שתף קטע נבחר

בחנו את עצמכם: האם המתח יגרום לכם לחלות?

מתח ולחץ מעורבים כמעט בכל פעולה שאנחנו עושים. אם תחליטו להילחץ מעובדה זו, אתם חשופים למחלות ואף למוות. אבל אם תגיבו לגורמי המתח והלחץ כאל פתח להזדמנויות ולצמיחה ולא תראו בהם איום, תוכלו להתמודד איתם בקלות ולשלוט בחיים שלכם (במקום שהם ישלטו בכם)

אנו חיים במתח רב. לא משנה אם נגור בבית עץ קטן וצנוע בגליל, נאכל רק חסה אורגנית ונשתה מי מעיין זכים וצלולים, או שנעבוד כיועצי השקעות או נהגי מונית, ונחיה על שווארמה וקפה שחור - תמיד נהיה חשופים לגורמים היוצרים מתח ותחושה של לחץ.

 

זאת משום שלמרות המאמצים שנשקיע, לא ניתן לחמוק מהמתח. גם מי שמנהל אורח חיים שגרתי וצפוי יחווה אירועים שונים בחיי היומיום אשר יגרמו לתחושה של לחץ או מתח.

 

בבסיסו, המתח הוא גורם חיובי. מטרתו העיקרית היא להזהיר אותנו מפני סכנות וצרות שעלולות לפגוע בנו. אלא שכאן חשוב להבחין בין מתח חיובי, היוצר ערנות, לבין למתח מזיק היכול להוביל להתפרצות מחלה קשה ואף למוות. ההבדל הוא באופן שבו אנו מגיבים לגורמי המתח, ובצורת ההתייחסות שלנו לגירוי, כלומר כיצד אנחנו מפרשים אותו ומתמודדים איתו.

 

להסתכל סביב

 

קיימים כמה מקורות עיקריים ליצירת מתח:

 

  • הסביבה הרחוקה - סביבה זו מאיימת מאוד: מטאוריט במסלול התנגשות עם כדור הארץ, רעש אדמה אשר אמור לזעזע את אזור השבר שאנו יושבים במרכזו (סורי אפריקאי), או גל צונאמי אשר עלול לשטוף את רצועת החוף.

 

  • הסביבה הקרובה/רחוקה - סביבה זו מאופיינת בגורמי סיכון המשפיעים עלינו מאוד, אבל אינם בשליטתנו. לדוגמה: סכנת הגרעין האיראני, התחממות בגבול הצפון, התרעה על מחבל מתאבד שחדר לאזורנו, שיעור הריבית ומצב רוחו של הבוס.

 

  • הסביבה הקרובה/קרובה - משפיעה עלינו באופן ישיר. סביבה זו "מפגיזה" אותנו במידע ובדרישות באופן שותף, ואלה גורמים לנו לכעס, תסכול ומתחים. לדוגמה: כאב הראש של בן הזוג, מכתב רשום מרשויות המס, קפה שנשפך על החולצה דקות לפני היציאה למשרד, הרכב של השכנים שחוסם לנו את היציאה מהחנייה, מזג אוויר גרוע, הפרעות תנועה, בעיות חנייה, ויכוח עם הממונה שמסתיים בכך שאתה מזמין אותה לצהריים ובסוף מתברר ששכחת את הארנק בבית.

 

למרות שאירועים אלה נתפסים כגורמים לא משמעותיים במנגנון יצירת המתח, קיימות לא מעט עדויות לכך שהם אלה המשפיעים עלינו ביותר. זאת משום שהם נוטים להצטבר ופוגעים בבריאותנו הנפשית והגופנית.

 

רמה נוספת ומאוד משמעותית של גורמי מתח הנמצאים בסביבתנו הקרובה ואשר ללא ספק תורמים למתח וללחץ הם: מצבי בריאות וחולי, לחץ בעבודה, פיטורין, כישלון במבחן, אי קידום בדרגה, פשיטת רגל כלכלית ומוות של קרוב משפחה.

 

הסיכוי לפתח מחלה

 

ד"ר תומס ה. הולמס, מהמחלקה לפסיכיאטריה ומדעי ההתנהגות בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון, פיתח סולם פסיכולוגי, שמאפשר לכמת ולבחון את מידת הסיכוי והסיכון שלנו לפתח מחלה קשה כתוצאה מהצטברות של מקרי מתח בחיינו.

 

החוקר קבע סולם חשיבות לאירועים שונים בחיינו, ודירג אותם במספרים מ-10 עד 100 לפי רמת ההשפעה של הגורם על בריאותנו הנפשית - 10 נקודות: השפעה נמוכה, 100 נקודות: השפעה מכריעה על בריאותנו.


אירועים המשפיעים על חיינו

אירועים המשפיעים על בריאותנו
האירוע מספר הנקודות
בעיות עם הבוס 20
שינוי במצב הכלכלי (גם לטובה) 30
קשיים בחיי המין 40
נישואין 50
מעצר או שהייה במוסד סגור 60
פיטורין 50
הריון 40
לקיחת משכנתא 35
חופשה 15
מוות של בן זוג 100

 

החוקרים מצאו שצבירה של מספר נקודות מסוים בפרק זמן קצוב של שנה, מעלה בצורה משמעותית את הסיכון ללקות במחלה הקשורה למתח.

 

לפי הטבלה ברור כי גם אירועים חיובים משפיעים עלינו וגורמים לנו למתח. מכאן ניתן להבין שלמרות העובדה שאנו שונים זה מזה באופן שבו אנו תופסים את המתח ואת הדרך שבה אנחנו מתמודדים איתו, רובנו נמצאים בקבוצת סיכון לפתח הפרעה כלשהי כתוצאה מחשיפה לגורמי מתח ברמות שונות.

 

השאלה היא, מה ניתן לעשות על מנת לנטרל את המתח ולהפחית את הסיכון להתפתחותה של הפרעה או מחלה הקשורה למתח.

 

תגובות הקשורות למתח או ללחץ

 

ניתן לאפיין את המחלות הקשורות להצטברות של מתח או לחיים תחת לחץ לאורך זמן למבנה האישיותי (TYPE A TYPE B PATTERN) וליכולת ההתמודדות האישית עם מתח או לחץ מתמשך, קשר ישיר לפוטנציאל להתפתחות מחלה או לחלופין, ליכולת להיעזר במתח כגורם מדרבן וזרז להצלחה.

 

  • תגובות גופניות בסיסיות ללחץ - בין התופעות הנפוצות ניתן למצוא: שינוי במתח השרירים שיכול להוביל לכאבי גב, צוואר וראש, שינוי בקצב הלב, עלייה בלחץ הדם, הפרשה מוגברת של הורמוני לחץ (אדרנלין), הזעה מוגברת ושינויים בקצב הנשימה.

 

  • תגובות רגשיות לחשיפה ללחץ - אנשים לחוצים הם אנשים כעוסים: הם כועסים על הסביבה, כועסים על עצמם, ולרוב נראים רגוזים וחסרי סבלנות לקרובים ולסביבה. לעיתים קרובות הם יגלו נטיות דיכאוניות ויפתחו סימפטומים של חרדה.

 

מנהלים שנמצאים בלחץ עלולים לפעול בפזיזות ולשלוף מהמותן תגובות ללא חשיבה והפעלת שיקול דעת.

 

  • תגובות התנהגותיות - לחץ מתמשך משפיע על ההתנהגות שלנו, בכך אין ספק. אדם לחוץ עלול להפגין התנהגות עוינת ותוקפנית שיכולה לבוא לידי ביטוי באלימות מילולית, בנטייה להתווכח על כל דבר, בעקשנות או בציניות.

 

במקרים מסוימים אדם לחוץ יגלה נטייה הפוכה: הוא יימנע מעימותים או ממעורבות (במקרים חריגים האדם הלחוץ יברח וייעלם לזמן מה), יגלה פסיביות ויהיה בסיכון מוגבר לסבול משיתוק זמני.

 

אנשים לחוצים עלולים לשנות הרגלים יומיים כמו גילוח (יפסיקו להתגלח), מקלחת, שינה, יחסי מין, אכילה קשר עם חברים ובני משפחה.

 

מהצטננות ועד מחלות לב

 

כבר בימיו של אפלטון הכירו בקשר הישיר בין מתח למחלות. רופאים רבים ייחסו חשיבות רבה לנטרול המתח ולהתמודדות עמו לבין החלמה מהמחלה.

 

  • הצטננות. הסימנים הנפוצים ביותר להצטננות הם: חולשה וחולשת שרירים, נזלת כרונית, לעיתים קרובות עלייה בחום הגוף. לא מעט מחקרים מאוששים את ההנחה שחשיפה למתח מחלישה את המערכת החיסונית וחושפת את הגוף לנגיפים.

 

  • מחלות לב. מחלות לב יכולות לבוא לביטוי במספר אופנים: אוטם שריר הלב או תעוקת לב. הסימפטומים לתעוקת לב הם: כאבים תקופתיים באזור החזה, הקרנה לכתף ולזרוע השמאלית, הזעה מוגברת, כאבים בחזה בזמן מאמץ, כאבי גרון וגב.

 

אין ספק שלגורם התזונתי יש חשיבות עליונה בכל הקשור למחלות לב וכלי דם. שילוב של חוסר פעילות גופנית עם תזונה מערבית וחשיפה ממושכת ללחץ, מהווה שילוב קטלני ומעלה בצורה משמעותית את הסיכון למחלת לב.

 

מחקרים מראים שמקרי לחץ משמעותי, כמו פטירה של בן משפחה ופיטורין או להבדיל אירועים משמחים ומלחיצים כמו מסיבה משפחתית ולידה של בן משפחה – כל אלה מהווים זרז משמעותי להופעה של מחלת לב (התקף) בקרב אנשים לחוצים.

 

  • הפרעות עיכול. אין ספק שחשיפה ממושכת למתח משפיעה על מערכת העיכול ויכולה לגרום להפרעות עיכול קשות כמו מחלות אוטו אימוניות כקרוהן קוליטיס, לדמם בצואה, לגזים, לשלשולים ועצירות לסירוגין וכל אחד לחוד (אני יכול להעיד מניסיון אישי כחייל וכמפקד בטירונות צנחנים, שלפני יציאה למסעות או לתרגילים ממושכים, השירותים בבסיס היו עמוסים באופן חריג).

 

  • תופעות נוספות אשר נקשרו למתח הן הפסקת מחזור או כאבי מחזור, אימפוטנציה בגברים, הופעה והחמרה של אסתמה, החמרה או הופעה של סוכרת, כאבי ראש, צוואר וגב, והחרפה של מחלות הקשורות למערכת החיסונית.

 

אחת התיאוריות היא שההחמרה במצבם הגופני של נשאי איידס מתרחשת בזמן שהם מקבלים את הבשורה על היותם נשאים.

 

מתח מתמשך עלול להוביל להפרעות וקשיי זיכרון ולהפרעות קוגניטיביות. וללא ספק, חשיפה ממושכת למתח מובילה לכך שאנו מזדקנים מהר יותר מאלה שאינם חשופים למתח או ממי שלמדו למתמודד עם מתח בצורה טובה ולנטרל גורמי לחץ ביעילות.

 

תחשבו חיובי

 

יחד עם זאת, חשוב להזכיר ולהדגיש: מחקרים רבים הוכיחו באופן חד משמעי כי אנשים לחוצים שלמדו להתמודד עם המתח וראו בגורמי המתח זרז להזדמנויות חדשות, פתח ליזמות וחשיבה יצירתית, ולצמיחה אישית ועסקית במקום לראות בהם איום ופגיעה גופנית - חשו שהם שולטים בנסיבות החיים, וידעו שיש להם את המשאבים להתמודד, לבחור ולהשפיע על האירועים בחייהם.

 

אנשים אלה הם בעלי תחושת מחויבות עמוקה למשפחה ולעבודה, קל להם לתקשר עם אחרים ולפתח קשרים אישים חדשים, הם לבביים יותר ובטוחים יותר בעצמם ובמעשיהם.

 

היטיב לבטא מצב זה אחד ממטופליי, שטען שבעצם לקיחת המשכנתא הענקית שלו הוא הבין שהוא הולך להצליח בעסקיו, מאחר שהוא התייחס אליה כגורם מדרבן וכזרז להצלחה.

 

ד"ר י . לב-אור ND הוא מומחה ביו פידבק, רפואה סינית, הומאופתיה ותזונה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים