קרן קיימת לישראל והמועצה לבנייה ירוקה הכריזו השבוע על תחרות פומבית, "לגור ירוק בישראל", שבסופה יוקמו שני מבנים "ירוקים" שיהיו מרכזי הדגמה לבנייה ירוקה (מיקומם טרם נקבע). התחרות היא חד-שלבית ותיערך בשני מסלולים נפרדים: מסלול לאנשי מקצוע, שבו לפחות איש צוות אחד הוא אדריכל רשום; ומסלול לסטודנטים במקצועות העיצוב והאדריכלות. דמי ההרשמה נעים בין 250 ל-450 שקלים, בהתאם למועד ההרשמה; סטודנטים פטורים מתשלום. שתי ההגשות הזוכות יקבלו פרס בסך 20 אלף שקלים, והזוכים יתכננו את המבנה בפועל, כך שיקבלו גם שכר טרחה בסך 60 אלף שקלים. לעבודות במקום השני והשלישי יוענקו פרסים בגובה 18 ו-15 אלף שקלים בהתאמה.

על רקע משבר הדיור החמור, המתמודדים אמורים להציע אב-טיפוס שייתן מענה לציפוף עירוני ולדיור בר-השגה. מותר לתכנן מבנים שמתחברים למגדלים קיימים, כאלה שמתמקמים ברווחים בין שיכונים, או כאלה שצומחים מתוך כיכר. מסגרת התקציב היא 700 אלף שקלים, והיא צריכה להספיק לתכנון יחידה בת 100 מטרים רבועים.

האדריכלית גלית שיף (שכותבת ב-xnet את הבלוג "עברנו בסביבה") היא רכזת התחרות. היא מסבירה שהקריטריון הראשון שבו המתחרים יצטרכו לעמוד הוא 2 כוכבי תו תקן ירוק (65 נקודות). "אבל לא רק", היא מדגישה: "הם צריכים להציע פרויקט יצירתי, שיתאים לתנאי מזג האוויר המקומי ושישתמש בטכנולוגיה המקומית". זאת, בניגוד לתחרות הסולאר-דקאתלון, למשל, שמנותקת מאתר מסוים ומההקשר העירוני.

כזה? עץ בים, מתוך תחרות eVolo (הדמיה: Architect Koen Olthuis , Waterstudio.NL)
כזה? עץ בים, מתוך תחרות eVolo (הדמיה: Architect Koen Olthuis , Waterstudio.NL)

>> כמה יצירתיות יהיו ההצעות? על תחרות eVolo

החלום: הקמה בכיכר רבין

מנכ"לית המועצה לבנייה ירוקה, הילה בייניש, חולמת על מרכז מבקרים ירוק שיוקם בכיכר רבין בתל אביב. היא מקווה לראות רשימה ארוכה של מתמודדים, ומאמינה שזו הזדמנות לאדריכלים ללמוד את התקן החדש. "אנחנו בעידן של צרכים משתנים, והאדריכלות לא תמיד נותנת מענה לכך", סבורה בייניש. "יש כאן הזמנות להציע מבנה שיכול לגדול, להשתנות, להתווסף לדירות קיימות, כזה שיתאים למשפחה שמתחילה בקטן ומתרחבת".

בניגוד לתחרויות אדריכלים רבות שנערכו בשנים האחרונות בישראל, שמשתתפיהן נקבעו מראש והתנהלו באופן בלתי שקוף וללא זוכים, אתר התחרות פתוח ונגיש. חבר השופטים כולל את נציגי קק"ל, נציגים של המועצה לבנייה ירוקה (יו"ר חבר השופטים, ד"ר אור קרסין, היא חברת דירקטוריון הקרן), אדריכלית הנוף תמר דראל-פוספלד, גלית כהן, מתכננת במשרד להגנת הסביבה, אדריכלית תגית כלימור, אדריכל הנוף ליאור לוינגר ואנשי מקצוע נוספים.

כחלק מהאג'נדה האקולוגית של התחרות, אין צורך להדפיס גליונות ענק אלא להגיש חוברת דיגיטלית שתמנה עד 18 עמודים. תאריך הגשה אחרון: 11.7.