שירה זהר-יצחקי ואופיר ליברמן הגיעו לדירה ברחוב חדרה בתל אביב, לא רחוק מכיכר המדינה, אחרי חיפושים ממושכים. "חיפשנו דירה הרבה זמן", אומר ליברמן. "כשנכנסנו לדירה לא היה שום קשר בינה לבין מה שאת רואה עכשיו. יצאתי למרפסת, ראיתי שהנוף מגיע עד למגדלי אקירוב, והבנתי את הפוטנציאל".

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

הדירה ממוקמת בבניין שנבנה בשנות ה-60 של המאה הקודמת ושטחה הוא 102 מ"ר. ליברמן הוא מעצב גרפי שמלמד בשנקר, וזהר-יצחקי עובדת ב"סופי", חנות של פריטים לבית בשוק הפשפשים. הם בתחילת שנות ה-40 לחייהם והורים לשני ילדים - איתמר (9) והללי (7).

הדירה מצאה חן בעיניהם למרות מגבלותיה - קורות בולטות, קיר אלכסוני - והם ביקשו מהאדריכלים ניר רותם ובשמת צפדיה-וולף (ספארו אדריכלים) שלא יירתעו מלהבליט אותן. לרשותם עמד תקציב קטן יחסית לשיפוץ כללי, 350 אלף שקל, ובחירת חומרים מושכלת מנעה חריגות. "אפשר היה לתכנן בית דומה בעלות כפולה", אומר רותם. רהיטים רבים הועברו מהדירה הקודמת, ואת מה שהיה חסר השלימו בני הזוג באיקאה. "כשאנחנו ניגשים לתכנן בית בתקציב מוגבל, הרבה פעמים אנחנו מתכננים את הקירות החדשים בהתאם לריהוט שיועבר מהדירה הקודמת", אומרת צפדיה-וולף. "כך היה גם כאן". ליברמן מוסיף שהמטרות המרכזיות היו תכנון קומפקטי וחללים מוגדרים. "רצינו בית שיכיל הרבה פינות ישיבה, שיאפשרו לכל אחד לשבת לבד וגם יחד. גם בפינת העבודה ביקשנו שמי שיושב ועובד יהיה מחובר ומנותק במקביל". בקשה נוספת שהציגו לאדריכלים היתה להקצות מקום לאוסף המוזיקה הגדול של ליברמן, שכולל מאות תקליטים ודיסקים.

>> לעוד דירות משופצות

בדירה המקורית היו מימין לדלת הכניסה חדר רחצה, מטבח, פינת אוכל וחדר שינה אחד. משמאלה היה חדר שינה נוסף, וממול הסלון. במהלך השיפוץ נשברו רוב הקירות (ראו תוכניות "לפני" ו"אחרי" בראש הכתבה), חדרי השינה רוכזו בצד אחד והסלון והמטבח עברו לצד המרפסת.

לפני: סלון גדול וחדר שינה, שמשניהם יש יציאה למרפסת (באדיבות ספארו אדריכלים)
לפני: סלון גדול וחדר שינה, שמשניהם יש יציאה למרפסת (באדיבות ספארו אדריכלים)

אחרי: הסלון קטן יותר, המטבח ופינת האוכל צמודים אליו. מבט מדלת הכניסה (צילום: שי אפשטיין)
אחרי: הסלון קטן יותר, המטבח ופינת האוכל צמודים אליו. מבט מדלת הכניסה (צילום: שי אפשטיין)

מיד עם הכניסה נתקלים באלמנט המרכזי בבית: יחידת נגרות גדולה ומאורכת מ-osb, חומר שנבחר בשל עלותו הנמוכה. היא רב שימושית: מפרידה בין האזור הציבורי לחדרים הפרטיים ומכילה בתוכה שירותי אורחים, פינת עבודה וארונות. היא מוגבהת מעל למדרגה שבה הוסתרה הצנרת, ומשלבת חלקים אטומים ופתוחים.

מבט מהמטבח אל הדלת. החדרים הפרטיים נמצאים מאחורי יחידת הנגרות (צילום: אופיר ליברמן)
מבט מהמטבח אל הדלת. החדרים הפרטיים נמצאים מאחורי יחידת הנגרות (צילום: אופיר ליברמן)

שירותי האורחים (צילום: שי אפשטיין)
שירותי האורחים (צילום: שי אפשטיין)

הליכה סביבה מגלה הפתעות כמו חלון ישן של הדירה שמוקם מחדש בין פינת העבודה לחדר ההורים, ומספק אוורור נוסף. מבחוץ, חלקה הרחב משמש לאחסון אוסף המוזיקה, ועל חלקה הצר, בצד השני של הדירה, נתלה מסך הטלוויזיה.

חלון ישן מהדירה פורק בשיפוץ ושובץ מחדש בין חדר ההורים לפינת העבודה (צילום: שי אפשטיין)
חלון ישן מהדירה פורק בשיפוץ ושובץ מחדש בין חדר ההורים לפינת העבודה (צילום: שי אפשטיין)

יחידת הנגרות נבנתה על חשבון שטח הסלון, שפוצל לפינות ישיבה נפרדות, שמאפשרות שהייה מגוונת: פינת ישיבה מול המרפסת, עם הגב לאוסף התקליטים (שבה ניצבות כעת, באופן זמני, שתי כורסאות קש), ופינת טלוויזיה עם ספה כהה בקצה הדירה. רצפת הסלון והמטבח חופתה באריחי בטון בגודל 75 על 150 ס"מ - חיפוי שנבחר בשל עלותו הנמוכה והונח על הריצוף הישן. בחדרי השינה פרקט, בחדר הרחצה אריחים צבעוניים והמרפסת קושטה באריחים מאוירים. החיפוי השונה של כל אחד מסוגי החללים מגדיר את השימוש באופן ברור. במטבח ובפינת האוכל נצבעו הקירות בגוון כהה, שמייחד את האזור.

אריחי בטון וקיר כהה במטבח (צילום: שי אפשטיין)
אריחי בטון וקיר כהה במטבח (צילום: שי אפשטיין)
מהסלון יש קשר עין מלא עם המרפסת המקורה, שבהמשרביותאופייניות לתקופה שבה נבנה הבניין. בינה למטבח נפער בקיר חלון עגול:
חלון עגול מעל עמדת הבישול במטבח (צילום: שי אפשטיין)
חלון עגול מעל עמדת הבישול במטבח (צילום: שי אפשטיין)
ומכיוון המרפסת (צילום: שי אפשטיין)
ומכיוון המרפסת (צילום: שי אפשטיין)

ברחבי הבית עבודות של בני הזוג, שעוסקים גם בסטיילינג. העבודות פשוטות וזולות, ומורכבות מקרטונים שנצבעו במרקרים, כמו השלט הקטן שמקיף את העינית בדלת הכניסה:

שלט הכניסה לדירה, עבודה של בעל הבית מקרטון שנצבע במרקרים (צילום: אופיר ליברמן)
שלט הכניסה לדירה, עבודה של בעל הבית מקרטון שנצבע במרקרים (צילום: אופיר ליברמן)

עבודה נוספת של ליברמן שתלויה בדירה (צילום: אופיר ליברמן)
עבודה נוספת של ליברמן שתלויה בדירה (צילום: אופיר ליברמן)

לשני הילדים נבנה חדר גדול, המחולק לשני מפלסים – האחד לבן והאחר לבת – וקיימת אפשרות לפצלו לשני חדרים נפרדים.

החלק של הבן בחדר הילדים הגדול (צילום: שי אפשטיין)
החלק של הבן בחדר הילדים הגדול (צילום: שי אפשטיין)

ומבט ממנו אל חדרה של הבת (צילום: שי אפשטיין)
ומבט ממנו אל חדרה של הבת (צילום: שי אפשטיין)

חדר הרחצה הישן עבר מקצה הדירה:

חדר הרחצה הישן בדירה (באדיבות ספארו אדריכלים)
חדר הרחצה הישן בדירה (באדיבות ספארו אדריכלים)

ואחרי: קירות לבנים, רצפה צבעונית (צילום: שי אפשטיין)
ואחרי: קירות לבנים, רצפה צבעונית (צילום: שי אפשטיין)

  • נגרות: נגריית האחים פרדי
  • אריחים במרפסת ובסלון: כורש
  • ברזים ואריחים בחדר הרחצה: הכח
  • מטבח: איקאה
  • גופי תאורה לבנים וגוף צהוב במטבח: קרן אור
  • שאר גופי התאורה: איקאה ואוסף פרטי
  • ריהוט: איקאה ואוסף פרטי
  • קבלן מבצע: דודו אמסלם, Design4U

>> ליצירת קשר עם בעלי הבית