שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

1913: חווית ממסע סטודנטים בפלסטינה

מסע בתמונות אל עברה של ארץ ישראל והפעם בעקבות משלחת סטודנטים יהודים אתלטים מגרמניה. אלבום תמונות ישן ויומן מסע שנמצאו אצל עלי רר ז"ל, בנו של אחד מחברי המשלחת, מספרים את סיפור המסע שעבר בארץ בשנת 1913. פרק ראשון בסדרה

את אוסף הצילומים הזה מצאתי אצל החבר עלי רר מקיבוץ שריד אשר אביו, עמנואל רר ז"ל, היה מבין חברי משלחת הסטודנטים שעשו את הטיול המתועד. עלי הלך לעולמו לא מזמן ואני מצאתי לנכון לספר סיפור זה לזכרו ולזכר אביו.

 

יום אחד הגעתי לביתו של עלי והוא הוציא מתוך ארון הבגדים צרור דפים שחורים שהיו פעם אלבום ועליהם מודבקות תמונות רבות, חלקן כבר היו שחורות לגמרי ולא היה ניתן לזהות את הנראה בתצלום. עלי סיפר שאלו תצלומים ששמר אביו מטיול סטודנטים לישראל בשנת 1913. על חלקם היה כתוב מקום הצילום וכדי להשלים את זיהוי התצלומים האחרים נתן לי עלי יומן מסע שאביו כתב לאחר הטיול ובו תאור המסלול. 

 

הטיול היה באמצעים דלים (400 מארק) ועל כן מרביתו נעשתה רגלית, מה שהצריך כושר גופני תקין. ביומן מוזכר שמארגני הטיול בגרמניה היו הדוקטורים תאודור סלוציסטי ובירם (מיסד בית הספר הראלי בחיפה), ובין הסטודנטים היה גם נחום גולדמן, לימים מראשי ההסתדרות הציונית. חשבתי שאולי אמצא פרטים על מסע זה בארכיון הציוני. התעודה היחידה שנמצאה (ראו צילום מצד ימין) היתה קטלוג של הצילומים ובו רשימת צלמי משלחת הסטודנטים, רשימת התצלומים שנעשו במסע (שעזרה לי להשלים את הזיהוי) ומחירון לתצלומים.

 

לפניכם התצלומים, לצידם מצורפים קטעים מתוך יומנו של עמנואל רר ז"ל. בשבועות הקרובים נציג כאן צילומים נוספים מהמסע ואת המשך הרפתקאות המשלחת בארץ ישראל.

 

 

"בתאריך 13 מרץ 1913 יצאנו ברכבת ממינכן לטריאסט משם באוניה משך שלושה ימים עד לאלכסנדריה מצרים. נסיעה ברכבת לקהיר לטיול בן יום באזור הפרמידות ולמחרת חזרה לפורט סעיד ובאוניה להובלת בקר, בשייט לילי לנמל יפו".

 


 

"בבוקר ה-19 למרץ 1913 הגענו לנמל יפו. מהאוניה לחוף בעזרת סירות קטנות. מאוד לא היה נעים הבדיקות הגופניות של השוטרים התורכיים. השתכנו במלון בלה ויסטה על ידי הים".

 


 


 


 

"בבוקר ה-20 למרץ התארגנו יצאנו כל הקבוצה במצעד חגיגי לכיוון תל אביב. התקבלנו על ידי תושבי העיר משני צדדיו של רחוב הרצל. תקרית מצערת הייתה כאשר פתחנו בשיר ציוני נלהב אבל בשפה הגרמנית, דבר שפגע ברגשותיהם של התושבים לוחמי השפה העברית..."

 


 

"בהתכנסות בגמנסיה הרצליה הצליח נחום גולדמן, אשר ידע עברית לתקן את המצב בהסבירו את כוונותינו הטובות. יותר מאוחר הוזמנו לשתות קפה אצל ארתור רופין במשרדו"

 


 

"אחה"צ יצאנו לכיוון המושבה ראשון לציון בדרך עברנו בבית הספר החקלאי מקווה ישראל"

 


 

"הגענו לראשון לציון, לנו אצל משפחת פוחצ'בסקי. את ימי חג הפורים 21-22 למרץ עשינו בראשון. היה זה באמצע חודש אלול (הטעות במקור, נ.מ.) והלילות עם הירח המלא היו חוויה מאוד מיוחדת לנו האירופאים. נקראנו לטקס קריאת המגילה בבית הכנסת. במסיבת פורים הצגנו בפני הקהל כמה תרגילי התעמלות. הייתה הופעה מוזיקלית של תלמידי בית הספר שולמית ורקדנו ריקודים סלוניים עם בנות המושבה. רקדתי עם בחורה נחמדה בשם צילה פיינברג. בטעות דרכתי על רגלה ובמקום סליחה אמרתי להתראות".

 


 


"לאחר פורים יצאנו בדרכנו לקטרה (גדרה) עברנו דרך ואדי חנין, (נס ציונה) והמושבה רחובות"

 


 

"...הגענו ב- 24 לחודש לקטרה".

 


 

"ביום ג' 25 לחודש צעדנו ליער הרצל ליד חוות קק"ל בחולדה. האגרונום וילקינסקי נתן לנו במקום הסברים וגם נטענו עץ זית ביער".

 


 

"מחולדה יצאנו בשעה 2 בצהריים. היה מאוד חם פנינו לעבר תחנת הרכבת סוג'וד על מסילת הברזל יפו ירושלים בכוונה להגיע לירושלים ברכבת. היינו מאוד צמאים. בתחנה לא היו מים. הנסיעה לירושלים נמשכה קרוב לשלוש שעות....מיד עם הגיענו לירושלים ולמרות העייפות הלכנו לכותל המערבי"

 

לפני שנה הגיעה אלי למעבדה שיחת טלפון. בצידו השני של הקו - יעקב ורמן, שנשלח אליי על ידי עלי כדי לראות את אוסף הצילומים. לא הכרתיו אבל אמרתי לו שזכור לי ספר בהוצאת "ידיעות אחרונות" בו מחקר על תצלומי א"י שכתב דרור ורמן. "נכון, דרור הוא בני", אמר יעקב.

 

חשבתי שהפגישה עם יעקב תהיה קצרה, אבל היא נמשכה מעל שעתיים ובמהלכה הבנתי שלפני אחד המומחים הגדולים ביותר למחקר הצילומים ההיסטוריים של א"י. יעקב ורמן - פרופסור, ממייסדי המחלקה לגנטיקה באוניברסיטה העברית, שעסק במחקר תצלומי א"י כעיסוק צדדי - הגיע אליי כחלק מנסיונותיו לגלות איפה הייתה תחנת הרכבת סוג'וד. הוא בא מצויד בצילום של התחנה וביקש צילומים נוספים שקיווה למצוא באוסף של עמנואל רר.

 

לצערי לא היו כאלו. יעקב סיפר שהוא וחברו ד"ר רון שפיר יצאו עם מעדר למקום בו הייתה אמורה להיות תחנת הרכבת סוג'וד והצליחו לחשוף את המשטח שנותר מתחנה זו. בשבוע שעבר הלך יעקב ורמן לעולמו (מצד ימין רשימה אותה העביר לי יעקב ורמן - 42 משתתפי טיול הסטודנטים האתלטים).

 

הטיולים הקודמים:   

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תל אביב. השנה 1913
העיר תל אביב של אותם הימים
קטלוג התצלומים. צלמים ומחירים
מתוך הארכיון הציוני ירושלים
המשתתפים. 42 חברי המשלחת
מומלצים