משרד האדריכלים גוטסמן-שמלצמן זכה בתחרות אדריכליםמטעם אוניברסיטת תל אביב לתכנון בניין חדש, שייצמד לבניין רקנאטי (הפקולטה לניהול) וירחיב אותו. הבניין, שייקרא על שם הנדבן האמריקאי לורי לוקיי שתרם להקמתו 40 מיליון שקל, ישתרע על פני כ-5,000 מטרים רבועים.

מדובר במגרש צר יחסית, שנמצא ברווח שבין בניין רקנאטי לבין בית הספר למוזיקה ע"ש בוכמן-מהטה, במעלה המדרגות מהשער הראשי של הקמפוס ברמת אביב. מאחר שאסור לפגוע בשבילים של הולכי הרגל בקמפוס, התבקשו האדריכלים שהתמודדו בתחרות הסגורה לתכנן בניין על שטח קטן יחסית שיטפס לגובה של שבע קומות - אלא שהאדריכלים הזוכים הציעו חמש בלבד. ההצעה הזוכה גברה בחודש שעבר על הצעותיהם של ארבעה משרדים שהוזמנו לתחרות הסגורה: קולקר-קולקר-אפשטיין, דני לזר, אורבך-הלוי וסטודיו O2a.

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

"כשניתחנו את השטח, הבנו שמדובר במפגש בין שני צירים של הולכי רגל, בין שני בניינים לא גבוהים ובמיקום גבוה יחסית, ושהוא פתוח לאוויר ולנוף המערבי", אומר האדריכל עמי שמלצמן, מבעלי המשרד. "הגענו למסקנה שצריך לחבר וליצור הדרגתיות בין שלושת הבניינים – מבניין בית הספר למוזיקה בן הקומה האחת (בגובה הקרקע) לבניין רקנאטי בן ארבע הקומות - ולנצל את הפרשי הגובה בתוואי השטח".

הבניין יכיל כאמור חמש קומות, שחלקן יהיו חפורות: שתי קומות תת-קרקעיות יעמדו לרשות הסטודנטים; מעליהן תהיה קומת כניסה; ומעליה שתי קומות עליונות שישרתו את סגל החוקרים והמרצים. הקומות תוכננו כחללים גדולים ורחבים שבהם ניתן לרכז שימושים רבים.

כך תיראה קומה מינוס אחת: אזור לימוד סביב חצר אנגלית (הדמיה: סטודיו aiko)
כך תיראה קומה מינוס אחת: אזור לימוד סביב חצר אנגלית (הדמיה: סטודיו aiko)

>> לכתבות נוספות על אדריכלות באוניברסיטת תל אביב

שהחוקרים ייהנו מהנוף

את הכניסה תכננו האדריכלים כרחבה מוצלת, שתיהנה מהבריזה שמגיעה ממערב. ממנה ייכנסו הסטודנטים והסגל לקומת הקרקע, שבמבואה שלה ייפתח בית קפה. גרם מדרגות ספירלי יחבר אותה עם שאר הקומות. אחת משתי הקומות התת-קרקעיות תיחפר רק בחלקה: תיפתח לה חזית מערבית, כך שניתן יהיה להיכנס אליה ישירות דרך גשר שיעבור בגינה התחתונה (ראו הדמיה בראש העמוד).

בשתי הקומות העליונות יהיו כ-100 משרדים של חוקרים ומרצים, והן תוכננו כחללים פתוחים וצפים שנשענים על שני עמודי תמיכה בלבד. שני פתחים עגולים בתקרה יאירו את המשרדים שבמרכז הקומות. מהרחבה המוצלת בכניסה אמור לעלות אוויר קר. מתוכנן גג ירוק שיכלול מצע צמחייה ועשבי בר. ייתכן שיהיה חיבור בין הבניין החדש לבניין רקנאטי, שכן שניהם שייכים לאותה פקולטה, אבל עדיין לא הוחלט על כך סופית.

קומה שנייה: פתח בתקרה יאיר את המשרדים (הדמיה: סטודיו aiko)
קומה שנייה: פתח בתקרה יאיר את המשרדים (הדמיה: סטודיו aiko)

"מבחינה צורנית מדובר במבנה קלאסי ופשוט יחסית", אומר שמלצמן. "לא רצינו לעשות משהו אופנתי מדי. ביקשנו להיצמד לקו של המבנים בקמפוס, שהם רגועים ופשוטים. גם רצינו לשמור על אופקיות שמסייעת ביצירת מראה מרחף ושמחזקת את המעבר בין שלושת המבנים".

הבניין בנוי ברובו מזכוכית עם הצללות מבטון לבן, שמגן על הזכוכית מפני קרינה. "השקיפות מאפשרת מבט לנוף היפה שבמערב", אומר שלצמן. "לאדם שיושב כל היום במשרד וחוקר, חשוב מאוד להביט החוצה. בכיתות זה פחות חשוב".

זכוכית עם הצללות מבטון לבן (הדמיה: סטודיו aiko)
זכוכית עם הצללות מבטון לבן (הדמיה: סטודיו aiko)

הימור שהצליח

את בניין רקנאטי תכנן משרד האדריכלים אידלסון-צפור בתחילת שנות ה-70 של המאה הקודמת. בתחילה נבנו שלוש קומות בלבד - אחת מהן תת-קרקעית - ושתי קומות נוספות נבנו בהמשך. בשנים האחרונות סובלת הפקולטה לניהול ממצוקת מקום: חסרים חדרי סגל וכיתות לימוד, ויש צורך להשתמש בחדרים בבניינים אחרים בקמפוס. "הבניין החדש יפתור את מצוקת המקום", אומר ל-Xnet יורם אלדן, מנהל היחידה לתכנון פנים באוניברסיטה. "הוא יכיל כיתות לימוד מודרניות ומתחמי לימוד ויאפשר תוספת מקום משמעותית לרווחת הסטודנטים".

בניין רקנאטי לפני שנוספו לו עוד שתי קומות (באדיבות צפור אדריכלים)
בניין רקנאטי לפני שנוספו לו עוד שתי קומות (באדיבות צפור אדריכלים)

בניין רקנאטי כיום (צילום: אלי סינגלובסקי)
בניין רקנאטי כיום (צילום: אלי סינגלובסקי)

עדיין לא ברור אם הבניין ייבנה בבת אחת, או בשני שלבים. "אנחנו מעדיפים לבנות בשלב אחד שמקל על התהליך", אומר אלדן. "יש סיכוי גדול שכך יהיה, ושהבנייה תתחיל כבר בתוך שנה". האדריכל מוסיף: "אם בכל זאת יוחלט על בנייה בשני שלבים, נבנה רק מחצית מהשטח של הקומות התחתונות. כשיגיע השלב השני, יחפרו את החצי הצפוני, הנוסף".

את המשרד הזוכה הקימו ב-2003 האדריכלים אסף גוטסמן ועמי שמלצמן. המשרד פועל בשני סניפים, רשפון ופריז, ומתמקד בתכנון עירוני. עם הפרויקטים שלו בישראל נמנים בניין הפקולטות לפסיכולוגיה ולכלכלה במרכז הבינתחומי בהרצליה, מרכז שיתופים במושב בית יהושע וגלריה ליטבק בתל אביב. זו הפעם הראשונה שהמשרד מוזמן להשתתף בתחרות באוניברסיטת תל אביב. "ההצעה שלנו הייתה הימור, כי לא עלינו לגובה ולא יצרנו בניין כמו שהוועדה ציפתה", אומר שמלצמן. "הצענו פתרון שנראה לנו נכון יותר".