שתף קטע נבחר

לא פועלים נגד "מלון הקיצונים"

במערכת הביטחון עוקבים בדריכות אחר מלון "מעוז הים" בנווה דקלים, שם מתגבשת חבורה של אנשי ימין קיצוני שמבטיחה מאבק נחוש בפינוי. עוקבים, אבל לפי שעה לא מתכוונים לפעול. "עדיף שהקיצונים ירוכזו במקום אחד ליום פקודה", אומרים שם. "אנו יודעים בדיוק מה קורה שם, מי בא ומי הולך". דווקא בגוש קטיף יש מי שאומר שאנשי המלון מוציאים שם רע ותוהים מדוע המשטרה אינה פועלת. נדיה מטר, האחראית על איכלוס המלון: "זה מאבק לגיטימי של מרי אזרחי"

כוחות הביטחון לא מתכוונים לפעול בשלב זה נגד משפחות שהגיעו מיהודה ושומרון והתיישבו בגוש קטיף. זאת, למרות שלפי צו אלוף פיקוד דרום העתקת כתובת המגורים לאזור נאסרה כבר בחודש מרס. הסיבה לכך, לפי צה"ל והמשטרה: "עדיף שהקיצונים ירוכזו במקום אחד בגוש קטיף כדי שאם וכאשר נרצה - נוכל לפעול נגדם".

 

 

ריכוז אנשי הימין הקיצוני ב"מעוז הים", ובראשם פעילי הימין איתמר בן-גביר, ברוך מרזל ונדיה מטר, עורר תרעומת בקרב וותיקי הגוש. המחלוקת בקרב תושבי הגוש מכרסמת ורבים טוענים שהדיירים החדשים פוגעים בתדמית המתונה של המאבק. הם זועמים שמטר, בן-גביר ומרזל, יחד עם דתיה ואריק יצחקי מכפר ים, אינם סרים למרות ההנהגה של הגוש. לטענתם, גורמים אלה אחראים להקצנת היחסים עם הדרגים המדיניים והביטחוניים הפועלים בשטח.

 

"הם מוציאים שם רע לתושבים הוותיקים, חקלאים הנאבקים על ביתם ואדמתם, בכך שהם הופכים את כולנו למשיחיסטים סהרוריים", אמר אחד ממנהיגי הגוש, שסירב להיחשף בשמו. "מעבר לעובדה שכאן, בגוש, לא נאבקים בתופעה הזאת ומונעים את הישארותם של בן-גביר וחבריו, אני תמה על כך שכוחות הביטחון אינם פועלים כנגד אנשים אלה, חלקם תמהונים של ממש, שבאו לכאן מיצהר ומתפוח. למה הם מחכים, שיהיה כאן פיצוץ? אולי גם זאת פרובוקציה של זרועות החוק, כדי להשחיר את פנינו, החקלאים, שאין לנו דבר עם מאבק קיצוני שכזה", תמה.

 

פוטנציאל פיצוץ

 

מאז חג הפסח האחרון, עוקבת מערכת הביטחון ב"שבע עיניים" על הנעשה במלון "מעוז הים" בנווה דקלים, מלון שחידש ימיו באנשי ימין המצטרפים לגוש. צמרת החטיבה היהודית בשב"כ דנה בסוגיית הקיצונים במלון לא אחת עם עמיתיה בצה"ל ובמשטרה.

 

בדיונים עלתה תביעה לפעול נגד התושבים החדשים בכל דרך חוקית, בטרם יווצר שם "מעוז שנצטרך להיכנס אליו בנשק", כהגדרת אחד הבכירים. "המקום בהחלט עלול להוות 'פוטנציאל פיצוץ'. אם לא נעצור את המשך איכלוסו, אנו עלולים להיתקל בבעיה באוגוסט 2005", אמר ל-ynet קצין בכיר בפיקוד דרום.

 

"'מעוז הים' מהווה יעד של מערכת הביטחון. איננו חוששים מהאנשים שמגיעים לשם ונדע לטפל בהם בבוא העת, אם וכאשר נצטרך", אמר בכיר במערכת. "עם זאת, ברור לנו שריכוז כזה עלול להיות מוקד של בעיות. לכן אנו עירניים מאוד למתרחש במקום. אנו יודעים בדיוק מה קורה שם, מי בא ומי הולך. אנו יודעים את תוכניותיהם. בשלב זה, על פניו, אין המדובר בעבירות על חוקי מדינת ישראל. אבל - והאבל הזה הוא משמעותי מאוד - אם וכאשר יעברו על החוק, נטפל בהם בכל האמצעים שיש בידי מערכת החוק בישראל", אמר.

 

"נכון, הם גובים מחיר תדמיתי"

 

ראש מועצת חוף עזה, אבנר שמעוני, מתנגד לגישתם של בן-גביר, מרזל, מטר, יצחקי וחבריהם המאכלסים את "מעוז הים". "הדרך שלנו היא לנצח באהבה, בהכרעה פוליטית. גם היום הצבעת אי אמון אחת עם 61 קולות יכולה להפיל את 'ממשלת הגירוש'", אמר. "במלון יש 20 איש ובגוש קטיף כולו 9,000 בני אדם. צריך פרופורציות. האנשים האלה אינם מייצגים את גוש קטיף".

 

עם זאת, מדגיש שמעוני: "אנחנו מקבלים כל אחד שמגיע לגור כאן, ואישית אני חושב שהם אינם פרובוקטורים, אלא אנשים נחמדים מאוד. אם נעשים שם דברים בלתי חוקיים, שהמשטרה תטפל בזה".

 

דובר המועצה הידוע בגישתו המיליטנטית, ערן שטרנברג, מספר שהדעות בגוש קטיף מתפלגות בסוגיית המלון. "יש אנשים בגוש שאומרים כך, ויש אנשים שאומרים ההיפך. אני חרד מעימות פיזי, אך לא בגלל בן-גביר ומרזל אלא בגלל אריאל שרון. הוא שם את מטרת העל מולו - גירוש יהודים. הוא ינעץ שיניים ולא ירפה. אם יהיה עימות פיזי, זה יהיה בגלל מי שרוצה להוציא אותם מהמלון". לדבריו, "המערכת הזאת תעשה הכל כדי לחולל פיצוץ. המערכת תמצא פרובוקטורים כדי לחולל מהומה. זה ציבור שחווה על בשרו פרובוקציות".

 

שטרנברג מעיד על עצמו כי הוא חושש מהחטיבה היהודית של השב"כ יותר מאשר מקומץ היושבים במלון. "אני מודע למחיר התדמיתי שגוש קטיף משלם בגלל החבורה היושבת במלון, אבל כרגע תדמית זה הדבר שהכי לא מפריע לי. אני רוצה למנוע את הגירוש בכל דרך אפשרית, אך לא באלימות. אם הם באו לכאן לגור איתנו - יבורכו. כל עוד אף אחד מהם לא מרים יד, ולא מרים כלי משחית כלפי חיילים - אני בעד נוכחותם".

 

הכל חוקי

 

מנהיגת נשים בירוק, נדיה מטר, האחראית על אכלוס המלון מטעם מנהלת קל"ע (קליטה לחבל עזה) אמרה ל-ynet: "אני לא פרובוקטורית ואף אחד מאלה שבאו לגור במלון אינו פרובוקטור. אנו מנהלים מאבק, לגיטימי בדרך של מרי אזרחי נגד מדיניות שרון. שרון מתכנן את הפוגרום כלפי תושבי גוש קטיף ולא אנחנו. יש כיום קרוב ל-30 משפחות במלון ועוד רבות בדרך לכאן. נמשיך לבנות ולשפץ בדרך חוקית לחלוטין, וליישב כאן משפחות".

 

בעקבות הדיונים בסוגיית "מעוז הים" במערכת הביטחון הוחלט כאמור שלא לפעול כנגד בן-גביר, מרזל, יצחקי, מטר וחבריהם. "עדיף שיהיו מרוכזים במקום אחד, ליום פקודה", אמר בכיר במערכת. בכיר אחר אישר: "נוכחות הימין הקיצוני משרתת את מטרות ההסברה שלנו".

 

כפועל יוצא, ההחלטה שנפלה היא שבשלב זה תימשך הבקרה הצמודה על מתיישבי המלון בחוף הים של גוש קטיף בעיקר באמצעות בלשי משטרת מרחב שמשון, אך בינתיים לא תינקט נגדם פעולת פינוי או מאסר מינהלי, כפי שהיו רוצים רבים בגוש קטיף לראות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
בית המלון. מעוז של קיצונים?
צילום: צפריר אביוב
דתיה יצחקי. ממקימי המלון
צילום: רוני סופר
הבעל, אריק יצחקי
צילום: רוני סופר
צילום: רוני סופר
נדיה מטר. מאבק לגיטימי
צילום: רוני סופר
מומלצים