שתף קטע נבחר

יוזמה אמריקנית: סיוע למצרים תמורת דמוקרטיה

הקונגרס האמריקני מקדם יוזמת חוק שתכתיב למצרים את אופן השימוש בכספי הסיוע האזרחי שהיא מקבלת מוושינגטון, ותבטיח שהוא יופנה ליוזמות לקידום הדמוקרטיה ושיפור זכויות האדם

הקונגרס האמריקני פועל להגביל חלקים מהסיוע הכלכלי האזרחי שיועבר מארה"ב בשנה הבאה, כדי להבטיח שהוא יופנה למיזמים לקידום הדמוקרטיזציה, זכויות האזרח והרפורמות הכלכליות במדינה. 

 

זו הפעם הראשונה מאז החלה ארה"ב להעניק למצרים סיוע כלכלי שנתי (בעקבות חתימת הסכם השלום עם ישראל) שוושינגטון "צובעת את הכסף" ומכתיבה למצרים כיצד להשתמש בו.

 

במקביל ללחץ הכלכלי, גם הממשל ממשיך ללחוץ על מצרים לעבור תהליך של דמוקרטיזציה ורפורמות פוליטיות וכלכליות. השבוע יוצא סגן מזכירת המדינה בוב זוליק, לביקור בסודן, ירדן ומצרים. מחלקת המדינה מסרה כי זוליק יקיים במצרים "סדרת פגישות עם הנשיא מובראק ומנהיגים מצריים, לרבות מנהיגי האופוזיציה הפוליטית לדון ברפורמות כלכליות, ושקיפות בממשלה".

 

מליאת בית הנבחרים הצביעה בשבוע שעבר על טיוטת חוק בנושא ההגבלות הכלכליות על מצרים. הסנאט נערך להצביע בימים הקרובים על גירסה שונה במקצת של אותה יוזמה. בסופו של התהליך יתפשרו שני בתי הקונגרס על גירסת מוסכמת שתהפוך לחוק.

 

מצרים חייבת לעמוד ביעדי הרפורמה

 

הסיוע האמריקני למצרים לשנת 2006 יעמוד על 1.3 מיליארד דולר בתחום הצבאי ו-495 מיליון דולר בתחום האזרחי. בהצבעה של בית הנבחרים נקבע כי מתוך הסיוע האזרחי, חייבת מצרים להקצות 50 מיליון דולר לדמוקרטיזציה ו-50 מיליון דולר לחינוך.

 

מחצית מהסכום שיוקצה לדמוקרטיזציה, זכויות אדם ושלטון, לא יגיע לממשלת מצרים אלא יועבר לארגונים לא ממשלתיים (NGO), העוסקים בנושא. מחצית מ-50 מיליון הדולר שיוקצו לחינוך, יוקצו ל"שיפור הגישה לחינוך בסיסי".

 

גרסת הסנאט לחוק שונה כאמור במקצת. על פי נוסח הסנאט תצטרך ממשלת מצרים להקצות מהסיוע האזרחי האמריקני 35 מיליון דולר לדמוקרטיה ושלטון ו-5 מיליון דולר נוספים למילגות לימודים באוניברסיטה האמריקנית בקהיר.

 

הצעת ההחלטה של הסנאט מדברת גם על הקפאת 227.6 מיליון דולר מהסיוע האזרחי, עד שמזכירת המדינה קונדוליזה רייס, תדווח לקונגרס שמצרים עמדה ביעדים עליהם התחייבה במסגרת ההסכם בין המדינות, יישמה רפורמה במגזר הפיננסי והתקינה משדר של "רדיו סאווה", תחנת הרדיו הערבית המשדרת במזרח התיכון.

 

מצרים נהנית מהסיוע השנתי השני בגודלו מארה"ב אחרי ישראל, שמקבלת סיוע שנתי צבאי ואזרחי של כ-2.5 מילארד דולר. המגבלה היחידה שהטילה ארה"ב על ישראל במשך כל השנים היא שכספי הסיוע לא יועברו לפיתוח התנחלויות מעבר לקו הירוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מעודדים דמוקרטיה. משאל עם במצרים (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
האם יקדם דמוקרטיה? מובארק
צילום: איי פי
מומלצים