לחמם במקום לנשנש: 10 דרכים להצליח בדיאטת חורף

כן, קשה לעשות דיאטה כשקר בחוץ. אנחנו צורכים יותר אנרגיה לחימום הגוף, יש לנו פחות שעות אור ואנו נמצאים הרבה יותר בבית. אז איך בכל זאת מנצחים את הטבע?

חליטות צמחים חמות הן בריאות מאוד, כמעט נטולות קלוריות ויכולות להשקיט את החשק למשהו מתוק (צילום: shutterstock)
חליטות צמחים חמות הן בריאות מאוד, כמעט נטולות קלוריות ויכולות להשקיט את החשק למשהו מתוק (צילום: shutterstock)
כנראה שרק דובים (ואולי גם קיפודים ועטלפים) מצליחים לעשות דיאטה בחורף. כשישנים רצוף כמה חודשים קצת קשה לעלות במשקל. כל יתר בעלי החיים שלא עסוקים בתרדמת חורף, כולל המין האנושי חשים תחושת רעב מוגברת. הסיבה לכך פשוטה: כדי לשמור על חום גוף קבוע אנו זקוקים לאנרגיה. כשהטמפרטורות יורדות, עולה הדרישה לאנרגיה, המסופקת באמצעות מזון, ולכן אנו נוטים לאכול יותר.

 

אבל יש סיבות נוספות לכך שאנו צמודים למטבח כשבחוץ קר. אחת מהן היא צמצום שעות האור. האור תורם ליצירת סרוטונין במוח. הסרוטונין הוא שליח עצבי התורם לרוגע, ריכוז ושלווה המלווים בתחושת שובע וצורך מופחת בפחמימות. צמצום שעות האור גורם לגוף לייצר פחות סרוטונין

 

וכתוצאה מכך הוא דורש יותר פחמימות ומתוקים. החושך והקור גורמים לחלקנו גם לעצבנות ולרגישות מוגברת, שיכולות להתפתח במקרים קיצוניים לדיכאון קליני. ומה עושים כשאין מצב רוח? אוכלים כמובן, כדי לפצות על תחושת החסר הפנימית. ואם כל זה לא מספיק, הרי שבחורף אנחנו נמצאים יותר בבית וקרוב למקרר, אנחנו פעילים פחות, ומכאן קצרה הדרך להשמנה.

 

אז מה בכל זאת אפשר לעשות כדי למנוע את השמנת החורף? העיקרון פשוט: לחמם את הגוף כדי שלא יבקש כל הזמן אוכל. כך עושים זאת:

 

‭.1‬ לאכול מזון חם

מעל החך העליון בפה מצוי חיישן שבא במגע עם החלק התחתון של המוח (היפותלמוס). ברגע שאנו מכניסים לפה מזון חם, מעביר החיישן את תחושת החמימות למוח וממנו לכל הגוף. כדאי לפתוח את הבוקר בדייסה, למשל (דייסת שיבולת שועל היא המומלצת ביותר), ולסגור את היום במרק טוב. כמו כן מומלץ לפתוח כל ארוחה במזון או שתייה חמה. אוכל חם, שנכנס לבטן בתחילת הארוחה, מאט את קצב האכילה, מחמם את הגוף ותורם לתחושת שובע.

 

‭.2‬ לבחור מאכלים בעלי השפעה מחממת

לפי הרפואה המערבית מזונות מחממים הם מזונות שתורמים להמרצתה של זרימת הדם ובכך מחממים את הגוף. פלפל חריף, למשל, אבל לא רק. הרפואה הסינית מציעה רשימה ארוכה של מזונות אנרגטיים, שברגע שאוכלים אותם מתפשטת תחושת חום בפה ובגוף כולו, והם אינם חריפים כמו הפלפל.

  • ירקות: גזר, דלעת, כרישה, פלפל ירוק, קישוא ובצל (לבשל או לאדות).
  • פירות: תפוח אפוי, פירות מיובשים, דובדבנים, תותים ופפאיה – טריים.
  • בשר ודגים: עוף ורוב סוגי הדגים נחשבים למזונות מחממים או ניטרליים
  • קטניות: שעועית לסוגיה, עדשים, גרגירי חומוס, אפונה יבשה.
  • דגנים: לחם מלא (בעיקר שיפון), שיבולת שועל, אורז מלא ואורז אדום.
  • שמנים וזרעים: אגוזי מלך, זיתים, שמן זית, צנוברים, שקדים קלופים לא קלויים ושומשום מלא - לא יותר משלוש כפות ליום.

  

‭.3‬ לתבל את המזון בתבלינים מחממים

מה למשל? קינמון, הל, ג'ינג'ר, ציפורן, כורכום, צ'ילי, בזיליקום, עלי דפנה, רוזמרין, כוסברה, כמון וכאמור, פלפל אדום ושחור, שבהם יש להשתמש בעדינות רבה בעיקר למי שסובל ממערכת עיכול רגישה, צרבות או כיב קיבה.

 

‭.4‬ להמעיט במאכלים מקררים

לפי הרפואה הסינית כדאי להמעיט במזונות בעלי אנרגיה מקררת: ירקות ופירות טריים, ירקות שעברו הקפאה, חיטה, עשב חיטה וסובין חיטה, מוצרי חלב, בשר בקר וכמובן, גלידות. גם עלי נענע, מנטה ועלים ירוקים באופן כללי, יכולים להמתין לקיץ.

 

‭.5‬ להוציא מהמקרר שעה לפני הארוחה את הגבינות, הירקות והיוגורט

מומלץ להוציא כשעה לפני שמתחילים לאכול ולהימנע מאכילת מאכלים שיורידו את טמפרטורת הגוף.

 

6‬ לבשל בישול אטי וממושך

לא סתם חמין הוא סמל של חורף. לפי הרפואה הסינית לאופן הבישול יש חשיבות רבה: בישול אטי וממושך יחזק את האנרגיה המחממת של התבשיל. לכן כדאי לבשל בסיר על אש קטנה או בתנור בכלי חרס (תבשילי קדירה, קטניות וחמין, כמובן).

 

‭.7‬ לחמם מאכלים מקררים

טחינה נחשבת למאכל מחמם ואילו סלט ירקות - למאכל מקרר. אם נוסיף כף טחינה לסלט נקבל אנרגיה מחממת למנה כולה. כנ"ל לגבי ג'ינג'ר (מחמם) וסלט פירות (מקרר‭).

 

‭.8‬ ללעוס היטב

לעיסה ממושכת תורמת גם היא לחימום המזון ורצוי להקפיד עליה בעיקר כשאוכלים מזונות קרים.

 

‭.9‬ להיחשף לאור

ההעדפה היא כמובן להיחשף לאור טבעי. כשהשמש מאירה - צאו החוצה. כשהיא שוקעת - דאגו לתאורה ביתית עם נורות שמפיצות אור צהבהב ולא לבן.

 

‭.10‬ לשתות בין הארוחות משקאות חמים

חליטות צמחים חמות הן בריאות מאוד, כמעט נטולות קלוריות ויכולות להשקיט את החשק למשהו מתוק.

הכנת החליטה: מניחים בכוס 5 עלים טריים או כפית עלים יבשים, מוזגים מים רותחים, משהים 10 דקות, מסננים ושותים.

 

חליטת קינמון

כמה: מקלון קינמון או רבע כפית אבקה

למה: מאיצה את זרימת הדם ומחממת את הגפיים

 

חליטת ורבנה/מליסה

כמה: ‭5-4‬ עלים למה: מחממת, מרגיעה ונוסכת שלווה, רצוי לשתות לפני השינה

 

חליטת שומר

כמה: כפית זרעונים למה: יעילה מאוד גם להרגעת מערכת העיכול

 

חליטת מרווה

כמה: ‭5-4‬ עלים למה: יעילה גם נגד כאבי גרון - מומלץ לגרגר את הנוזל (לא מתאים למי שחלתה בסרטן נשי)

 

חליטת ג'ינג'ר

כמה: ‭3-2‬ פרוסות ג'ינגר טרי או רבע כפית ג'ינג'ר מיובש וטחון למה: יעילה מאוד גם נגד בחילות.

 

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc. ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד