שתף קטע נבחר

צילום: זום 77

בעקבות דו"ח המבקר: "מיחזור ציוד רפואי - חלטורה"

יו"ר ההסתדרות הרפואית מגיב לדו"ח מבקר המדינה ומסביר כי בתי החולים חוסכים בכסף על חשבון בריאות החולים, ולכן ממחזרים ציוד רפואי חד-פעמי. "לפעמים, הרווח הכלכלי לא שווה את המחיר", הבהיר

"זו חלטורה על חשבון בריאות הציבור", כך כינה היום (ב') יושב ראש ההסתדרות הרפואית בישראל, ד"ר יורם בלשר, את תופעת השימוש החוזר בציוד רפואי חד פעמי שנחשפה בדו"ח מבקר המדינה.

 

בדו"ח המבקר, שפורסם אתמול, חשף השופט אליעזר גולדברג כי אחיות ורופאים בבתי חולים רבים בישראל מזלזלים בבריאות החולים שנמצאים תחת השגחתם, ועושים שימוש חוזר בציוד החד פעמי, למרות הסכנה הבריאותית הרבה הכרוכה בדבר.

 

כמה שעות לאחר פרסום ממצאי המבקר, התנערו רוב בתי החולים מאחריות וסרבו להודות כי "חטאו" בשימוש חוזר בציוד חד פעמי. גורמים רשמיים במספר בתי חולים אליהם פנתה מערכת ynet לקבלת תגובה מסרו כי "התופעה הובאה לידיעתנו כבר בשבוע שעבר, אך מבדיקה שערכנו לא נמצא בבית החולים כל סימן לתופעה".

 

ועם-זאת, מדו"ח המבקר קשה להתעלם, ומסתבר כי המערכת הרפואית היתה מודעת לקיומה של התופעה. "הכרנו את התופעה ואף קיימנו מספר דיונים על כך כבר לפני חודשים אחדים, אבל לא היה לי מושג שמדובר בתופעה כה רחבה", אמר ד"ר בלשר.

 

"אני יכול להבין למה בתי חולים עושים את זה, משום שמדובר בשיקולים כלכליים, אבל אני לא יכול לקבל את זה. ציוד חד פעמי נועד לשימוש חד פעמי ולא לשימוש חוזר. בתי החולים אומנם חוסכים בכסף, אבל לפעמים ההפרש כלל לא שווה את המחיר".

 

ד"ר בלשר הבהיר כי חלק מהבעיה היא העובדה שלא קיימים נהלים ברורים לגבי הליכי מחזור הציוד: "בארה"ב, לדוגמא, בשל הסטנדרטים המחמירים ביותר שישנם בעת שימוש חוזר בציוד כזה, הוקמו מספר מפעלים מיוחדים אך-ורק לשם כך והם עומדים בסטנדרטים הגבוהים האלה. אבל בארץ אין מפעלים כאלה ולא מקפידים על סטנדרטים ברורים וגבוהים בחיטוי ועיקור של מחטים ושאר הציוד".

 

ד"ר בלשר הוסיף ואמר כי כעת, לאחר שהמבקר חשף את מימדי התופעה, יפעל במשותף עם ארגוני החולים כדי להביא לחקיקה בעניין. 

 

גם חברת הכנסת אילנה כהן, המכהנת גם כיו"ר חטיבת אחיות בתי החולים, הביעה זעזוע בעקבות ממצאי המבקר: "אני חושבת שהדו"ח חמור ביותר ומישהו צריך לקחת על עצמו אחריות לעניין", אמרה והוסיפה, "דברים כאלה לא נעשים בשקט ומתחת לשולחן אלא מתוך מדיניות ברורה".

 

"אם משרד הבריאות אינו לוקח אחריות בעניין ולא קובע נהלים ברורים, אז הוא צריך לתת את הדין. אם זה ציוד לשימוש חוזר, אז שלא ייקרא ציוד חד פעמי, ואם נעשים שימושים כאלה - חייבת להיות בקרה של המשרד. המשרד חייב להיות חד משמעי בעניין - או שמותר או שאסור", אמרה ח"כ כהן.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ד"ר בלשר. "חלטורה על חשבון הציבור"
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: עופר מאיר
שימוש חוזר בציוד חד פעמי (אילוסטרציה)
צילום: עופר מאיר
מומלצים