד. צילום אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

לפני קצת יותר מחודש פרסמתי כאן, בערוץ המשפחה של Xnet, טור דעה בשם "בית חולים שיבא, תתעוררו. הגיע הזמן להקשיב ליולדות שלכם". בטור מחיתי על מדיניות רבת שנים בשיבא, של הפרדת אמהות מהתינוקות אחרי הלידה.

 

אני מודה כי לאחר למעלה מעשר שנים בהן אני מנסה לקדם את נושא אפס הפרדה בישראל בכלל ובשיבא בפרט, הרבה לפני שידענו לקרוא לכך "אפס הפרדה" - כתבתי את הטור ברגשות מעורבים. מחד היתה בי נחישות לפעול להשגת אפס הפרדה בין האמהות לתינוקות בבית היולדות בתל השומר ומאידך, היה בי גם יאוש מסוים, לאחר כל השנים בהן אני עוסקת בנושא זה. שנים בהן ההתקדמות בשיבא היתה איטית, שלא לומר לא קיימת בחלק גדול מן הזמן.

 

אפס הפרדה בשיבא? מתברר שכן

אבל אני מאושרת לגלות שאין יאוש בעולם כלל, חלומות מתגשמים, הטובים מנצחים וכל הקלישאות האלו. שיבא עושים שינוי ובגדול! מיד לאחר פרסום הטור, החלו תגובות ופרסומים שונים ברחבי הרשת ובעיקר בפייסבוק. נשים הרות שפנו לשיבא לקראת לידה החלו לקבל מידע על השינויים שבפתח.

 

מקורות פנימיים משיבא, כגון מיילדות מהצוות, החלו לפרסם בקבוצות שונות בפייסבוק פרטים על השינוי הצפוי ממש בקרוב ולהודיע על התחלת יישומו בפועל. בעקבות הודעות רבות שפורסמו, מתקיים שיח ער ברשת בנושא שינוי הנהלים ואפס הפרדה בשיבא כן או לא.

 

מחכים לך עם חיבוק גדול!ביות מלא לכל מי שחפצה ללא הפרדה בין האם לתינוק,הנקה ראשונה כבר בחדר לידה,מרכז לידה טבעית ללא תשל...

Posted by ‎מועדון יולדות שיבא בייבי‎ on Tuesday, January 19, 2016

                מתוך עמוד הפייסבוק של בית היולדות שיבא.

   

שינויים עמוקים ולא קוסמטיים

הילה פלדברג, אם ממרכז הארץ, פנתה עוד בדצמבר 2015, פחות משבועיים לאחר פרסום הטור, לפגישה מקדימה בשיבא לקראת הלידה. היא מספרת לי כי בפגישה נאמר לה כי הנהלים שונו, הוסבר לה כי תוכל לשהות עם תינוקה בחדר הלידה שעתיים ללא הפרדה ולאחריהן יוכל האב ללוות את התינוק לתינוקיה לבדיקת אחות וקליטה. כמובן שמדובר במצב בו התינוק בריא ("בסיכון נמוך"). לאחר בדיקה ראשונית קצרה זו יחזור התינוק לאמא ללא הפרדה נוספת ויזומן טלפונית לבדיקת רופא ילודים.

 

כמו הילה, אני נתקלת כל הזמן בנשים רבות אשר מציפות את הרשת בעדויות משמחות על סיורים בשיבא ופגישות מקדימות עם מיילדות בשיבא לקראת הלידה, בהן מובטחים להן שעתיים בחדר הלידה עם הבייבי, בדיקת אחות קצרה של כחצי שעה אליה יכול להתלוות הורה ולאחריה חוזר התינוק לאמו להמשך השהייה המשותפת, עד השחרור מבית היולדות.

 

חשוב להבין כי השינויים עליהן מדווחות נשים ברשת וכן הפרסום בעמוד הפייסבוק של "מועדון יולדות שיבא", הם עמוקים ולא קוסמטיים. ראשית, מדובר בשעתיים לאחר הלידה עוד בחדר הלידה, בהן יוכלו התינוק והאם להיות יחד, לחוות "בונדינג", הנקה, מגע עור לעור. לאחר מכן, מדובר בביטול ההפרדה בת שש השעות שהיתה נהוגה בשיבא עד כה וקיום נוהל לפיו התינוק עובר בדיקת אחות בלבד, בדיקה קצרה בת כחצי שעה, אשר מטרתה לוודא כי אכן מדובר בתינוק בריא (בסיכון נמוך), אשר יכול לשהות עם אמו ולא בהשגחה בתינוקיה.

 

שינוי נוסף המשתמע מהפרסומים הוא בנוהל בנושא בדיקת רופא הילודים. עד כה בדיקת הרופא חייבה למעשה את אותה הפרדה בת שש שעות, במהלכן שהה התינוק בחימום ("גרילר") והמתין לבדיקת הרופא, אשר רק לאחריה יכול היה להשתחרר לשהייה עם אמו בביות חלקי או מלא לבחירתה. כעת, נראה שנכנס נוהל המבטל את ההפרדה ומאפשר לתינוק לשהות עם אמו כל העת ולהיקרא טלפונית לבדיקת רופא ילודים ברגע שרופא מתפנה לכך, במקום לשהות לבדו בחימום ולהמתין לתורו לבדיקת הרופא.

 

בלי סקפטיות: זה הזמן לברך את השינוי

וברשת, סוערות הרוחות. נשים רבות, לרבות נשות מקצוע (מדריכות הנקה, דולות ועוד) משמיעות קול סקפטי בכל האמור לנהלי אפס הפרדה בשיבא, בבחינת "בואו נראה שהם מיישמים את זה ולא רק אומרים את זה".

 

ואני אומרת, הפוך! ראשית, חשובה מאין כמוה העובדה ששיבא אומרים אפס הפרדה, מדברים בשפת אפס הפרדה, מנהיגים נהלים ומתחייבים על כך מול נשים בסיורים בחדר הלידה ובפגישות מקדימות ללידה עם מיילדות מטעם מועדון היולדות או מטעם המרכז ללידה טבעית. בימים אלו יתחילו ללדת אותן נשים שהובטחו להן הנהלים החדשים וגם אם יקח זמן עד שכל הנהלים החדשים יוטמעו ו"יתקתקו", הרי שאנו משחקים במגרש אחר לגמרי כעת, מעצם העובדה שאלו הנהלים וזה נאמר בריש גלי.

 

מנסיוני בשנים הרבות בהן אני פעילה בנושא זכויות היולדת והילוד, נהלים חדשים אכן מתאפיינים בדרך כלל בתקופת הטמעה והסתגלות. בהחלט יתכן שבהתחלה, לא הכל ילך חלק. מדובר בצוות גדול ומגוון, בעבודה בחדר לידה ובתינוקיה המתאפיינת בעומס עצום וכן, עוד נשמע אולי על נשים שרצו אפס הפרדה ולא הצליחו ליישם זאת, מסיבות שונות. תמיד יתכן מצב בו התינוק אינו מתאים לדעת הצוות המקצועי לשהות באפס הפרדה, מסיבות רפואיות והאכזבה של ההורים במקרים כאלו היא מובנת. ועדיין, צעדנו צעד ענק קדימה, חסר תקדים למעשה ולהקטין זאת באמירות סקפטיות זו לדעתי טעות.

 

ככל שיותר הורים יהיו מודעים לזכויותיהם וידרשו לממש אותן, כך יקרב היום בו אפס הפרדה יהיה הכלל ולא היוצא מן הכלל ותינוקות רבים יזכו לשהות עם אימותיהם ללא הפרדה.

 

מבית היולדות נמסר:

אנו שמחים להציג את מדיניות קליטת אם ויילוד באגף נשים ויולדות בשיבא:

 

  • יולדת תוכל לבחור ללדת במרכז הלידה הטבעית, שפתוח לאורך כל ימות השבוע בתיאום מראש.
  • לפני הלידה יתקיים תיאום ציפיות של מיילדת עם ההורים, בו יוכלו לקבל החלטות שנוגעות לטיפול ביילוד בשעותיו הראשונות.
  • במהלך הלידה תוכל היולדת להיעזר בדולה (שרשאית להיכנס כחלק מהמלווים).
  • ככלל, לאחר הלידה, התינוק יונח על בטן האם עור לעור, עד כשעתיים לאחר הלידה. התינוק יונח על האם וישאר בחיקה, כולל כמובן עזרה, עידוד ותמיכה בהנקה.
  • לאחר מכן, יועבר התינוק עם המלווה למחלקת יילודים להערכה ראשונית על ידי אחות (אנו עושים כל מאמץ כי משך זמן זה לא יעלה על שעה), שאחריה המלווה יוכל להוציא את התינוק ליולדת ללא בדיקת רופא. בהמשך יוזמנו ההורים והיילוד לבדיקת רופא.
  • בסיום ההערכה הראשונית, על פי בחירתה של היולדת, יוכל התינוק לשהות לצדה במשך כל ימי האשפוז. כמו כן, יוכל לשהות לצדה מלווה.
  • אחת למשמרת יגיעו ההורים יחד עם התינוק לבדיקת אחות במחלקת יילודים.
  • יש לציין שעידוד ההנקה לאחר הלידה הינו חלק מה"אני מאמין" שלנו מאז ומתמיד ולכן עומד לרשות היולדת מערך יועצות הנקה לאורך כל תקופת האשפוז.

 

החל מחודש פברואר: ביקור רופא יילודים ובדיקות הדם יעשו ליד מיטת היולדת ובנוכחות ההורים.

 

* חשוב להדגיש כי מדיניות זו תקפה לגבי לידות תקינות ויולדת ותינוק בריאים. במידה וקיים צורך רפואי, הטיפול יינתן בהתאם. כמו כן, חשוב לנו להדגיש כי אנו קשובים לקולות מהשטח ודעתכן חשובה לנו.

 

  • הכותבת היא בעלת האתר "זהר כבר בדקה", המנגיש מידע ליולדות איפה ללדת ומה המדיניות בכל חדר לידה. רוצות לדעת איפה ללדת? היכנסו לאתר.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמא, דולה, אספנית כפייתית של מידע והאדם היחיד בארץ שבדק באישית-לוחצת את כל בתי היולדות - מצפת ועד אילת. חוץ ממידע, יש לי גם ים תובנות על הריון ולידה בארץ הקודש ואיך לעשות את זה בטוב. מכשירה דולות, מרצה בתחומי הריון ולידה לאנשי מקצוע ולקהל הרחב.עוסקת ביעוץ לנשים בהריון לקראת לידה, כי לכל אחת יש לידת חלומות שמחכה לה.את מביאה את החלום, אני את הידע והקשרים שיגשימו לך בדיוק את הלידה שאת רוצה.לאתר של זהר כרמי.