שתף קטע נבחר

הנפט - עוד שיא: 59.25 דולר לחבית

הנפט הגולמי הגיע במהלך המסחר לשיא חדש של כל הזמנים. העליות הושפעו מחטיפת עובדי של בניגריה ומחששות לגבי יכולתן של המזקקות בארה"ב לעמוד בגידול בביקושים

מחירה של חבית-נפט (200 ליטר) מסוג "מתוק" - נפט דל-גופרית, המופק בארה"ב - נסגר, בשוקי הסחורות של ניו-יורק, היום (ב') על 59.25 דולר (חוזים המיועדים לאספקה בחודש יולי); לעומת 58.47 דולר ביום שישי. השיא הקודם נרשם ב-4 באפריל השנה: 58.28 דולר לחבית.

 

פרשנים הסבירו כי עליית המחירים (כמעט 1.5%) נובעת מחששות כי הביקוש יהיה גדול מיכולתן של מזקקות הנפט לייצר דיזל ובנזין במחצית השנייה של 2005 - אחרי שאנליסטים הביעו חשש כי המזקקות המיושנות בארה"ב לא יהיו מסוגלות להתמודד עם הגידול בביקוש (בהמשך השנה) לדלק-חימום המשמש בחורף, ולדיזל ולדלק-למטוסים.

 

חטיפתם של שישה עובדי חברת הנפט "של", שני גרמנים וארבעה ניגרים, בשבוע שעבר בניגריה תרמה לעליית המחירים. החוטפים, קבוצה המכנה את עצמה האיחוד הלאומי האידוואני לשלום ופיתוח, דרשו כי ישולם סכום בן 20 מיליון דולר לקהילות המקומיות כפיצוי על זיהום הסביבה והשחתתה שנובעים מפעילויות החברה. ניגריה היא יצרנית הנפט הגדולה באפריקה וייצואנית הנפט השביעית בגודלה בעולם; היא מייצאת כ-2.5 מיליון חביות נפט ביום. כמו-כן, בנורווגיה מאיימים האיגודים המקצועיים כי תהיה שביתה באסדות הקידוח שמפוזרות בים-הצפוני - אם המעסיקים לא יתחילו מייד להתקדם אל עבר חוזה-העסקה חדש.

 

קרטל אופ"ק נכשל בניסיונו להרגיע את השוק בשבוע שעבר, כאשר הסכים להגדיל את מכסת התפוקה היומית שלו ל-28 מיליון חביות ביום, זאת משום שהחברות בקרטל מייצרות כבר באופן בלתי רשמי מעל תקרת התפוקה הזו. כולל עיראק, אופ"ק מייצרת קרוב ל-30 מיליון חביות ביום, כ-35% מהביקוש העולמי.

 

מט"ח

 

בעקבות כשלונה של פסגת האיחוד-האירופי (ביום ו' לא הגיעו להסכמה על תקציב הנציבות), ולאחר דיווח כי הבנק המרכזי האירופי שוקל להפחית את הריבית הבסיסית על אירו - המטבע האמריקני מתחזק מול המטבע האירופי ומול המטבע היפאני. לקראת סיום המסחר נדרשים 1.2147 דולר לרכישת אירו אחד, לעומת 1.2286 ביום שישי עם סיום המסחר - ונדרשים 109.41 ין לרכישת דולר אחד, לעומת 108.59 ין ביום שישי.


פורסם לראשונה 20/06/2005 09:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חשש מאי עמידה בביקושים
צילום: איי פי
מומלצים