האקדמיה לאמנות ולעיצוב "בצלאל", שעוברת טלטלה בחודשים האחרונים, עומדת להישאר ללא הנהגה – כך נודע לערוץ האדריכלות של Xnet. המשנה לנשיאת האקדמיה, ד"ר טל בן צבי, הודיעה השבוע על התפטרותה לוועד המנהל של בצלאל; הנשיאה, פרופ' אוה אילוז, שהתפטרה עוד קודם אך הייתה אמורה להישאר בתפקידה עד שייבחר לה מחליף, החליטה לא להמתין: היא תעזוב את התפקיד שלה בסוף פברואר. דוברות "בצלאל" אישרה את הפרטים, ולא השיבה לשאלה מי ינהל את האקדמיה החל מ-1 במארס.

אילוז ובן צבי סוגרות קדנציה לא ארוכה ולא שקטה. הסגל האקדמי התלונן על מהלכי הפיטורים שהן יזמו; בין השאר היו שטענו, כי לא היה צורך בפיטורי מרצים משמעותיים לנוכח הגירעון הסביר של האקדמיה, מה גם שההנהלה לא הפחיתה את הוצאות השכר הכבדות שלה עצמה. בראיון ל-Xnet לפני כחודשיים אמרה אילוז, כי תישאר בתפקידה עד שיגיע המחליף שלה; אפשר כי שינתה את דעתה.

.

בן צבי הייתה מעורבת בפרשת סכסוך המרצים במחלקה לארכיטקטורה בבצלאל, שנחשפה לאחרונה ב-Xnet. לאחר שהיא מינתה בית דין משמעתי כדי שידון בתלונה של יהושע גוטמן נגד שרון רוטברד – תלונה שנדחתה בסופו של דבר – דרש רוטברד להעביר את בן צבי מתפקידה כנציבת הקבילות, בטענה שלא קיימה את פסק הדין בעניינו. במכתב ששיגר ליו"ר הוועד המנהל, דן מרידור, טען רוטברד: "לו הייתה בה מידה מינימלית של הגינות (...) וכבוד לאקדמיה ולמוסדותיה היה עליה להגיש את התפטרותה מיוזמתה במקום לבזות את מוסדות האקדמיה".

ועדת החיפוש החלה לעבוד

בתוך כך התחילה ועדת האיתור לנשיא חדש את תפקידה. לערוץ האדריכלות של Xnet נודע, כי נציגי הוועד המנהל ונציג הציבור בוועדה כבר נפגשו עם גורמים בסנאט כדי לשמוע את דעתם על דרישות התפקיד. גורם בסנאט אמר, כי לתחושתו ועדת החיפוש ערוכה לעבודה יסודית שעשויה להימשך כמה חודשים. כיוון שהליך הבחירה הקודם, שבמהלכו המשנה לנשיאה נבחרה עוד לפני הנשיאה עצמה, הוביל לבעיות רבות ולהתפטרותן של השתיים אחרי קדנציה קצרה, ההערכה היא כי הוועד המנהל יעדיף למנות נשיא חדש בטרם ימונה משנה חדש.

במקביל שיגר יו"ר הוועד המנהל, דן מרידור, "קול קורא" לחברי הסגל שבו הם מתבקשים להציע מועמדים אפשריים לתפקיד הנשיא. "דעתכם כאנשי סגל חשובה לנו מאוד", כתב מרידור, "ולכן אנו פונים אליכם בבקשה להביע את דעתכם בכל נושא שרלוונטי לבחירת הנשיא/ה הבא/ה, כגון הצעת מועמדים אפשריים, רעיונות לגבי המאפיינים ותכונות נדרשות", לשון ההודעה .בעלון המצורף נכתב כי התאריך האחרון להגשת מועמדות הוא 5 במארס.

דרישת המרצים נדחתה בבית המשפט

ועדת החיפוש כוללת את נציגי הוועד המנהל: פרופ' מנחם מגידור, דן מרידור (יו"ר הוועד המנהל) וג'יימס סניידר, מנכ"ל מוזיאון ישראל; את נציג הציבור, איש העסקים שלמה דברת; ואת נציגי הסנאט: ראש המחלקה לעיצוב קרמי, ערן ארליך, ראש התוכנית לתואר שני במדיניות ותיאוריה, ד"ר ליאת פרידמן, ופרופ' רוני אורן הוותיק מהמחלקה לאנימציה.

ארגון המרצים הגיש לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשה לצו מניעה שיפרק את ועדת החיפוש הזו, בטענה שבחירתם של נציגי הסנאט לוועדה סתרה את תקנון בצלאל, הקובע כי הוועדה תכלול נציגים נוספים מלבד ראשי מחלקות ופרופסורים. אלא שהשופט המחוזי ד"ר יגאל מרזל דחה השבוע את הבקשה, וחייב את המרצים בהוצאות משפט בסך 10,000 שקל. הוא דחה את הטענה שלפיה הרכב הוועדה אינו עונה לקריטריונים שרשומים בתקנון, וציין: "מטעם זה של כיבוד האוטונומיה הפנימית של מוסד אקדמי ככזה, והריסון הנובע מכך, לא מצאתי מקום להתערב בהחלטת הסנאט והפרשנות שאומצה על ידו בנסיבות המקרה, ובוודאי שלא כדי הסעד המבוקש שעניינו הפסקת פעולת ועדת החיפוש והחזרת העניין להצבעה חוזרת". השופט הביע תמיהה על שארגון המרצים לא התנגד לפרשנות של התקנון בשתי ועדות החיפוש הקודמות.

לסדרת התחקירים על בצלאל: