עגבניות של הביוקר: שלושה
מתכונים מיוחדים עם הירק האדום

כשעגבניות עולות כל כך הרבה, חבל לבזבז אותן על סתם סלט. במקום, הכינו איתן משהו מיוחד: משקשוקה עם פטריות ועגבניות ממולאות, ועד לקטשופ ביתי עם מרכיב סודי

אסנת לסטרפורסם: 19.11.15 22:30
שקשוקה עם עגבניות ממולאות ופטריות (צילום: אסנת לסטר )
שקשוקה עם עגבניות ממולאות ופטריות (צילום: אסנת לסטר )

שקשוקה עם עגבניות ממולאות ופטריות

מתכון של רות מייזלר מקרית חיים.

 

מרכיבים

5 מנות

 

  • 5 עגבניות גדולות
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית בזיליקום יבש טחון
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 5 ביצים

 

לרוטב
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 בצל קצוץ
  • 1 סלסילה פטריות שמפיניון קצוצות
  • 1 כפית סחוג או אריסה
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה
  1. קוטמים את חלקן העליון של העגבניות. מרוקנים את העגבניות מתוכנן באמצעות כפית - מקפידים להשאיר דפנות בעובי של כ-1 ס"מ. שומרים בצד את תוכן העגבניות ואתן החלק שקטמנו.
  2. הופכים את העגבניות המרוקנות, כדי שיגירו נוזלים.
  3. מכינים את הרוטב: מחממים בסיר את שמן הזית ומטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה קלה.
  4. מוסיפים לסיר את הפטריות הקצוצות וממשיכים לטגן עוד דקה-שתיים, תוך ערבוב.
  5. מוסיפים לסיר את תוכן העגבניות ואת הסחוג (או האריסה), מלח ופלפל שחור ומערבבים.
  6. מפזרים בתוך כל עגבנייה מרוקנת קצת פטרוזיליה קצוצה, מלח, בזיליקום ופפריקה. שוברים לתוך כל עגבנייה ביצה.
  7. מניחים את העגבניות בצפיפות בסיר עם הרוטב, ומפזרים עליהן את יתרת הפטרוזיליה הקצוצה.
  8. מכסים ומבשלים על אש קטנה כ-30 דקות, עד שהעגבניות מתרככות והביצים מוכנות.

 

עגבניות ממולאות מוס טונה עם ביצים קשות (צילום: אסנת לסטר )
    עגבניות ממולאות מוס טונה עם ביצים קשות(צילום: אסנת לסטר )
     

     

    עגבניות ממולאות מוס טונה עם ביצים קשות

    מתכון של אסנת לסטר.

     

    מרכיבים

    5-4 מנות

     

    • 5-4 עגבניות
    • 2 קופסאות טונה, מסוננות מהנוזלים
    • 2/3 כוס (150 גרם) מיונז
    • 1/3 כוס (80 גרם) קטשופ
    • 1/2 כוס בצל ירוק קצוץ (החלק הלבן והחלק הירוק)
    • 3-2 ביצים קשות מגוררות (אפשר להשתמש ביותר ביצים אם רוצים מוס יותר יציב)
    • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון
    • 1 כפית מלח
    • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
    • 1 שקית (14 גרם) אבקת ג'לטין
    • 1/3 כוס (80 מ"ל) מים פושרים

     

    אופן ההכנה
    1. קוטמים את חלקן העליון של העגבניות. מרוקנים את העגבניות מתוכנן באמצעות כפית - מקפידים להשאיר דפנות בעובי של כ-1 ס"מ.
    2. קוצצים מעט את תוכן העגבניות ואת ה"כיפות" שקטמנו ושומרים בצד.
    3. מכינים את המוס: מרסקים את הטונה במעבד מזון. מוסיפים את המיונז והקטשופ ומעבדים עוד 5 שניות. מעבירים את המחית לקערה.
    4. מוסיפים לקערה את תוכן העגבניות, הבצל הירוק, הביצים הקשות, מיץ הלימון, המלח והפלפל. מערבבים.
    5. מפזרים את הג'לטין על פני המים וממתינים 10 דקות, כדי לתת לג'לטין לספוח נוזלים. מחממים 10-5 שניות במיקרוגל, רק עד שהג'לטין מתמוסס ומתקבל נוזל צלול.
    6. מוסיפים את הג'לטין הנוזלי לתערובת המוס ומערבבים היטב, כדי שהג'לטין ייטמע בתערובת באופן אחיד.
    7. ממלאים את העגבניות במוס ומכניסים למקרר לכמה שעות, להתייצבות.

     

    קטשופ ביתי (צילום: אסנת לסטר )
      קטשופ ביתי(צילום: אסנת לסטר )

       

      קטשופ ביתי

      קטשופ עם טעם מיוחד, בזכות תוספת של מעט רסק תפוחים ומנטה יבשה. הקטשופ הזה יכול לשמש גם כרוטב לבישול בשר או עוף, וכתחליף לרסק עגבניות.

       

      המתכון הוא של אורית יעל מאפיקים.

       

      מרכיבים
      • 1/2 2 ק"ג עגבניות תמר חתוכות (אם משתמשים בעגבניות רגילות כדאי להוציא מהן את הזרעים)
      • 1/2 1 ק"ג סוכר (מי שמעדיף קטשופ פחות מתוק יכול להסתפק ב-750 גרם)
      • 1 תפוח חמוץ מגורר (שומרים את הליבה והגרעינים)
      • קליפה מגוררת מלימון או לימון וחצי
      • כ-1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון
      • קורט מלח
      • 2 כפיות מנטה יבשה

       

      אופן ההכנה
      1. שמים בסיר את העגבניות והסוכר בכמה שעות. מניחים בצד ל-3 שעות לפחות, כדי שהסוכר יספח נוזלים מהעגבניות.
      2. מחממים את הסיר על אש בינונית ולאחר כ-7 דקות מוסיפים את התפוח המגורר, קליפת הלימון ומחצית מכמות מיץ הלימון. מבשלים כ-30, דקות עד שהתבשיל מסמיך מעט.
      3. מרסקים את תכולת הסיר באמצעות בלנדר מוט.
      4. מוסיפים לסיר את ליבת התפוח והגרעינים (רצוי לשים אותם בתוך שקיק בד המיועד לבישול). מבשלים 30 דקות על אש קטנה, תוך ערבוב תכוף, עד שהרוטב מסמיך מאוד ומקבל מרדם שמזכיר ריבה.
      5. מוסיפים את המלח והמנטה ומבשלים כ-10 דקות נוספות.
      6. מוסיפים את יתרת מיץ הלימון ומבשלים 7-5 דקות נוספות.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)