שתף קטע נבחר

"בישראל פער עצום במיסוי על עשירים לעומת עניים"

כלכלני משרד האוצר מציינים כי הפער בין שיעורי המס שמשלמים בעלי הכנסות גבוהות לעומת המס המוטל על בעלי הכנסות נמוכות גדול באופן משמעותי בישראל לעומת הפער המקובל בעולם. ברמות הכנסה נמוכות - שיעורי המס בארץ נמוכים מהמקובל במדינות ה-OECD, ברמות הכנסה בינוניות - שיעורי המס דומים למקובל, ואילו ברמות ההכנסה הגבוהות - שיעורי המס גבוהים משמעותית

הפער בין שיעורי המס שמשלמים בעלי הכנסות גבוהות להמס שמשלמים בעלי הכנסות נמוכות גדול באופן משמעותי בישראל לעומת הפער המקובל בעולם. כך עולה מנייר עמדה של אגף כלכלה ומחקר במשרד האוצר.

 

המסמך נעשה בתגובה לנייר עמדה שהוצא על ידי עדי ברנדר מבנק ישראל. מסקנת אותו נייר עמדה היתה שהפחתות שיעורי מס ההכנסה בישראל בשנתיים האחרונות הביאו את שיעור המס הממוצע על השכר, בכל רמות ההכנסה, לרמות המקובלות במדינות המפותחות (שיעורי המס שחושבו כוללים מס הכנסה ותשלומי ביטוח לאומי).

 

"מסקנה זו מתבססת על חישובים מאד בעייתיים, בייחוד של 'ממוצע' שיעורי המס בקרב מדינות ה-OECD (המדינות המתועשות), עד כדי שאינה נכונה אם מתייחסים לאזרח הממוצע במדינות אלה ולא ל'מדינה' הממוצעת", טוענים באוצר.

 

מחברי המסמך טוענים כי אין זה נכון לקחת את הממוצע האריתמטי הפשוט של נטל המס במדינות המפותחות, המייחס משקל זהה לכל אחת מהמדינות - גדולה כקטנה. השוואה יותר רלוונטית היא השוואת נטל המס בישראל לממוצע משוקלל לפי גודל אוכלוסייה במדינות ה-OECD.

 

בהתבסס על הנתונים שהוצגו בנייר העמדה, על פי ממוצע משוקלל כאמור, הגיעו באוצר למסקנות הבאות:

 

• ברמות הכנסה נמוכות, שיעורי המס שמשלמים גברים בארץ נמוכים משמעותית משיעורי המס הממוצעים על הגברים הרווקים והגברים הנשואים ללא ילדים במדינות ה-OECD, ודומים לשיעורי המס הממוצעים על הגברים הנשואים עם ילדים במדינות ה-OECD.

 

• ברמות הכנסה בינוניות - שיעורי המס הממוצעים על הגברים בארץ דומים לשיעורי המס הממוצעים על הגברים במדינות ה-OECD.

 

• ברמות הכנסה גבוהות יחסית שיעורי המס שמשלמים גברים בארץ גבוהים במידה משמעותית משיעורי המס המוטלים על גברים במדינות ה-OECD.

 

עוד מציינים באוצר, כי "מצד שני, קיימת במדינות ה-OECD הבחנה במצבו המשפחתי של העובד לצורך חישוב שיעורי המס החלים עליו. בעלי משפחות, ובעיקר אבות לילדים, משלמים שיעורי מס נמוכים יותר מאשר רווקים. בישראל, לעומת זאת, אין כיום הבחנה במצבו המשפחתי של העובד לצורך חישוב שיעורי המס החלים עליו. יחד עם זאת, חוסר ההבחנה במצבו המשפחתי של העובד בישראל אינו פוגע בהכרח בבעלי משפחה עם הכנסה נמוכה בישראל, מכיוון ששיעורי המס החלים עליהם דומים או אף נמוכים מהממוצע המשוקלל בקרב מדינות ה-OECD עבור קבוצת העובדים המקבילה להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון YNET
הנתונים - בתגובה למחקר של בנק ישראל
ארכיון YNET
מומלצים