שתף קטע נבחר

מדענים ייצרו עכברים עם מוח אנושי

באמצעות שימוש בתאי גזע עובריים, ינסו חוקרים ליצור רקמת מוח אנושית בתוך עכברים. "אם העכברים יראו יכולות אנושיות כמו זיכרון גדול או יכולת לפתור בעיות - יהיה זה הזמן להפסיק", אומר ראש ועדת האתיקה שאישרה את הפרוייקט. מותר אדם מן הבהמה?

חוקרים בעמק הסיליקון שבקליפורניה הודיעו כי הם מתכוונים ליצור עכברים שהמוח שלהם יורכב כולו מתאי מוח אנושיים. החוקרים מתכוונים להשתמש בתאי גזע עובריים אנושיים, וינסו ליצור רקמת מוח אנושית בתוך עכברים. המחקר קיבל את אישור ועדת האתיקה של אוניברסיטת סטנפורד, בה הוא עתיד להתבצע, וכעת מחכים לאישורן של הרשויות בארה"ב, המשתתפות במימון הפרוייקט.

 

לפני מספר חודשים פורסם כי חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד פיתחו עכברים שאחוז אחד מרקמת המוח שלהם מקורה ברקמות אנושיות. כעת מתכוון הצוות ליצור עכברים ש-100% ממוחם יהיה אנושי. יצורי ה"חימרה" - יצורי כלאיים שהם למעשה בעלי חיים עם רקמות אנושיות, נחשבים לאחת מחזיתות המחקר המעניינות ביותר של הביולוגיה, אך גם המורכבים ביותר מבחינת משמעותם האתית והמוסרית.

 

ההצלחה עוררה סערה בעולם המדע והאתיקה, ורבים המתנגדים למחקר טענו כי צעד כזה הוא בבחינת התערבות אנושית בסדרי הטבע ויצירתם של יצורי כלאיים, בין אדם לבעלי-חיים. המשמעויות האתיות והמוסריות של מחקרים מסוג כזה, טרם לא התבררו, והנושא כולו נמצא בעלטה המבוססת בעיקר על ספקולציות בדבר תוצאותיהם האפשריות של מחקרים כאלה.

 

מלבד ההשלכות המדעיות של הפרוייקט ישנן משמעויות אתיות רבות המתייחסות להבדל שבין בני אדם לבעלי-חיים, ולשימוש בתאי גזע עובריים אנושיים ליצירת יצורי כלאיים. החוקרים ישתמשו בתאי גזע שיילקחו מעוברים אנושיים לאחר הפלה, וינסו לפתח מהם מוח מתפקד בעכברי מעבדה.

 

"המטרה: לטפל במחלות מוח קשות"

 

ראש צוות המחקר, פרופסור אירווינג וייצמן, אומר כי פיתוח של עכברים שתאי המוח שלהם מקורם בבני אדם, יוכל להיות פריצת דרך מדעית בהבנת התפתחותו של המוח האנושי, כמו גם בפיתוחן של טכנולוגיות מתקדמות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון. מחלות אלה פוגעות במוח, ומביאות לדעיכה בתפקודים הקוגניטיביים והפיזיולוגיים, בעקבות ירידה במספר תאי המוח. באמצעות "ייצור" של תאים חדשים, ייתכן וניתן יהיה למנוע את המחלות - או לפחות את התסמינים.

 

מחלקת האתיקה של האוניברסיטה אישרה לפני כשבור את המחקר, תחת תנאים מגבילים ופיקוח מוגבר. כעת, ממתינים אנשי צוות המחקר לאישורן של רשויות המחקר האמריקניות שעתידות לקחת חלק במימון הפרוייקט, שיקבע רף חדש להתייחסות לפער שבין אדם לבעלי-חיים.

 

פרופסור הנרי גרילי, ראש ועדת האתיקה של אוניברסיטת סטנפורד, אמר כי הוועדה מתירה לחוקרים לערוך את הניסויים "אבל אם העכברים יגלו התנהגות שדומה להתנהגות אנושית, כמו זיכרון מוגבר או יכולת לפתרון בעיות מורכבות - יהיה זה הזמן להפסיק במחקר", אמר.

 

תאי גזע עובריים הם תאים המסוגלים להתמיין לכל סוג של רקמה בהשפעת הסביבה בה הם נמצאים. אלו הם התאים הראשוניים בעובר, מהם מתפתחות כל רקמות הגוף השונות והמגוונות בתהליך של התמיינות והתמחוּת. עדיין לא ברור כיצד יגיבו תאי הגזע העובריים האנושיים, וכיצד הם יתארגנו בעכברים.

 

מבנה של מוח עכברי - או אנושי?

 

אפשרות ראשונה היא שתאי הגזע יתמיינו בהשפעת הסביבה להיות בעלי מבנה של מוח עכבר רגיל. האפשרות השניה, הנשמעת פנטסטית אך אפשרית, היא שתאי המוח האנושיים יתפקדו ויתארגנו בצורה "אנושית", ובכך ייתנו לעכברים יכולות פיזיולוגיות וקוגניטיביות (הכרתיות) גבוהות המזכירות יכולות אנושיות.

 

החוקרים ציינו כי הפיזיולוגיה של העכברים איננה יכולה לתמוך ביכולות גבוהות כמו כושר ביטוי או שימוש בכלים, אך ישנה אפשרות שהיכולות השכליות הגבוהות יבואו לידי ביטוי בפיתוח של מפה הכרתית מורכבת, פתרון בעיות מסובכות, ויכולות נוספות שאיננו יכולים להעריך או לדמיין עדיין.

 

מדובר בניסוי מחקרי ראשון מסוגו, המעורר מחלוקת קשה גם במסדרונות האוניברסיטה. למרות הפוטנציאל העצום של הפרוייקט, גם ברמת ההבנה של התהליכים האנושיים השונים אך גם ברמת הטיפול בבעיות ביולוגיות ומחלות שונות, מדובר בצעד המטשטש את הקווים המפרידים בין האדם לבין בעלי החיים. מוח אנושי בעכברים אפשרי מבחינה טכנית, אך עדיין לא ברור מה תהיינה ההשלכות שלו על החברה האנושית, ומה יהיו השלכות המחקר על ניסויים עתידיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים