מה יש לצהריים? מתכונים בשריים
לרענון הארוחה המרכזית של היום

שאלה מצוינת, ולאסנת לסטר יש עבורה כמה תשובות מצוינות, מקציצות בשר בתנור עם קישואים ועד לתבשיל במיה ובשר

אסנת לסטרפורסם: 31.12.15 21:57
קציצות בשר בתנור עם קישואים (צילום: אסנת לסטר  )
קציצות בשר בתנור עם קישואים (צילום: אסנת לסטר )

קציצות בשר בתנור עם קישואים

 

מתכון של שוש עטר מנצרת עילית.

 

מרכיבים

כ-15 קציצות

 

לקציצות
  • 1/2 ק"ג בשר טחון
  • 2 כפות שמן
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1/2 כפית כורכום
  • 2 פרוסות לחם, ללא הקרום, מושרות במים וסחוטות היטב
  • 1 ביצה
  • 2 קישואים מגוררים
  • 3 כפות פירורי לחם
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1/2 כפית כורכום
  • 1/3 כוס מי סודה

 

בנוסף
  • 1/2 כוס קמח
  • שמן לטיגון
  • רוטב צ'ילי מתוק או מיונז להגשה

 

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. מערבבים היטב יחד את כל מרכיבי הקציצות, למעט הסודה.
  3. מוסיפים את הסודה, כף אחר כף, תוך לישת התערובת.
  4. יוצרים מהתערובת קציצות ומצפים אותן בקמח.
  5. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקציצות כ-30 שניות מכל צד, עד שהן מזהיבות מעט.
  6. מעבירים את הקציצות לתבנית ואופים 30-20 דקות.
  7. מגישים עם רוטב צ'ילי או עם מיונז.

 

תבשיל במיה עם בשר (צילום: אסנת לסטר  )
    תבשיל במיה עם בשר(צילום: אסנת לסטר )

     

    תבשיל במיה עם בשר

     

    מתכון של תלמה אייזנורן.

     

    את המנה הזאת הכינה לבעלה של תלמה אמה של אשתו הראשונה, שהיתה ממוצא טורקי. תלמה אתגרה את עצמה והחליטה לשחזר את התבשיל – ובעלה מאשר כי היא הצליחה להתקרב מאוד למקור.

     

    למעשה, מדובר בשני תבשילים, האחד של במיה והשני של בשר, שמאוחדים לאחר הבישול.

     

    מרכיבים

    4-3 מנות

     

    לתבשיל הבשר
    • 1/3 כוס שמן זית
    • 1 בצל גדול קצוץ
    • 1/2 ק"ג בשר בקר לגולאש, חתוך לקוביות בגודל של כ-1.5 ס"מ
    • 3-2 עלי דפנה
    • 1 כפית מלח
    • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

     

    לתבשיל הבמיה
    • 600 גרם במיה קפואה שהופשרה 2 דקות במים חמים (בעונה אפשר להשתמש בבמיה טרייה, מנוקה ומטוגנת קצרות בשמן עמוק)
    • 1/4 כוס שמן זית
    • 3 שיני שום כתושות
    • 3 כפות גדושות רסק עגבניות
    • 1 כפית מלח
    • 1 כפית פפריקה מתוקה

     

    אופן ההכנה

     

    תבשיל הבשר
    1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לשקוף.
    2. מוסיפים את קוביות הבשר ומטגנים עד שהן מזהיבות.
    3. מוסיפים את עלי הדפנה, התבלינים ומים עד לגובה של כס"מ מעל המצרכים שבסיר.
    4. מביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים שעתיים (ואף יותר, אם צריך), עד שהבשר רך מאוד (אפשר לקצר את התהליך ולבשל כ-45 דקות בלבד בסיר לחץ).
    5. מוציאים את עלי הדפנה מהסיר.

     

    תבשיל הבמיה
    1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים את השום כמה שניות, תוך ערבוב. מוסיפים את רסק העגבניות והתבלינים ומערבבים.
    2. מוסיפים את הבמיה ומים עד לגובה של כס"מ מעל המצרכים שבסיר.
    3. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים כ-20 דקות.
    4. מוסיפים את תבשיל הבמיה לתבשיל הבשר ומערבבים.
    5. מומלץ להגיש עם אורז.

     

    מאפה שכבות הונגרי של בשר, אורז וכרוב חמוץ (צילום: אסנת לסטר  )
      מאפה שכבות הונגרי של בשר, אורז וכרוב חמוץ(צילום: אסנת לסטר )

       

      מאפה שכבות הונגרי של בשר, אורז וכרוב חמוץ

       

      מתכון שנתנו בשידור נעמי ומוטי סרוק מנתניה.

       

      במנה זו מכינים לחוד את הכרוב, האורז והבשר, ואחר כך בונים מהם פשטידה בשכבות. נעמי מכירה את המנה מבית אמה, מרים בן ארי ז"ל, ובמשך השנים למד גם מוטי להכין אותה.

       

      מרכיבים

      10-8 מנות

       

      • 1 כוס אורז
      • 2 קופסאות שימורים של כרוב כבוש
      • 1/4 כוס שמן
      • 1 בצל קצוץ
      • 750 גרם בשר בקר טחון
      • אפשרות: נקניק או קבנוס, קצוץ
      • 2 שיני שום כתושות
      • 2 כפיות פפריקה מתוקה
      • 1/4 כפית פלפל שחור טחון
      • מלח

       

      לרוטב
      • 50 גרם מרגרינה
      • 2 כפות קמח
      • 2 כוסות מים
      • 1/2 כפית מלח
      • 1/3 כפית פלפל שחור טחון
      • 1 כפית שטוחה פפריקה מתוקה
      • 3 ביצים

       

      אופן ההכנה
      1. שמים את האורז בסיר ומוסיפים 2 כוסות מים. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים 10-8 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה.
      2. מסננים את הכרוב מנוזלי השימור, שוטפים אותו וסוחטים היטב מנוזלים. אם יש חתיכות גדולות, קוצצים אותן.
      3. מחממים את השמן במחבת גדולה מטגנים את הבצל עד שהוא מראה סימנים ראשונים של הזהבה. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים 15 דקות, ערבוב והפרדת פירורי הבשר. מכבים את האש ומוסיפים את השום, הפפריקה הפלפל ומלח. מערבבים (אם מוסיפים לתבשיל נקניק או קבנוס, מטגנים אותם מעט לחוד ומערבבים עם הבשר הטחון המוכן).

       

      הרוטב
      1. ממיסים את המרגרינה בסיר קטן על אש נמוכה. מוסיפים את הקמח ומבשלים תוך ערבוב, עד שמתקבלת רביכה סמיכה (היזהרו שלא לשרוף את הקמח).
      2. מוסיפים בהדרגה את המים, תוך בחישה מתמדת.
      3. מוסיפים גם את התבלינים וממשיכים לבשל תוך ערבוב, עד שהרוטב מסמיך מעט.
      4. מכבים את האש ןמניחים לרוטב להצטנן במשך כ-5 דקות. מוסיפים את הביצים, תוך בחישה נמרצת.

       

      הרכבת המאפה
      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית.
      2. משטחים בתחתית התבנית מחצית מכמות הכרוב. מניחים מעל מחצית מכמות הבשר ומפזרים מעליו מחצית מכמות האורז. יוצקים מעל מחצית מכמות הרוטב.
      3. יוצרים שלוש שכבות נוספות (כרוב, בשר ואורז) ויוצקים עליהן את יתרת הרוטב. מפזרים מעל כפית פפריקה מתוקה.
      4. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים כ-50 דקות.
      5. מסירים את נייר האלומיניום ואופים עוד כמה דקות, עד שהמאפה מזהיב היטב.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)