בחודש שעבר הראינו כאן דירה בלב כפר סבא, שעברה "שיפוץ ירוק", לפי תפיסת העולם האקולוגית של בעליה. הנה עוד דוגמה לדירה ישנה שהפכה את פניה בלי לוותר על מודעות והתחשבות בסביבה – הפעם בתל אביב. מעצבת הפנים גאל לוי עמדה לעבור, עם בן זוגה ושני ילדיהם, לדירה חשוכה ו"נקניקית" בקומה הרביעית בבניין דירות תל אביבי משנות ה-50, ברחוב ברנר שבלב העיר. חלונותיה של הדירה פונים לצפון ולמערב, ומהמרפסת נשקף מראהו של אחד ממלונות הבוטיק החדשים שנפתחו באזור באחרונה.

יחד עם שותפה לפרויקטים אחרים, האדריכל דן מרקוס, החליטה לוי על שיפוץ ירוק ככל האפשר. בפני השניים עמדו שני אתגרים משמעותיים: מבנה הדירה – דירה מלבנית בת 82 מ"ר, שצריכה לכלול סלון ומטבח, חדרים להורים ולילדים ופינת עבודה נוחה, והתקציב – 230 אלף שקל. השיקולים התקציביים והשיקולים האקולוגיים נפגשו בכמה מקרים: לוי ומרקוס בחרו להרוס ולבנות מחדש כמה שפחות קירות – החלטה שהיא גם חסכונית בכסף וגם מפחיתה את כמות פסולת הבניין שמייצר השיפוץ. נהרסו רק קירות המטבח הישן, כדי ליצור חלל משותף, מרווח ופתוח, ושלושה קירות קטנים בחדר הרחצה (ראו תוכניות למטה).

הסלון והמטבח, ''לפני''. אחד הקירות הבודדים שנהרסו (צילום: גאל לוי)
הסלון והמטבח, ''לפני''. אחד הקירות הבודדים שנהרסו (צילום: גאל לוי)

"הצעד הראשון היה לנצל בצורה המרבית את נתוני הדירה הטבעיים", אומרת לוי. "היות ומדובר בדירה שפונה לצפון-מערב ונמצאת בקומה גבוהה בסמוך לים, ידענו שעלינו להשתמש באור ובבריזה הטבעית לטובתנו".

ראשית נפרצה מרפסת הסלון, שהייתה סגורה בתריסים, לטובת מרפסת שמש. קירותיה כוסו בטיח טבעי מסוג "מרמרינו" של קבוצת "בוץ", שמעניק תחושה חמימה, והרצפה חופתה באריחים מעוטרים ("נגה"). השינוי הוסיף לסלון אור רב, "ובריזה נהדרת", מוסיפה לוי, ש"חוסכת בעלויות החשמל". לראיה היא מציגה את חשבון החשמל של הדירה בחודשי יולי-אוגוסט הלוהטים, שהסתכם ב-446 שקל בלבד (697 קוט"ש) – חיסכון של כ-30% לעומת הדירה הקודמת של המשפחה.

ריהוט החוץ במרפסת נאסף ממסעדה שנסגרה. הגננית עתר ארזי ("פרח משוגע") שילבה בצמחייה צמחים בשרניים (סוקולנטיים), שצורכים כמות מעטה של מים. בנוסף מתוכננת גינת ירק אקולוגית שיתופית על גג הבניין, שתסייע גם בבידוד הדירה מפני חום וקור.

בחלל הפתוח סלון, מטבח ופינת עבודה נוחה שממנה אפשר לראות ולהיראות, והיא אינה מגבילה את תחושת המרחב. חלקה התחתון נתחם בקיר גבס נמוך וחלקה העליון עשוי משטחי זכוכית בהדפסים נוסטלגיים, חלקם ירקרקים, ממוסגרים בעץ אלון צרפתי.

פינת עבודה חצי סגורה חצי פתוחה (צילום: JANOS CHIALA)
פינת עבודה חצי סגורה חצי פתוחה (צילום: JANOS CHIALA)

למעט הספה הדו מושבית שנרכשה ב"טולמנ'ס", כל הפריטים זולים יחסית: שולחן קפה מ"איקאה" ושתי מנורות – השחורה מ"מחסני חשמל" והאדומה היא מנורת וינטג' מקופנהגן, שנרכשה בחנות יד שנייה. גם המטבח כולו נקנה ב"איקאה" והוא מואר במנורות שחורות מנחלת בנימין ובמנורה שנעשתה מחוטי מתכת מעבודת יד. לוי הקפידה על רהיטים מחומרים טבעיים, ממוחזרים ומתכלים ברחבי הבית – מעץ, ברזל וזכוכית. ארון הקיר שהיה בחדר השינה מוחדש ורק דלתותיו הוחלפו. ארון שהיה במרפסת השירות של המטבח הישן נצבע מחדש והוצב בפינת העבודה. חדרי השינה רוהטו בעיקר ב"איקאה", ובחדר ההורים נבנה לרוחב הקיר שולחן מפלטת osb (לוח בנאים).

המסדרון שמוביל לחדרי השינה (צילום: JANOS CHIALA)
המסדרון שמוביל לחדרי השינה (צילום: JANOS CHIALA)

חדר הילדים (צילום: LO MATINE)
חדר הילדים (צילום: LO MATINE)

כמו המרפסת, גם חדר הרחצה והשירותים בדירה טויחו בטיח מרמרינו, שעשוי מסיד טבעי שמקורו באבן גיר, והנישות חופו באריחי בטון מרוקאיים שנעשו בעבודת יד. במקום ונטה חשמלית, מפרידה בין השירותים חדר הרחצה משרבייה שמאפשרת זרימת אוויר ואור טבעיים. הכיור בשירותים, שעשוי מברזל יצוק, הוא כיור חוץ ישן שהוסב לשימוש ביתי.

חומרים טבעיים בחדר הרחצה (צילום: LO MATINE)
חומרים טבעיים בחדר הרחצה (צילום: LO MATINE)

ונישות שעוטרו באריחים מרוקאיים (צילום: LO MATINE)
ונישות שעוטרו באריחים מרוקאיים (צילום: LO MATINE)

בדרך: תקן ישראלי חדש לשיפוץ ירוק

היום אין בישראל תקן שמגדיר מהו שיפוץ ירוק של בניין. מיכל ביטרמן מהמועצה לבנייה ירוקה מספרת כי בימים אלו מנוסח תקן כזה. ההגדרה תתייחס לבנייה שמעצבת מחדש בניין קיים, לתוספת לבניין קיים שאינה גדולה ב-11% משטחו; ולהסבה של אלמנטים קיימים של מעטפת הבניין ושל השלד, כולל חידוש המערכות העיקריות והתשתיות.

מטרת התקן, שמתייחס בעיקר לחומרים ולמוצרים, היא לבחון את הדירוג האנרגטי של השיפוץ – את מידת החיסכון בחשמל, במים ובאנרגיה בעת השיפוץ ולאחריו. התקן בוחן אם לחומרי הגלם תו תקן ירוק, ואם נעשו פעולות מחזור כחלק מהעבודות. התקן יתייחס גם לשיפוצי משרדים, מרפאות ומבני ציבור.

באלו פרמטרים יש להתחשב כשמבצעים שיפוץ ירוק?

מבחירת האתר (עירוני, קרוב לאתר פסולת ולתחבורה ציבורית), דרך מדדי אנרגיה ופליטת פחמן, מים, חומרי גלם, מי נגר עילי ושיטפונות, פסולת, זיהום, ביצועים אנרגטיים מינימליים ומקסימליים, נוזלי קירור, שימוש באלמנטים קונסטרוקטיביים קיימים (שלד ומעטפת), שימוש באלמנטים לא קונסטרוקטיביים קיימים (מחיצות, ריצוף, תקרות, דלתות), ושמירה על איכות האוויר במהלך הבנייה.

רשימה מלאה של החומרים הירוקים שקיימים בשוק תוכלו למצוא כאן.

>> לדף הפייסבוק של גאל לוי.

>> ואיך נראים הבתים שבונה ''קבוצת בוץ'' מקש ואדמה?