המקום הזה אמור להיות היפוך של ספארי. דובי פנדה, פילים, קרנפים ואריות יסתובבו חופשי, ואילו בני האדם יהיו תחומים בכלובים, יראו ולא ייראו: הם יתבוננו בחיות דרך מסתורים חבויים, ירחפו באוויר בתאים שקופים או יציצו בבעלי החיים מתחת לאדמה. זה מה שמתוכנן ב"זוטופיה" (Zootopia), פארק ששטחו 1.2 מיליון מ"ר, שעתיד לקום בתוך גן החיות גיבסקוד שבדרום דנמרק. את הספארי המקורי, שאין עדיין תאריך יעד לחנוכתו, מתכנן משרד האדריכלים הדני ביג (Big), שאחראי בשנים האחרונות לפרויקטים מתוקשרים רבים ברחבי העולם, ובהם, לאחרונה, המבוך במוזיאון הבנייה בוושינגטון.

ביקור בגן החיות גיבסקוד

להבדיל מגני חיות רגילים, המורכבים שבילים-שביליםֿ, המסתעפים ומסתבכים בין כלובים וצמחייה, גן החיות הזה יהיה בנוי בצורה פשוטה יותר: הוא יכלול מתחם כניסה מרכזי, שממנו ייצאו שלושה מסלולים מעגליים בשלושה מפלסים שונים. כל מסלול ידמה חציה של יבשת אחרת - אסיה, אפריקה ואמריקה - ויתאפיין בממשק שונה בין המבקרים לבעלי החיים: בים, ביבשה, ובאוויר. את יבשת אסיה אפשר יהיה לחצות בסירת מפרש, על האריות של אפריקה יביטו המבקרים בעודם רכובים על אופניים, ואת אמריקה יגלו מהאוויר, דרך "טיפות" שמרחפות על גבי כבלים. מיטיבי לכת יוכלו לצאת למעין מסע סביב העולם ולחצות את שלוש היבשות, במסלול רגלי באורך של ארבעה קילומטרים.

אפשרויות ביקור שונות ב"זוטופיה" (Courtesy of BIG)
אפשרויות ביקור שונות ב"זוטופיה" (Courtesy of BIG)

מבחינת מערכת היחסים בין האדם המבקר לבעלי החיים הנצפים, נעשה כאן מהלך חריג. בעוד שברוב גני החיות נוהגים להעתיק באופן מלאכותי את הסביבה המוכרת לבעלי החיים, הדנים החליטו להעלים את הסביבה הזו כלל. ״במקום להעתיק את האדריכלות האופיינית לכל יבשת, אנו מציעים להסתיר את הבניינים בתוך המרחב", מסביר ביארק אינגלס (Bjarke Ingels), העומד בראש משרד ביג. "הפילים, לדוגמה, יגורו בשדות אורז".

ה"טיפות" ירחפו על כבלים ולא יפריעו לחיות  (Courtesy of BIG)
ה"טיפות" ירחפו על כבלים ולא יפריעו לחיות (Courtesy of BIG)

נוכחותם של המבקרים תוסווה בדרכים מגוונות. בקתות התצפית על הדובים, למשל, יסתתרו בין גזעי עץ. הרעיון הוא שהחיות לא יהיו מודעות כלל לנוכחותם של המבקרים, מה שגרם ל"גרדיאן" הבריטי לתאר את הפרויקט כ"'המופע של טרומן' של בעלי החיים".

ללמוד משהו מהקרנף

אינגלס מתייחס להקמת גן החיות כאל משימה של תכנון עירוני מובהק, ולבעלי החיים כאל "משתמשים". "האתגר החשוב ביותר העומד בפני אדריכלים כיום", טוען האדריכל המצליח, "הוא לתכנן מערכות אקולוגיות מורכבות ומאוזנות, שבהן הערים, כמו גם הבניינים, מתאימים לדרך שבה אנחנו מעוניינים לחיות. לכן עלינו לוודא כי הערים עצמן מתאימות לאנשים המגוונים החיים בה, הבאים מרקע כלכלי, תרבותי, חינוכי ומגדרי שונה, ושהם יוכלו לחיות בהרמוניה, תוך התחשבות בצרכים האישיים והקולקטיביים כאחד".

"האתגר הוא לתכנן מערכות אקולוגיות מורכבות ומאוזנות" (Courtesy of BIG)
"האתגר הוא לתכנן מערכות אקולוגיות מורכבות ומאוזנות" (Courtesy of BIG)

מה הקשר? ובכן, לדעתם של אנשי ביג, האתגר הקיים של תכנון ערים לקהל מגוון מבחינה תרבותית וכלכלית, מקצין כאשר באים לתכנן גני חיות. "לייצר מסגרת בשביל משתמשים מגוונים כמו גורילות, זאבים, דובים ופילים, זו משימה מורכבת מאוד", אומרים שם. "זהו החלום שלנו - ליצור את מרחב המחיה החופשי והרחב ביותר לבעלי החיים, בינם לבין עצמם ובינם לבין המבקרים".

המעבר מגן החיות המסורתי (משמאל), לספארי (במרכז), ול"זוטופיה" (מימין) (Courtesy of BIG)
המעבר מגן החיות המסורתי (משמאל), לספארי (במרכז), ול"זוטופיה" (מימין) (Courtesy of BIG)

במשרד הדני שואפים למנף את הפרויקט לכיוונים חדשים, שאינם קשורים בהכרח לבעלי חיים. "מי יודע", תוהה אינגלס, "אולי נגלה רעיונות חדשים שנוכל לתרגמם בחזרה לג׳ונגל העירוני שלנו. אולי קרנף יוכל ללמד אותנו כמה דברים לגבי הדרך שבה אנחנו חיים או נחיה בעתיד".