שתף קטע נבחר

"האמרת מחירי הנפט - סיכוי לכלכלה"

ניתוח של אנליסט: אירופה המרכזית והמזרחית יכולות ליהנות מן העובדה שהמחירים הגבוהים ידחפו את החברות העסקיות להעדיף אותן על-פני יעדים יותר מרוחקים

"בזכות התייקרות הנפט - יש סיכוי כי ארצות אירופה המרכזית והמזרחית ישיגו יותר השקעות, על חשבון ארצות באסיה".

 

זו תמצית הניתוח שפורסמה היום (ו') מטעם האנליסט לאסלו וארו, שהוא הכלכלן הבכיר בחברת-נפט הונגרית גדולה. מומחים הזכירו כי בתוך כשנה, הייתה התייקרות בשיעור 50% (ויותר) - שינוי אשר מזכיר את הסיטואציה שנוצרה בעת משברי חרם-הנפט שאירעו לפני 30 שנה בערך, בעקבות מלחמת יום-הכיפורים ובעקבות המהפכה האיסלאמית באיראן.

 

וארו  הסביר: תאגידים בינלאומיים העדיפו את הייצור (קבלנות-מישנה) בתחומי ארצות אסיה, בזכות העלויות הזולות; אבל האמרת מחירי הנפט, בהשפעתה על התעבורה, הקטינה במידה ניכרת את פער המחירים אשר שרר לטובת הארצות הללו. מי שרוצה להמשיך וליהנות מייצור במחיר נמוך, יוכל לקבל אותו באירופה המרכזית והמזרחית - שהיא הרבה יותר קרובה לאירופה המערבית.

 

פרשנים ציינו כי הצמיחה המהירה שנרשמה באסיה, ובפרט בסין, העמידה את אירופה המרכזית ואת אירופה המזרחית במצב של תחרותיות פחות יעילה ופחות עמידה; גלים של החלטות-עזיבה - תאגידים שהחליטו להעביר את הייצור אל ארצות אסיה - היוו בעיה יותר ויותר גדולה מבחינת אירופה המרכזית והמזרחית, והקטינו גם את ההשקעה הזרה.

 

אבל, בהנחה שמחירי הנפט יישארו לטווח ארוך ברמה של 50 דולר עד 60 דולר לחבית - הכדאיות של העברת (או החזרת) הייצור אליהן תהיה יותר ויותר ברורה. וארו חוזה כי החלטות על העברה כזו ימומשו, גם אם המחירים יהיו מעט יותר נמוכים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גם מגמות-מישנה חשובות בניתוח הכלכלי
צילום: רויטרס
מומלצים