לא כלכלי להתגרש, אבל לפעמים כסף הוא דווקא הסיבה

לקחת בית אחד ולפצל אותו לשני בתים זו לא ההחלטה הכלכלית הכי מבריקה, אבל מתברר שהרבה זוגות עושים את זה דווקא משיקולי כסף. סיגל קפלן מסבירה

סיגל קפלן פורסם: 21.01.16 14:28
מי הבזבזן ומי החסכן?  (צילום :shutterstock    )
מי הבזבזן ומי החסכן? (צילום :shutterstock )

בואו נדבר על כסף. נכון, לא נעים. קצת מתפתלים, הרבה דיבור פנימי של איך מעלים את הנושא... איך נעבור לגור יחד עם הילדים שלו והילדים שלי? שלא לדבר על העובדה שלו יש שני מתבגרים שאוכלים טוב, ברוך השם. ומה עם חשבונות החשמל והמים? ולמה הוא מבזבז כל כך הרבה על אוכל? איך מדברים על זה? במיוחד כששני הצדדים כבר היו במערכת יחסים קודמת, שהיו גם בה, מן הסתם, הרבה שיחות על הנושא השנוא הזה וכנראה גם הרבה מריבות.

באופן כללי, להעביר הוצאות של משק בית אחד לשני בתים, כשמתגרשים, זה לא ההחלטה הכלכלית הכי מבריקה, אבל מאידך, החלטה על גירושים לא נובעת משיקולים כלכליים, לא? אז הנה גילוי מאוד לא מפתיע - כסף הוא אחד הגורמים המובילים לפירוק נישואים ראשונים. ועכשיו, כשאתם עומדים לפני כניסה לפרק ב' - מה אפשר לעשות כדי להצליח הפעם? במיוחד כשנושא הכסף בפרק ב' אפילו יותר מורכב מאשר בפרק א'.

דר' קנת דוייל, פסיכולוג פיננסי מאוניברסיטת מיניסוטה, מציין שרוב הבעיות סביב נושא הכסף בחיי הנישואים סובבות סביב שלושה תחומים: דין וחשבון על הוצאות, כנות לגבי הטיפול בעניינים כלכליים או ציפיות שונות לגבי אופן טיפול בכסף. כשהבעיה הבסיסית המשותפת לכל הנושאים האלו: עמדות פגומות כלפי כסף ודרך ההתמודדות איתן.

באופן כללי, מערכת היחסים שלנו עם כסף היא מאוד מורכבת. כסף מסמל דברים שונים לאנשים שונים. כסף הוא מטאפורה לכוח, בסגנון "בעל המאה הוא בעל הדעה". הוא כלי וסמל בתוך חברה. והדרך בה אנחנו מתנהלים, חושבים ומרגישים לגבי כסף הוא שילוב עדין של הרבה גורמים.

גם הבדל בין המינים משחק תפקיד כשזה נוגע לכסף. גברים לרוב מודדים ומרגישים נמדדים על ידי הכנסה, מה שמוביל אותם לא פעם לקבל החלטות פיננסיות באופן עצמאי. נשים נוהגות יותר להתייעץ. ד"ר דוייל, שחקר רבות את היחס בין בני אדם לכסף, טען שיש ארבעה סוגי שפות של כסף בסיסיים שאנשים 'מדברים':

1. הנהגים  

מראים אהבתם על ידי התפארותם בכספם ואיך הוא שינה את חייהם. החולשה בדוברי השפה הזו היא שהם יכולים להיות יותר מדי תלויים בכסף כתנאי למשמעותם ויכולים להיות קצת חומרניים.

 

2. האנליסטים

משתמשים בכסף כדי להדוף בעיות. מאד מאורגנים בהתנהלותם הכספית ובתכנון פיננסי ארוך טווח; מראים אהבה על ידי חיסכון בכסף ודאגה לרווחה העתידית של בני משפחתם האהובים.

 

3. החביבים

מערכות יחסים ואנשים הם מרכז השיקולים הכספיים שלהם. הם מראים את אהבתם לבני משפחה וחברים דרך זה שהם חולקים איתם את כספם. אם אין להם כסף כדי לשתף, הם מרגישים מוגבלים ביכולת שלהם להראות אהבה.

 

4. המביעים

מבטאים עצמם דרך כסף. באמצעותו הם רוכשים כבוד והערצה מאנשים אחרים ומבססים מערכות יחסים עם אנשים נחשקים. קניות, הוצאות, רכישות, הן הדרך שלהם להרגיש חלק. החולשה שלהם היא שהם מבלים זמן לא מבוטל בלהסתיר רגשות של כאב, חוסר ביטחון או תחושת חוסר יעילות. הם עשויים לסמוך מדי על הכסף שיפתור להם בעיות וירגיע פחדים.

עכשיו נסו לשים אדם אנליטי עם אדם מביע ותקבלו פיצוצים ברוח "את לא מסוגלת לחסוך?", "די כבר, תשתחרר, אתה משגע אותי!"


רק שכמו שאנחנו יודעים, ניגודים נמשכים זה לזה. הטיפוסים ה'חסכנים' השומרים את הכסף צמוד אליהם ומרגישים שזה לא מוסרי לבזבז אותו, מתאהבים באופן מוזר לעיתים קרובות ב"בזבזנים", אלו שמרגישים נינוחים בלהוציא כסף על עצמם ועל אחרים ולא משתגעים על המושג "תקציב". לדברי ד"ר דוייל, נישואים בין שני בזבזנים הוא שילוב לא פחות מסקרן, שכן מהר מאוד אחד מהם הופך להיות ה'בזבזן' מבין השניים.

 

גישות שונות והרבה חילוקי דעות

הרגלי ההתנהלות הכספית וההתיחסות הרגשית לכסף הם פועל יוצא של רקע משפחתי בילדות, ערכים, תרבות, נסיון חיים חששות שאנחנו מביאים איתנו למערכת הזוגית. לכן הגיוני שלשני בני הזוג יהיו גישות שונות בנוגע לכסף, חלק גלויות וחלק סמויות. אדרבא כשמדובר בנישואים שניים.


מחקרים מראים כי בשנה הראשונה לגירושים או פרידה ההכנסה של נשים צונחת בין 25 ל-45 אחוזים. הדאגה העיקרית שלהן בתקופה זו היא לשרוד ולעבור חודש בחודשו. לכן, לאחר שהן מצליחות לייצב את עצמן ולחוש ביטחון כלכלי הן דואגות לשמור עליו ולא לאבד אותו שוב לעולם. לכן, בנישואים שניים, נשים רבות חשדניות יותר ושומרות על עצמאותן הכלכלית ומאוד לא נדיר לראות בני זוג עם דפוסי התנהלות שונים בנוגע לכספים.


אבל לא חילוקי הדעות הם הבעיה, אלא הדרך בה מתנהלים בהם. לא פעם הם מלווים בהלך רוח לא נעים וביקורתי, חוסר יכולת להעריך ולהבין את הרקע השונה ו'האישיות הפיננסית', כפי שקורא לה ד"ר דוייל, של כל אחד מבני הזוג. במקום לקחת את השוני כנתון ולבחון דרכים בהן יוכלו לעבוד יחד על ידי שילוב החוזקות של כל אחד, הם מתמקדים בחולשות או גרוע מזה, מעדיפים לשתוק. כי זה לא סוד שכסף הוא נושא מאיים מדי לדון בו.

כמו בכל דרך בה אנו לומדים אחד את השני, אם אתם רוצים למנוע מבעוד מועד סכסוכים סביב כסף, לפני הכל חשוב שתהיו מסוגלים לדבר עליו. תבינו טוב יותר את הרקע המשפחתי בה כל אחד גדל, איזו תפיסת עולם הוא גיבש סביב נושא הכסף בעקבות זה וגם את העובדה שקיים שוני בהסתכלות על הכסף בין גברים לנשים. בין אם אלו נישואים ראשונים או שניים, זה לא האם יש לנו תפיסות שונות, אלא איך מתנהלים יחד בידיעה שיש לנו תפיסות שונות.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת משפחתית ומדריכת הורים במשפחות משולבות (משפחה בה לפחות לאחד מבני הזוג יש ילד/ים ממערכת יחסים קודמת); מייסדת ומנהלת שותפה במיזם "ילדים לפני הכל" - תמיכה, הדרכה, ידע וסיוע לילדים ומשפחות במעברי גירושים ומשפחות בפרק ב' ולאנשי מקצוע. בעלת עמוד הפייסבוק "משפחה משולבת"; עיתונאית ומיצרת תוכן למשחקים שוברי שיגרה בתוך המשפחה בחברת happy days והכי חשוב, כי מכאן הכל התחיל - אמא במשפחה משולבת עם ארבעה ילדים, כלב וחתול.