ארגון האדריכלים הבריטי (RIBA), שמייצג את האדריכלים הפועלים בממלכה המאוחדת ונחשב לאחד הגופים החזקים והוותיקים בענף העולמי, קרא בסוף השבוע לארגון האדריכלים העולמי (UIA) להחרים את עמותת האדריכלים הישראלית, עד שחבריה יביעו עמדה נגד בנייה בהתנחלויות, "בנייה בלתי חוקית שמנוגדת לחוק הבינלאומי". בעד הקריאה הצביעו 23 חברים, 16 התנגדו ועשרה נמנעו.

"האדריכלים הישראלים מעורבים באופן הדוק בבנייה בשטחים, בשטח כבוש, שאליו מועברת אוכלוסייה אזרחית תוך ביצוע פשעי מלחמה", מנמקים האדריכלים הבריטים שהובילו את המהלך. הם מדגישים, כי 2013 הייתה שנה של בניית שיא בהתנחלויות וכי בניית בתיהם של המתנחלים מתקיימת במקביל להרס בתים של פלסטינים. בסוף ההודעה מודגש, כי לאדריכל יש "אחריות לחברה כולה".

היכל התרבות בקריית ארבע. "גם גרוסמן ועוז מביעים דעה" (צילום: אדוארד קפרוב)
היכל התרבות בקריית ארבע. "גם גרוסמן ועוז מביעים דעה" (צילום: אדוארד קפרוב)

מדובר ביוזמה של ארגון האדריכלים והמתכננים למען פלסטין (APJP), שחבריו נמנים גם עם חברי RIBA. ארגון זה מרבה לבקר את ישראל בהזדמנויות שונות. בשבוע שעבר, לדוגמה, הוא פירסם הודעה שהתייחסה לביתן שייצג את ישראל בתערוכת Expo 2015, שעוסק בחקלאות להמונים בעידן העכשווי. ההודעה תקפה את ישראל על שהיא מנשלת אדמות הקלאיות של הפלסטינית. בעבר הביעו חברי הארגון מחאה נגד הרס של בתי ערבים בחיפה.

על הקריאה להחרים את ישראל בארגון העולמי חתומים, בין היתר, נשיאת RIBA לשעבר, אנגלה בריידי, וכן האדריכל וויל אלסופ, שכפי שפורסם ב-Xnet, הוזמן בעבר לתכנן את קמפוס בצלאל בירושלים, בשיתוף עם המשרד התל אביבי מייזליץ-כסיף, ופרש מהתחרות. אחרי ההצבעה אמרה בריידי כי "זה יום נפלא לאתיקה האדריכלית של RIBA בתקופה שבה העולם קורא להפסקת הבנייה הבלתי חוקית בשטחי פלסטין".

ארגון האדריכלים הבריטי לא יצא נגד התרחשויות בעייתיות בתחום הבנייה והאדריכלות במדינות אחרות. רק לפני כמה שבועות פירסם העיתון הבריטי "גרדיאן" תחקיר נוקב, ולפיו 500 עובדים הודים נספו בשנתיים האחרונות באתרי בנייה בקטאר, הנערכת למונדיאל 2022. אלה מצטרפים ל-382 עובדים נפאלים שמתו באתרי הבנייה ההלו. האדריכלים הבריטים לא השמיעו את קולם בנושא. הם, וגם אדריכלים במדינות אחרות, ממשיכים לתכנן ולבנות במדינות שמפרות זכויות אדם באופן שיטתי. פרנק גרי, דניאל ליבסקינד, un studio, רם קולהאס וזאהה חדיד – כולם ממשיכים לתכנן בעבור שליטים שהתנהלותם שנויה במחלוקת.

חדיד המותקפתהתראיינה לאחרונהונשאלה מה תגובתה למוות ההמוני של הודים ונפאלים בקטאר. "אין לי מה לעשות בעניין הזה", השיבה האדריכלית העיראקית-בריטית. "זה עניין של הממשלה. זו בעיה שלהם". בהמשך הוסיפה: "אני מודאגת, אבל אני מודאגת גם ממותם של עיראקים. זה תפקידה של הממשלה לדאוג לעובדים. לי כאדריכלית אין אחריות בעניין".

"הבריטים אינם תמימים"

יו"ר עמותת האדריכלים הישראלים המאוחדים, פרופ' ברוך ברוך, אמר ל-Xnet בתגובה לקריאה הבריטית כי "חרם אינו פתרון". לדבריו, עמיתיו מחזיקים בדעות מגוונות ביחס לבנייה בשטחים, ו"רבים מהם חלוקים בינם לבין עצמם בשאלה מהי המדיניות הנכונה. הייתי מציע לארגון הבריטי לבחון את המצב בישראל באופן מעמיק לפני שהוא יוצא בהצהרות". בתגובתו ל"גרדיאן" הוסיף ברוך: "אני לא חושב שניתן להאשים אדריכלים במדיניות פוליטית".

האדריכל הישראלי גרי פרידמן, שעובד בבריטניה ובהולנד וחבר ב-RIBA, חושב גם הוא ש"חרם הוא לא המהלך הנכון", אף שאין לו התנגדות למעורבות של עמיתיו בנושאים פוליטיים. "אם לסופרים כמו דויד גרוסמן ועמוס עוז יש דעה על המתרחש מחוץ לגבולות הקו הירוק", הוא אומר ל-Xnet, "אז בוודאי שלאגודה מקצועית בתחום האדריכלות חייבת להיות עמדה. חבל שעמותת האדריכלים הישראלים צריכה את RIBA כדי לזכור את משמעויות הבנייה בשטחים. העמותה היא אמנם לא גוף פוליטי, אבל במקצוע הזה יש החלטות מוסריות שקשורות להיבטים טריטוריאליים".

פרידמן סבור שחברי RIBA "אינם תמימים", משום שלא הביעו עמדה בנושא האירועים הטרגיים בקטאר. "צריך ליצור שיח", הוא אומר, "להביע דעה ולענות על שאלות רלוונטיות".

>> האדריכל סעדיה מנדל בעד ארץ ישראל השלמה

>> זכות השיבה לכפר בעמק יזרעאל