טורקיש דילייט: צמרת העיצוב הגרפי הטורקי מתארחת ב''בצלאל''

יחסים עכורים בין ירושלים לאנקרה? זה לא צריך להפריע לשיתוף פעולה מרתק, שפותח צוהר לתרבות התוססת במעצמה הטורקית ומזכיר כמה רב המשותף בינינו

עודד בן יהודה פורסם: 07.12.15 16:51
עבודה של המעצבת הטורקייה פינאר אקורט, מן האורחים של בצלאל.  (עיצוב: Pinar Akkurt)
עבודה של המעצבת הטורקייה פינאר אקורט, מן האורחים של בצלאל. (עיצוב: Pinar Akkurt)

"הגיע הזמן שגם במישור התרבותי נפסיק לשאת עינינו רק למערב ונתחיל להתבונן במה שסביבנו", אומרת ראש תחום עיצוב גרפי-טיפוגרפי במחלקה לתקשורת חזותית באקדמיה "בצלאל", ענת קציר, ערב פתיחתו של שבוע העיצוב הטורקי במוסד הירושלמי. האירוע, שייפתח ב-21 בדצמבר, מביא ארצה מעצבים ומאיירים טורקים בולטים - כמו סטודיו נוהלאב, אונור יזיג׳יגיל, פינאר אקורט, סדאת גירגין ואומוט סדואק - שיציגו עבודות וישתתפו ביום הרצאות פתוח.


OBY_Xnet_sedatgirgin_BantMag
איור: סדאת גירגין

עם יחסים דיפלומטיים רעועים בין המדינות, שיתוף הפעולה הזה מאוד לא מובן מאליו. האם עיצוב מסוגל לגשר על פערים בין אנשים ובין מדינות? "דווקא עכשיו מוטל עלינו, אמנים ויוצרים, ליצור תקשורת מסוג אחר", סבורה קציר. "זירת העיצוב בטורקיה היא לא רק זירה מקצועית מעניינת במיוחד, אלא בעלת רלוונטיות עצומה בעבורנו. טורקיה מתמודדת מבחינה חברתית ותרבותית עם אתגרים דומים מאוד לאלו שאנחנו מתמודדים איתם: מערב מול מזרח, ישן מול חדש, דת מול חילוניות ועוד. הדיאלוג שעשוי להתפתח בינינו לבינם עשוי להיות בעל ערך רב לשני הצדדים", מוסיפה קציר, שאחראית על הפעילות הבינלאומית במחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל.


עיצוב: אונור יזיג׳יגיל
עיצוב: Onur Yazicigil יחד עם דניז ג׳ם אונדוגו

אונור יזיג׳יג'יל Onur Yazicigil הוא טיפוגרף, מאייר ומרצה (חבר סגל באוניברסיטת Sabanci) המתגורר ועובד באיסטנבול. ב-2007 זכה בפרס הראשון בהצטיינות טיפוגרפית, מטעם האגודה לאמנות טיפוגרפית בשיקגו. יזיג׳יגיל עיצב את הגופן הסנסריפי Duru, שאותו אימצה "גוגל", ובמקביל מעצב ספרים בערבית לחברת Brill ההולנדית. מאז 2011 מייסד ומנהל כנסי ISType האיכותיים.


OBY_Xnet_OnurYazicigil_Duru
הפונט DURU בעיצובו של Onur Yazicigil

OBY_Xnet_OnurYazicigil_tigeryear
"Tiger Year" / עיצוב: Onur Yazicigil

דניז קאדר וג׳נדש שישמן הם שני אמני וידאו ואנימציה, ובעלי "סטודיו נוהלאב" שאותו ייסדו ב-2011. NOHlab מתמקד במופעי אמנות, אנימציה, וידאו-מפינג, מופעים אור-קוליים, מדיה חדשה לאמנות ולתרבות ועבודות לתעשיית הפרסום. מלבד פרסים בינלאומיים שנפלו בחלקם (Prix Ars Electronica), הם השתתפו בתערוכות רבות ובפסטיבלים כגון TED-X, Ars Electronica, ובקרב לקוחותיהם אפשר למצוא את בית האופנה שאנל, פינק פלויד, אאודי, בלקברי ונייקי.

Ses & Isık Teaser from NOHlab on Vimeo.


OBY_Xnet_NOHlab_SinemaTV
דימוי מתוך סרטון ל SINEMA TV / עיצוב: NOHlab
דניז קאדר וג׳נדש שישמן, הבעלים של סטודיו NOHlab / צילום: יח"צ

סדאת ג'ירג'ין, Sedat Girgin, מאייר יליד איסטנבול, סיים את לימודיו באוניברסיטת מימאר סינאן באיסטנבול. עובד בעיקר כמאייר עצמאי לספרי ילדים ומגזינים. לפני כשנתיים הציג תערוכת יחיד ראשונה, "קרקס פלאות", ועבד עם Vespa וסמסונג.


OBY_Xnet_sedatgirgin_Editorial
איור: Sedat Girgin

OBY_Xnet_sedatgirgin_Samsung-New-Year-Card-illustrations
איור לכרטיס ברכה לחג המולד ל''סמסונג'' / Sedat Girgin

OBY_Xnet_sedatgirgin_Samsung-New-Year-Card2
איור לכרטיס הברכה לחג המולד בעבור ''סמסונג'', 2015 / Sedat Girgin

OBY_Xnet_sedatgirgin_Sleep_series
איור: Sedat Girgin

איוריו על וספה / סדאת גירגין
איוריו על וספה / Sedat Girgin

איוריו על טפטים לסטודיו Nummo / איור: סדאת גירגין
איוריו על טפטים לסטודיו Nummo / Sedat Girgin

אורחת מסקרנת היאפינאר אקורט, Pinar Akkurt, מעצבת Ready Made ויוצרת בינתחומית, שמתמקדת במיצבים מבוססי-מיקום (site-specific), לצד פרויקטים של עיצוב מוצר ועיצוב גרפי. אקורט היא מייסדת-שותפה של “2mikrop״, פרויקט עיצובי המתערב באופן שבו רואים אובייקטים. עבודותיה נמכרות במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (מומה), ב-Magma בלונדון, במוזיאון לאמנות מודרנית באיסטנבול, בסיאול ובטוקיו.


OBY_Xnet_Pina_Coat_hangers
מתלה בגדים בעיצובה של פינאר אקורט

חלון ראווה העשוי מזלגות פלסטיק ירוקים בעיצובה של פינאר אקורט
חלון ראווה העשוי סכו"ם פלסטיק ירוק בעיצובה של פינאר אקורט. החנות נמצאת ברובע Karaköy, על שפת הנהר באיסטנבול. צילום: yildirim evren

תקריב של העיצוב בלון הראווה / פינאר אקורט
תקריב של העיצוב בחלון הראווה / פינאר אקורט. צילום: yildirim evren

OBY_Xnet_Pina_Karaköy-Restaurant-Window-Display3
חלון ראווה עשוי קשים צבעוניים בעיצובה של פינאר אקורט

OBY_Xnet_Pina_Karaköy-Restaurant-Window-Display2
חלון ראווה עשוי סוכריות בעיצובה של פינאר אקורט. צילום: yildirim evren

אומוט סדואק Umut Südüak הוא מעצב גרפי, טיפוגרף ומרצה בכיר באוניברסיטת מימאר סינאן באיסטנבול. את לימודי המאסטר סיים ב-Central St Martins בלונדון. מאז 2012 הוא מכהן כנשיא אגודת המעצבים הגרפיים הטורקים (GMK).


פוסטר ל World Design Day 2015 / עיצוב: אומוט סדואק
פוסטר ל World Design Day 2015 / עיצוב: אומוט סדואק

IMMLV / עיצוב: אומוט סדואק
IMMLV / עיצוב: אומוט סדואק

IMMLV / עיצוב: אומוט סדואק
IMMLV / עיצוב: אומוט סדואק

פונטים בעיצובו של אומוט סדואק
לוגואים בעיצובו של אומוט סדואק

פונטים בעיצובו של אומוט סדואק
לוגואים בעיצובו של אומוט סדואק

פונטים בעיצובו של אומוט סדואק
לוגואים בעיצובו של אומוט סדואק

על רקע היחס העוין של הממשל הטורקי כלפי העיתונות בפרט, וחופש הביטוי במדינה בכלל, בולטת העובדה שהמעצבים שהוזמנו אינם עוסקים בתכנים פוליטיים או במחאה ציבורית. האם ידברו על פוליטיקה בשבוע העיצוב הקרוב? "היום הכל פוליטי", עונה קציר. כך או אחרת, החשיפה לעיצוב טורקי עכשווי היא החלטה מודעת. "זו הזדמנות לחזק את הקשרים עם קהילת עיצוב שאנחנו לא כל כך מכירים, למצוא את המשותף והשונה בינינו לבין מדינה מרתק שהיא כה קרובה וכה רחוקה", מסכמת קציר.

ב-22.12 יתקיים באודיטוריום "בצלאל" בהר הצופים כנס פתוח לקהל הרחב, עם הרצאות של האורחים. בתום שבוע הסדנאות שיעבירו האורחים לסטודנטים, תוקם תערוכה של עבודות נבחרות. האירוע נערך בסיוע קשתו"ם (האגף לקשרי תרבות ומדע) במשרד החוץ.

.

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אני איש עיצוב, תרבות, מחקר, איש של מילים ותוכן.
בוגר המחלקה לתקשורת חזותית של "בצלאל", ותואר שני בעיצוב ב-London College of Communication. בשנת 2007 הקמתי את Graphics & Words - סטודיו המתמחה בחשיבה קריאטיבית עיצובית מולטידיספלינרית, יצירת זהויות מותגיות ומחקרי טרנדים. כיום, בין השאר, אני זוכה להשתתף בתערוכות עיצוב, וגם לשמש מנהל קריאייטיב ויועץ למספר בתי סטודיו ומותגים מהמובילים בארץ. בעשור האחרון, אני מחלק את זמני כמרצה באקדמיות השונות - "בצלאל", "מנשר", "שנקר", "ויצ"ו חיפה" ואוניברסיטת תל-אביב.

להצטרפות לרשימת התפוצה של הטור שלי, שלחו לי מייל:
odedbenyehuda@gmail.com