הדחפורים ב"מתחם אסותא", שכלוא בין הרחובות ז'בוטינסקי, ארבע ארצות וקורדובה בצפון הישן של תל אביב, החלו לעבוד במרץ היום (ד'), כדי לפנות את השטח להקמתו של מגדל מגורים בן 26 קומות שיצטרף לקו הרקיע המצטופף של העיר. המגדל הזה זכה להתעניינות בעיקר בגלל העשירים שרכשו בו דירות ענק – אהוד ברק, גליה מאור ואלי יונס הם שלושה דיירים לדוגמה – וגם לנוכח המאבק הציבורי שהתנהל סביב ההחלטה להקים גורד שחקים בלב העיר ההיסטורית – אזור שבו אסור היום לאשר בנייה של מגדלים.

צפו בסרטון השיווק של הפרויקט: ''אין הימור או סיכון. אתה יודע לאן אתה בא''

מן השטח מפונות בימים אלה התוספות ה"לא ראויות", שנוספו במרוצת השנים לבנייני הבאוהאוס של בית החולים "אסותא", שתיכנן האדריכל יוסף נויפלד. "הסביבה השקטה ורבת הירק שבה נבנה 'אסותא' עושה רושם טוב", נכתב בעיתון "דבר" עם חנוכתו של בית החולים ב-1935. "מכשירי רפואה חדישים, התנאים ההיגייניים המשופרים, כוחות רפואיים מובחרים – ישוו בלי ספק כבוד ל'אסותא' בכל המזרח הקרוב". ב-2009 עבר בית החולים למשכנו החדש ברחוב הברזל ברמת החייל, והמתחם הקיים ובנייניו נמכרו.

''באוהאוס קטן'', ''באוהאוס גדול''

האדריכל הוא משה צור, שחתום על מגדלי-יוקרה נוספים בתל אביב (מגדל בארי-נהרדא ומגדל רמז בצפון הישן, מגדל רוטשילד 22 בלב העיר). לדבריו, במסגרת הפרויקט ישומר בניין האשפוז המוארך ובניין האחיות, שבאתר הפרויקט זכו לשמות השיווקיים "באוהאוס קטן" ו"באוהאוס גדול". גם ''ביתן הפרחים'' ישומר. אדריכל השימור הוא אמנון בר אור, והחברה הקבלנית שעומדת מאחורי הפרויקט היא ''עיר חדשה''.

מתנגדי המגדל טענו, כי מול השימור הנקודתי תהיה פגיעה במרקם הקיים ובאופי השכונה השקטה, הכבדה בעומסי התנועה ובבעיות החניה, עומס על תשתיות קיימות, חיזוק מעמדם של בעלי ההון והקצנת הפערים הכלכליים בין התושבים. צור עונה למלינים, כי "אסותא היה מטרד עירוני של בית חולים פרטי באמצע העיר. אנשים רבים הגיעו עם כמות עצומה של מוניות ורכבים פרטיים, ואני חושב שאיכות החיים של התושבים בסביבה רק תשתפר כשיוקם פרויקט מגורים יוקרתי". הוא מציין כי היזם העמיד תקציב משמעותי לשני המבנים שישומרו, וטוען כי "במושגים של שימור זה אחד הפרויקטים הכי משמעותיים בעיר בהיקפם". יש לציין כי מאבק התושבים הביא להורדת מספר הקומות במגדל, שתוכנן להתנשא לגובה 38 קומות וצומצם ב-12.

אחד השכנים מתעניין בהתפתחויות (צילום: אמית הרמן)
אחד השכנים מתעניין בהתפתחויות (צילום: אמית הרמן)

גודל הדירות: בין 80 ל-212 מ''ר

מתחת למתחם המגורים ייחפר חניון תת-קרקעי בן ארבע קומות, שיכלול 100 חניות ציבוריות ו-150 חניות לתושבי הסביבה, בנוסף למקומות החניה של הדיירים בפרויקט. בין המגדלים לבין המבנים לשימור יינטע פארק ציבורי קטן שיכלול גני ילדים. צור סבור שפתיחת המעבר בין רחוב ז'בוטינסקי לגינת אמסטרדם תתרום לחידוש ציר עירוני ישן, וכי הפרויקט שמכיל 158 דירות "לוקח חלק בציפוף עירוני". הדירות מתוכננות בשלל גדלים - 80, 90, 100, 117, 123, 160 ו-212 מטרים רבועים - כשהדירות ב"בנייני הבאוהאוס" שונות זו מזו בצורתן.

האדריכלית גילה גינסברג, חברת צוות מרכז בעיריית תל אביב, מבהירה שמגדל כזה לא יכול לקום היום בצפון הישן: "המדיניות שמקובעות כעת בתוכנית רובע 3 (בין הירקון לכיכר דיזנגוף) ורובע 4 (בין אבן גבירול לנמיר) ובתוכנית המתאר לא כוללות בנייה גבוהה בכלל. התוכניות שממשיכות 'לעבוד' (ולייצר מגדלים כמו 'מתחם אסותא', נ"ר) הן תוכניות שקודמו לפני תוכנית הרובעים". עם זאת, לדבריה, יש תוכניות ישנות נוספות להקמת מגדלים במקומות נוספים במרכז העיר - במתחם סומייל, בכיכר המדינה, ברחוב ויסוצקי ובמתחם דפנה-ארלוזורוב, שממוקם לדברי גינסברג "בשולי הרקמה" ולכן לגיטימי להקים בו מגדלים.

"הוועדה המקומית ניסתה למתן את עוצמת הבנייה ולהזיז את המגדל למיקום אחר במגרש, מה שהיה גורר פגיעה בשימור אבל מיטיב עם התוכנית", אומרת גינסברג, "אבל הוועדה המחוזית החליטה לשמור על הבניינים ההיסטוריים באופן מלא ו'להשמין' את הבניין, החלטה שגרמה ליצירת תכסית גדולה (ויצירת מגדל שמורכב משני מגדלים מחוברים, נ"ר)". גינסברג מדגישה שזה היה המגרש האחרון באזור זה של תל אביב עם עתודות קרקע כל כך גדולות, ולכן הם דרשו "הפרשת שטחים ציבוריים פתוחים (גינות)".

משה צור, במה תורמים המגדלים שלך לעיר תל אביב?

"מגדל רמז מייצר יצירה אדריכלית. אין אף מגדל שהוא פסל עירוני כמו מגדל רמז, שיש לו גם גינה וגם לובי שפותח חזית שקופה לרחוב. פרויקט אסותא הוא הרבה יותר גדול והמתחם מאוד עשיר, עם צירי הליכה ותוספת שטח ציבורי".

מי שמאושרת הרבה פחות ממנו היא ברכה כהן, המתגוררת ברחוב ז'בוטינסקי 58 וכבר סובלת משאון הבנייה מתחת לחלון דירתה. "היה צריך לפצות אותנו", היא טוענת, "זו התעללות. הבניין שלנו רועד כבר עכשיו ואני מפחדת שהוא יתמוטט. חצי בניין כבר הולך להתפנות. אולי זה מתאים שתהיה בריכת דגים וגינה בהמשך, אבל עכשיוזו ממש סכנה. אני מפחדת".