מאז שדדאלוס המציא את הלבירינת, שנועד לכלוא את המינוטאור כדי שלא יוכל להיחלץ ממנו לעולם, צוטט המבוך אינספור פעמים במבני דת, בספרים ובציורים, בספרות ובקולנוע – וכמובן במשחקים שלא מפסיקים לרתק את בני האדם - ילדים ומבוגרים גם יחד. מבוכים הוטבעו על רצפות כנסיות ברחבי אירופה, הם קיבלו "תלבושת" ירוקה בפארקים, ועליסה הקטנה הובלה לתוכו בארץ הפלאות. ביום העצמאות האחרון של ארצות הברית, שצוין ב-4 ביולי, הופיע ביטוי עכשווי של הלבירינת. זה קרה במוזיאון הבנייה הלאומי בוושינגטון - המוקדש לאדריכלות, להנדסה, לבנייה, לעיצוב ולתכנון ערים - שם תיכנן משרד האדריכלים הדני BIG מבוך שהופך מחוויה דו-ממדית לחוויה תלת-ממדית.
המבוך עשוי דיקט מעץ מייפל והוא ממוקם בחלל ההיסטורי של המוזיאון, שהוא חלל עצום בעל תקרה גבוהה, ומאפשר להקים בו את המבנה העצום. הממדים אכן גדולים: אורך כל צלע של המבוך הוא כ-18.5 מטרים; הדפנות החיצוניות מתנשאות לגובה של 5.5 מטרים; וככל שחודרים פנימה אל לב המבוך – גובה הקירות מצטמצם והולך. בשרטוט הראשוני התווה האדריכל ביארקה אינגלס, מייסד המשרד הדני שהפך בתוך עשור לאחד החשובים בעולם, סכמה פשוטה: מבוך דו-ממדי בשלב הראשון, בשלב השני הגבהה שלו, ובשלב השלישי נגרעת מהמבוך מין צורה אמורפית וקעורה הגריעה היא שמקנה למבוך את צורתו הייחודית, והופכת את המשחק לחוויה מהנה.
אינגלס הסביר ש"הרעיון פשוט: ככל שנכנסים פנימה לתוך המבוך, המסלול הופך למפותל יותר וברור יותר". כשנכנסים פנימה, המעבר נעשה דרך קירות גבוהים מאוד כמו בכניסה לנקיק, אך ככל שחודרים עמוק יותר פנימה הקירות נעשים נמוכים יותר ויותר, עד שנגלה לעיניים המבנה המלא של המבוך - מבט של 360 מעלות על המיצב כולו - ואז אפשר להבין בקלות את הדרך חזרה החוצה, בניגוד למינוטאור שמצא את מותו בלבירינת מבלי יכולת להיחלץ.
מי שמפחד להיכנס פנימה יכול לצפות במבוך ממרפסות הקומות השנייה והשלישית, אך כפי שנכתב באתר Archdaily, "מה כיף בזה"?
ביארקה אינגלס מתאר את המבוך:
זהו המיצב הראשון שמוצב בתוך מוזיאון הבנייה הלאומי של ארה"ב מאז 1988, אז תיכנן שם האדריכל פרנק גרי מיצב מיריעות מתכת. ואולם, הפעם מדובר במיצב שנעשה בתקציב דל ושהקמתו נמשכה כחודש; ראשית נבנו הדפנות, ואז הוקמו החלקים הפנימיים. המיצב, שמתאים לכל המשפחה, יהיה פתוח עד תחילת ספטמבר, והוא בבחינת שלב ראשון לקראת תערוכה שתחקור את העבודות של משרד BIG ותיקרא amBIGuity - משחק מלים שמשלב את שמו של המשרד המצליח עם המלה "רב-משמעות" - והיא עתידה להיפתח בינואר 2015.
>> לאתר המבוך