שתף קטע נבחר

מס הכנסה שלילי - למי זה טוב, והאם זה יקרה

עם אישורה של התוכנית הכלכלית האחרונה, שנועדה להגביר את הצמיחה במשק, ביקשו גורמים שונים, בהם רה"מ, לבחון מחדש הנהגת מס הכנסה שלילי. מדובר במעין קצבה שתוענק לאוכלוסיות המשתכרות שכר נמוך ביותר. בעזרת אנשים המקורבים לנושא אנו מנסים כאן לבחון מהי עלות של צעד שכזה, ומה הסיכוי שזה יקרה

"חמלה" היתה אחת ממילות המפתח שהשתמש בהן שר האוצר, בנימין נתניהו, בהציגו את התוכנית הכלכלית, שאושרה השבוע על ידי הממשלה. התוכנית, שבמרכזה הפחתות מסים, נועדה להגביר את הצמיחה במשק, שהואטה באחרונה לקצב צמיחה של 3%, לעומת היעד שהציב האוצר - 4%.

 

הרעיון בבסיס התוכנית להפחתת המסים, הוא להביא לידי הגברת התחרות והפריון במשק, ולעודד את היציאה לעבודה של שכבות שעד היום ישבו בבית מובטלות מעבודה. 

 

אלא שהפחתות המסים פועלות כיום בעיקר לטובת בעלי ההכנסות הגבוהות יותר. האוכלוסיות החלשות ייהנו אמנם מהקלות בתשלום דמי ביטוח לאומי, אבל מדובר בכסף קטן (הטבה של 35 שקל לעובד בהתאם להקלות האחרונות).

 

כדי לסייע גם למיעוטי ההכנסות הועלתה באחרונה, בד בבד עם אישור התוכנית, הדרישה לשקול הנהגת מס הכנסה שלילי - שמשמעו מתן מעין קצבה לעובדים שמשתכרים שכר נמוך. בהצעה לבחון את התוכנית תומכים ראש הממשלה, אריאל שרון, המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר.

 

 

מה זה בדיוק מס הכנסה שלילי? למי זה טוב, מה העלויות הכרוכות בכך, והאם יש סיכוי ריאלי שזה בכלל יקרה?

 

קצבה בהתאם למצב ההכנסה המשפחתי

 

מס הכנסה שלילי פירושו שעובד המשתכר שכר נמוך מאד יקבל תוספת לשכרו. התוספת יכולה להתקבל בדרכים שונות - חודשית דרך המעסיק (ממס הכנסה), מביטוח לאומי או לקבל החזר בסוף השנה, בתום הגשת דו"ח שנתי.

 

מדובר בתשלום העברה הניתן בשני תנאים: מי שהכנסתו האישית נמוכה מאוד, ובנוסף מצבו הכלכלי הכולל (ההכנסה המשפחתית) קשה מאוד. 

 

הנהגת מס הכנסה שלילי מצריכה לפיכך מערכת דיווח שתאפשר לקבל מידע על האוכלוסייה בארץ, ובהתאם לכך להחליט מי זכאי לקצבה. בשיטת הדיווח הקיימת כיום בישראל לא ניתן לדעת לגבי מרבית האוכלוסייה מה ההכנסה הכוללת של כל משפחה, ובנוסף אין ריכוז נתונים על הכנסות מהון (הכנסות מהשקעות, ריבית על חסכונות וכיו"ב). הקמת מערכת דיווח כללי פירושה המעשי הוא שכל משפחה בישראל תצטרך להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. זהו צעד מורכב שהפעלתו תימשך מספר שנים.

 

עם זאת, יש אפשרות פחות מסובכת, של בניית בסיס נתונים שירכז את ההכנסות לתא המשפחתי, לא כולל הכנסות מהון. איחוד כזה, מעריכים מומחים, יכול לקחת פרק זמן קצר יותר (כשנתיים), בהשוואה לדיווח הכללי, כך שהוא נחשב לישים יותר. 

 

להקטין את אי השיוויון בשוק העבודה

 

"שוק העבודה בישראל הוא בלתי שיוויוני באופן קיצוני ביחס לעולם", מסביר יורם גבאי, יו"ר פעילים, ולשעבר הממונה על הכנסות המדינה באוצר. "כ-24% מהעובדים במשרות מלאות הם בעלי הכנסה נמוכה מ-60% מהשכר החציוני. כלומר, יש קבוצה גדולה של עובדים שהכנסתם היחסית נמוכה מאוד. לכן, יש הצדקה לכך שהמדינה תעודד את העבודה, ותפתור חלק מהבעיה הסוציאלית על ידי הנהגת מס הכנסה שלילי".

 

עם זאת, לדבריו, עולות שתי דילמות עיקריות מהנהגת המהלך: הבעיה התקציבית הכרוכה בכך, וחובת הדיווח הנדרשת. "מאחר ובישראל יש שיעור כה גדול של אוכלוסייה בשכר נמוך, מס הכנסה שלילי יעלה למדינה מיליארדי שקלים", אומר גבאי.

 

בנוסף, גם אם תיפתר חובת הדיווח הנדרשת, על ידי בניית בסיס נתונים מיחשובי (שלא דורש דיווח מיוחד של הנישומים עצמם) בפרק זמן יחסית קצר, עדיין כרוכה הנהגת מס שלילי בבעיות נוספות. 

 

לדברי גבאי, "אם ההעברה תבוצע דרך המעסיק, תנאי השוק יביאו לכך שחלק מהסכום יגיע לכיסו של המעסיק. כלומר, המעסיק יציע מראש פחות כסף כי הוא יודע שהעובד יקבל את ההפרש מהמדינה - וזו כבר נקודה בעייתית. בנוסף, יהיו הרבה רמאויות דרך המעסיק. המסקנה שלי היא שבכלל אסור לערב את המעסיק. כלומר אני אגיש דו"ח על ההכנסות שלי ובסוף שנה, המדינה, דרך מס הכנסה או ביטוח לאומי תחזיר לי כסף".

 

להערכתך, יש סיכוי שיהיה בארץ מס הכנסה שלילי?

 

"אם המגמה של אי השיוויון בשוק העבודה תמשיך ותחמיר (בהמשך למגמה שמתרחשת מסוף שנות ה-80 ועד היום - ת.ב.), ורמות השכר יהיו כל כך נמוכות, אני מעריך שיש לזה סיכוי טוב כי פשוט לא תהיה ברירה אחרת. אם תתקבל החלטה אסטרטגית שעושים את הצעד הזה, הדבר הוא בר ביצוע, למרות שהוא יקר תקציבית. איך מממנים את זה?  זו כבר שאלה מסובכת. השאלה היא מה נחליט כמדינה".

 

לין: פתח לרמאויות

 

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, שהיה בעבר אף הוא הממונה על הכנסות המדינה, מביע התנגדות נחרצת להנהגת מס הכנסה שלילי. לטענתו, הדבר לא יפעל לטובת העובד ויצור תמריץ לשלם לעובדים שכר נמוך יותר, במקום להשיג את ההיפך.

 

"אני חושב שהנהגת מס הכנסה שלילי היא חזרה על הניסיון שהיה עם קצבאות הילדים. בעבר זה נראה רעיון חברתי מתקדם יוצא מן הכלל, בשנת 1974, וכולם התפעלו ממנו. בסופו של דבר זה גרם לכך ששכבות שלמות באוכלוסייה קיבלו עידוד שלא לעבוד.

 

"מס הכנסה שלילי אמור לתת עידוד לעבוד, אבל אני סבור שבהוויה הישראלית זה לא יקרה. יתחילו כל מיני קומבינציות, ויהיה קשה מאוד לדעת מה השכר האמיתי של העובד. בסופו של דבר זה יעודד אנשים לצאת לעבודה בשכר נמוך", אומר לין.

 

לין מצדד במהלך שנעשה בתוכנית הכלכלית האחרונה, המפחית את דמי הביטוח הלאומי שמשלמים החלשים. "יש להפחית, עד כדי ביטול מלא, את דמי הביטוח ומס הבריאות שמשלמים מיעוטי היכולת. זאת דרך הרבה יותר נכונה, מאשר מערכת שפותחת פתח לכיוונים של הונאות ומעודדת שכר לא אמיתי ונמוך במשק. גם במדינות שהנהיגו מס הכנסה שלילי, כמו קנדה ובריטניה, זה לא עבד טוב. צריך לתת לשוק לעשות את שלו ולהקל בביטוח הלאומי", אומר לין.  

 

"צעד נכון וראוי"

 

קרנית פלוג, מנהלת מחלקת המחקר בבנק ישראל, אומרת כי הנהגת מס הכנסה שלילי הוא צעד נכון וראוי, שאמור להגדיל את ההכנסה הפנויה של אנשים עובדים שמשכורתם נמוכה יחסית.

 

"המס שמשלמת האוכלוסייה החלשה נמוך יחסית, ובעצם אין מרחב לעזור להם באמצעות הקטנת מס, כי ממילא הם לא משלמים מס הכנסה וכמעט שאינם משלמים ביטוח לאומי", אומרתת פלוג. "לעומת זאת באנשים שאינם עובדים, המערכת יודעת לטפל על ידי מערכת הרווחה (תשלומי ביטוח לאומי). הבעיה היא עם אותה אוכלוסייה שהולכת ומתרחבת של אנשים שכן עובדים אבל משתכרים מעט. האוכלוסיה הזו לא זכתה לטיפול במדיניות למרות פערי השכר ואי השיוויון שהולך וגדל".

 

פלוג מצדדת בבניית מערכת שתאחד את הנתונים כדי להאיץ את הנהגת מס הכנסה שלילי. "בתוך המערכות של מס הכנסה וביטוח לאומי קיים מידע שאם ינהלו אותו נכון, אפשר יהיה להפעיל מס הכנסה שלילי שלוקח בחשבון את ההכנסה המשפחתית. מאחר והמידע על הכנסות מהון פחות זמין הייתי מסתפקת במידע על הכנסות מעבודה. מדובר בהכנת תשתית שתיקח זמן, אך לא במשהו בלתי פתיר".

 

לדבריה, השיטה של מס הכנסה שלילי נהוגה במדינות כמו ארה"ב ואנגליה. "זה אחד מהכלים שנחשבים אמצעי חשוב לטיפול בעוני, במיוחד כאשר העוני הולך וגדל באוכלוסיות שכן נמצאות בשוק העבודה ולא רק בקרב המובטלים".

 

מה לגבי הטענה שיתפתחו מניפולציות והכסף בסופו של דבר לא יגיע לכיסו של העובד?

 

"אפשר לומר את הטיעון הזה על כל אמצעי מדיניות שמחלקים בו כסף. צריך לתפור מערכת כזו שתהיה פתוחה לכמה שפחות מניפולציות. יש לקחת זאת בחשבון, אבל עדיין התועלת עדיפה מהנזק".

 

כמה עולה תוכנית כזאת?

 

"אומדנים שונים שנעשו מדברים על עלות של כ-700 מיליון שקל עד מיליארד שקל בשנה. תוכניות שמתייחסות לכל מי שמשתכר נמוך, ללא הגבלת ההכנסה המשפחתית, יכולות להיות יקרות בהרבה, ולהגיע למספר מיליארדי שקלים".

 

האוצר: בוחנים את הנושא בחיוב

 

לפני כשנה מינתה הממשלה צוות שיבחן את יישומה של תוכנית להנהגת מס הכנסה שלילי. בראש הצוות עומד קובי הבר, הממונה על התקציבים במשרד האוצר. בנוסף, יתחיל לעבוד צוות של רשות המיסים וביטוח לאומי, שירוכז על ידי מנכ"ל משרד האוצר, יוסי בכר, שיטפל בנושא מערכת הדיווח הנדרשת לצורך הפעלת התוכנית.

 

עד היום לא סיים הצוות לבחון את הנושא ולגבש את המלצותיו לגבי דרכי הפעולה של תוכנית כזו. עם זאת, נראה כי לא אפסו הסיכויים והמהלך עדיין נשקל בחיוב באוצר. "אנו בוחנים באופן חיובי הנהגת מס הכנסה שלילי, מתוך מטרה שאם הממשלה תקבל החלטה כזו, זה ייעשה נכון, הן מהצד של עלות-תועלת, והן ביישום מערכות הדיווח הנדרשות", אומר הבר. "האוצר יסכים לתוכנית כשנדע שמדובר בתוכנית ממוקדת ואפקטיבית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יורם גבאי. "אי שוויון קיצוני"
קרנית פלוג. "צעד ראוי"
אוריאל לין. "פתח לרמאויות"
מומלצים