שתף קטע נבחר

פריצת דרך: נציגי ארה"ב וצפ' קוריאה נפגשו לשיחות

נציגים זוטרים של שתי המדינות נפגשו בפעם הראשונה מזה מספר חודשים. בין המדינות שורר משבר אמון חריף שפרץ לאחר שצפון קוריאה חזרה להפעיל את תוכנית הגרעין שלה, והנשיא בוש כלל אותה ברשימת מדינות "ציר הרשע"

נציגים רשמיים של הממשל האמריקני נפגשו בשבוע שעבר בניו יורק עם נציגים מצפון קוריאה, כך אישרה היום (חמישי) שגרירות ארה"ב בטוקיו.

 

מדובר בפגישה רשמית ראשונה בין הצדדים מזה מספר חודשים, שמתקיימת נוכח משבר אמון חריף ששורר בין המדינות מאז פרשה צפון קוריאה מהאמנה לאי-הפצה של נשק גרעיני ומאז כלל אותה הנשיא בוש ברשימת מדינות "ציר הרשע". 

 

פרשנים ציינו כי העיתוי לפגישה אינו מקרי, והיא באה לאחר שגברו ההערכות כי צפון קוריאה מתכוננת לבצע בתקופה הקרובה ניסוי גרעיני. 

 

על פי ההודעה שמסרה השגרירות, הפגישה הייתה פגישת עבודה ולא השתתפו בה נציגים רמי דרג. "הערוץ הזה נועד להעברת מסרים בנושא המדיניות האמריקנית ולא לצורך משא ומתן", נמסר.

 

מבוי סתום

 

ארה"ב, יחד עם דרום קוריאה, יפן, סין ורוסיה, מנסה בשנים האחרונות לשכנע את צפון קוריאה לעצור את התחמשותה הגרעינית, אולם שלושה סבבי שיחות שהתקיימו עד כה בסין לא צלחו, והשיחות מוקפאות זה כמעט שנה.

  

בסוף השנה שעברה הודיעה צפון קוריאה פומבית כי היא מחזיקה בנשק גרעיני, וסיפקה אישור רשמי ראשון להערכות שהיו רווחות במערב בנושא זה. מאז היא הבהירה מספר פעמים כי אין בכוונתה לחזור בה מהצטיידות בנשק גרעיני ושאין לה כל כוונה לשוב לשולחן המשא ומתן, כל עוד לא תתחייב וושינגטון באופן רשמי שלא לפלוש לשטחה או לתקוף אותה.

 

דרישה נוספת של צפון קוריאה הייתה להמיר את פורום שש המדינות בשיחות דו-צדדיות ישירות עם ארה"ב - דרישה שוושינגטון דחתה על הסף.

 

בחודש שעבר, ככל הנראה במטרה לשבור את הקיפאון השורר במגעים בין הצדדים, שיגרה צפון קוריאה טיל קצר-טווח שנחת בים יפן. המהלך גרר ביקורת בינלאומית ועורר דאגה רבה בעיקר ביפן, שחוששת מאוד מהתחמשות גרעינית של שכנתה ממערב.

 

בניסיון לעודד את הצפון קוריאנים לשוב לשולחן המשא ומתן הודיע לפני כחודש הנשיא בוש כי יהיה מוכן לשקול שיחות דו-צדדיות ישירות על פיונגיאנג ואף יהיה מוכן להכיר רשמית בריבונותה של צפון קוריאה ובמנהיגותו של שליטה, קים ג'ונג איל. וושינגטון אינה מכירה בה מאז החתימה על הסכם הפסקת האש בסיומה של מלחמת קוריאה.

 

העיתון היפני "אסהי שימבון" דיווח כי בפגישה בשבוע שעבר העבירו נציגי ארה"ב לצפון-קוריאנים התחייבות כי הממשל של הנשיא בוש אינו מתכוון לתקוף את ארצם.

 

ואולם לצד ניסיונות הפיוס נשמעו מכיוונה של ארה"ב גם מילות אזהרה. בתקופה האחרונה גברו ההערכות כי צפון קוריאה מתכוננת לבצע בקרוב ניסוי גרעיני. גורמים אמריקנים אמרו בתגובה כי ניסוי שכזה יגרור ביקורת חריפה מצד ארה"ב, וגם צעדי עונשין דיפלומטיים וכלכליים, ביניהם פניה בנושא למועצת הביטחון של האו"ם.

 

בתוך כך הסתיים היום סבב שיחות בין נציגי דרום וצפון קוריאה -  הראשון לאחר נתק של 10 חודשים. שני הצדדים הגיעו להסכמה בשורה של נושאים הדדיים וגם הצהירו במשותף על מאמץ לשיפור היחסים ביניהם ופגישות עתידיות, אך הם לא הגיעו לכל הסכמה בסוגיה העיקרית והחשובה ביותר - זו של התוכנית הגרעינית של הצפון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כור גרעיני בבניה בצפון קוריאה (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הכרה במנהיגותו תמורת מו"מ. שליט צפון קוריאה קים ג'ונג איל (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים