שתף קטע נבחר

הושלם פינוי הישראלים לנמל התעופה בבוליביה

כ-120 ישראלים ששהו בבוליביה חולצו במבצע לילי שארגן משרד החוץ. רובם שוהים כעת בנמל התעופה הבינלאומי בלה-פאז ומשם ימריאו הערב (שעון ישראל). בימים האחרונים הם השמיעו טענות כלפי משרד החוץ שלא עושה די לחלצם. המזכיר בשגרירות בלימה, פרו: "העברנו אותם בטפטופים, במוניות בודדות, כדי לא לגרום לבולטות וכדי לא לגרום למעצרים"

מבצע החילוץ הלילי בבוליביה: משרד החוץ השלים הבוקר (יום ג') את פינויים של 120 ישראלים ממוקד המהומות בלה-פאז, בירת בוליביה. ליאור קינן, המזכיר השני בשגרירות בלימה, פרו, אמר ל-ynet: "השלמנו את הפינוי. כל הישראלים עזבו את לה פאז". 24 מהם כבר המריאו מבוליביה לדרום פרו.

 

קינן הוסיף: "המטוס צפוי לצאת במהלך היום משדה התעופה בבוליביה לצפון צ'ילה. המראה מתוכננת ל-12:00 (שעון פרו) - 20:00 שעון ישראל". לדבריו, "היתה בעיה להביא את הישראלים מלה-פאז אל שדה התעופה עצמו, כשדרך היו חסימות ומחסומים, זו הייתה הבעיה ולכן ביררנו במהלך הלילה מתי אפשר להעביר את כל הישראלים טיפין טיפין לשדה התעופה. העברנו אותם בטפטופים, במוניות בודדות, כדי לא לגרום לבולטות וכדי לא לגרום למעצרים".

 

לדבריו, "החלק הראשון של הפינוי עבר בסדר. החלק השני למצוא מטוסים, בהם מטוסי תובלה של הצבא ומטוסים של חברות חצי אזרחיות מאיפה שרק אפשר. קשה מאוד להשיג מטוסים. הכל על מנת להעבירם בהקדם. עכשיו אנחנו לפחות רגועים אחרי שהעברנו אותם לשדה התעופה, כי שם המצב בטוח. אנחנו מנסים ליצור קשר עכשיו עם שדה התעופה כדי לוודא שכולם הגיעו.

 

"בשעות הקרובות הם לא יטוסו, ובינתיים נצטרך להסדיר את כל האדמיניסטרציה על מנת שיוכלו לצאת בשלום".

 

שגריר ישראל בפרו, אורי נוי, ציין כי "בין הישראלים היו גם 12 איש שהגיעו בטיסות מיוחדות שאירגנו מאורורו שבבוליביה".

 

במקביל, דווח כי נשיא בוליביה, קרלוס מסה, הודיע כי בכוונתו להתפטר. זאת, לאחר יום מתוח במיוחד בו התאפספו עשרות אלפי מפגינים בלה-פאז, במסגרת מצעד המחאה הגדול ביותר שידעה העיר מזה שבועות. כוחות המשטרה ניסו לפזר בגז מדמיע את רבבות הפועלים הזועמים הקוראים להקדים את הבחירות ולהלאים את משק האנרגיה. עשרות מפגינים נעצרו.

 

באותה השעה, התאספו עשרות ישראלים במלונות הבירה, לה-פאז ובראשם במלון ה"לובו" וזאת בהמתנה לפינויים לשדה התעופה הסמוך בעיר אל-אלטו. השגריר נוי סיפר על מהלך הפינוי: "ניסינו להעבירם לשדה התעופה בליווי רכב משטרתי, אך המשטרה התקשתה להשיג רכבים. היא אמנם שיתפה פעולה, אבל נתקלה בבעיות משלה".

 

למרות המצב הרגיש במדינה הסובלת משיבושים והפרות סדר, מתברר כי לא כל הישראלים מעוניינים לצאת ממנה וכי כמה מהם אף נמצאים בטיול. "כעשירית אינם מעוניינים לעזוב מסיבות השמורות עימם. בכל מקרה, המטרה שלנו היא להביא את כל מי שמעוניין לשדה התעופה שנחשב מבחינתנו למקום שמור. אחרי שכולם יגיעו, נארגן מספר טיסות של חיל האוויר הבוליביאני שיוציא אותם מהמדינה", הוסיף נוי.

  

"יש כנראה כאלה שלא מממהרים לצאת, הבוקר יצאו 7 חבר'ה לטיול רפטינג", אמר נוי. לדבריו, "יש כאלה שנורא לחוצים ויש כאלה שבכלל לא. אנחנו מייעצים להם לצאת, אבל מי שלא רוצה אנחנו לא מכריחים אותו".

 

"אין פאניקה אבל רוצים כבר לצאת"

  

המזכיר בשגרירות בפרו, ליאור קינן, אמר: "אנחנו משקיעים את מירב המאמצים להוציא את הישראלים מבוליביה, וזאת למרות הביקורות הקשות שהוטחו בנו כאילו איננו עושים די בעניין". קינן, שרמז על הלחץ הרב שהפעילו המטיילים ובני משפחותיהם, ציין כי אנשי משרד החוץ עושים את כל שביכולתם כדי לפנות את הישראלים, למרות המצב הסבוך במדינה. "המשטרה עסוקה בפינוי הפגנות והשלטת הסדר במדינה והיא לא מוכנה להתפנות לליווי עבור כמה עשרות מטיילים", אמר קינן.

 

"לא חסכנו במאמצים, ולמרות שיש טיסות מלה-פאז, אירגנו טיסות מיוחדות של חיל האוויר המקומי על חשבוננו. בכל מקרה, אנו מנסים לפתוח בפני הישראלים רשת של אפשרויות כך שמי שירצה - יוכל לצאת את המדינה".

 

ליאור מלמד בן 24 מגבעתיים, המטייל כבר 3 חודשים בדרום אמריקה, סיפר ל-ynet לפני הפינוי: "בבוקר היה רגוע, אבל היו הפגנות, בעיקר במרכז העיר, שהתחילו להתפשט לשאר חלקי העיר. לפני שעתיים המפגינים תפסו את החברה שמספקת מים וניתקו את המים לכל העיר ההפגנות הגיעו גם לאזור המלון שבו אנחנו נמצאים, 'הלובו'".

 

לדבריו של ליאור, היו במלון 80 ישראלים. "אין פאניקה אנחנו לא לחוצים, אבל רוצים כבר לצאת. בבית המשפחות דואגות, והם יותר בפאניקה מאיתנו".

 

האם הוא מתכוון לחזור לארץ לאחר החוויה שעבר? מה פתאום, "אנחנו מתכוונים להמשיך לטייל", אומר ליאור. הוא סיפר שהוא ושאר הישראלים נמצאים בקשר עם קונסולית ישראל בלימה ועם אנשי הביטחון שם. לדבריו, "לישראל אין שגרירות בבוליביה כבר שנתיים, ועל האזהרות לצאת מבוליביה קראנו באינטרנט".

 

אזהרת הנסיעה: "מומלץ להימנע מהגעה לבוליביה

 

באתר משרד החוץ פורסמה בימים האחרונים אזהרה לנוסעים לבוליביה ובה נכתב ש"מאז מחצית חודש מאי 2005 מתקיימות הפגנות המוניות וחסימות כבישים בערים הגדולות בבוליביה, ובמיוחד בעיר הבירה לה-פאז. על פי דיווחים שהתקבלו בימים האחרונים, בעיר הבירה לה-פאז ובאל-אלטו (El Alto) ישנן התנגשויות אלימות בין המפגינים למשטרה, בתי העסק סגורים ואין תחבורה בכבישים".

 

"נכון לכתיבת שורות אלה, מעברי הגבול היבשתיים ושדה התעופה פתוחים, אך הטיסות היוצאות והנכנסות לשדה התעופה אינן סדירות. לתשומת לבכם,

הנגישות למעברי הגבול ולשדה התעופה בעייתית בשל חסימות כבישים. לאור חוסר היציבות הפוליטית, ומתוך חשש שמצב רגיש זה יחמיר, ממליץ משרד החוץ לישראלים להימנע מהגעה לבוליביה בכלל ולעיר הבירה לה-פאז בפרט.

 

"לאלה מביניכם השוהים בבוליביה, מומלץ לעזוב את המדינה. יש להקפיד להיות קשובים לאמצעי התקשורת, לנהוג במשנה זהירות, להתרחק מהתקהלויות והפגנות, להתעדכן ולהירשם מבעוד מועד בשגרירות ישראל בלימה.

 

 "במידה ונקלעתם למקום ממנו לא ניתן לצאת באופן בטוח, רצוי שלא לנסות להיחלץ בדרכים לא מוכרות העלולות להיות מסוכנות בפני עצמן, ולשמור על קשר שוטף עם קרובי המשפחה בישראל ועם שגרירות ישראל בלימה. בכל מקרה, מומלץ שלא לנסות לעבור את מחסומי הדרכים בכדי להימנע מעימות מיותר עם המקומיים".


פורסם לראשונה 07/06/2005 00:14

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המהומות
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מחסומים ועימותים ברחובות
צילום: איי פי
צילום: ליאור גלימידי
לה פאז, אתמול
צילום: ליאור גלימידי
צילום: ליאור גלימידי
הישראלים נלכדו
צילום: ליאור גלימידי
מומלצים