האזעקות האחרונות, שעדיין מהדהדות באוזניים, הזכירו כי ממ"דים ומקלטים ימשיכו ללוות את החיים בישראל. אזרחים רבים בונים ממ"דים כתוספת לדירתם, לא רק לצורך מיגון אלא גם לרווחתם (וכדי להעלות את שווי הנכס), אך לא תמיד אפשר לבנות ממ"ד בדירה קיימת. זה קורה, למשל, אם הבניינים השכנים צפופים ואין מקום להרחבת הבניין.

"הפתרונות הקונבנציונליים הנהוגים כיום (הכוללים שימוש בבטון, נ"ר) מספקים רמת מיגון נאותה, אך הם מסורבלים, עלולים להכביד על קונסטרוקציית המבנה וביצועם ממושך ולא נקי", אומר סגן אלוף בני ברוש, ראש מדור תכנון ובנייה בפיקוד העורף. "כדי לבחון הצעות חדשניות, ידידותיות וקלות משקל, פנינו לענף הבנייה ולגורמי פיתוח אזרחיים". הקריאה הזו יצאה מפיקוד העורף לפני שלוש שנים. ברוש מדגיש, כי "לא חיפשנו פתרון שיתאים לרמת המיגון של הממ"ד, אלא כזה שיאפשר התקנה באופן פשוט,של מערכת קלה במבנים קיימים שבהם תוספת ממ"ד אינה אפשרית". במלים אחרות, לא להחליף את הממ"דים שנבנים כחלק אינטגרלי מבניינים חדשים, אלא כאלטרנטיבה בבתים שבהם אי-אפשר לבנות ממ"ד.

איך אמור להיראות אותו חמ''ד

"ג.ג מערכות מיגון", שמפרסמת לאחרונה בכלי התקשורת את המוצר החלופי שלה (חמ''ד - חדר ממוגן דירתי), הציעה מערכת מיגון עם פתרון פשוט ובסיסי: חיפוי הקירות הקיימים ברכיבי פלדה (בדוגמת פח טרפזי) המוצמדים לקירות. העובי הוא כ-10 סנטימטרים, המתווספים למעטפת הפנימית של החדר הקיים. ביחס לכיעור החיצוני שנגרם לבניינים כתוצאה מתוספות הממ"דים, כאן הביצוע הוא פנימי בלבד ואינו פוגע בפרופורציות של הבית. לאותו חדר צריך להוסיף חלון-הדף ודלת-הדף הנפתחת פנימה (בשונה מדלת ממ"ד רגילה), וכן מערכות סינון.

כך מפרסמת החברה את החדר. באתר נכתב כי הוא "עבר בהצלחה את הניסוי"; אך חשוב לציין כי פיקוד העורף מדגיש שאישור עדיין לא ניתן:

חשוב להדגיש כי המערכת עדיין לא מאושרת. פיקוד העורף בוחן אותה, לאחר שהיא עברה מבחן פיצוץ בבסיס צה"ל בדרום הארץ לפני כחצי שנה. בחברה מציינים כי מיגון החדר באמצעותה יתאים לחדרים ששטחם עד 12 מ"ר (והוא פחות מומלץ בחדרים גדולים יותר). אם וכאשר המערכת תאושר, ההתקנה תימשך שבוע עד שבועיים והמחיר יהיה כ-70 אלף שקלים; ממ"ד, לשם השוואה, עולה כ-120 אלף שקלים. עם זאת, במקרים שבהם התקרה אינה סטנדרטית (תקרת רביץ למשל), המוצר עלול להתייקר. "בניית ממ"דים היא אפשרות מורכבת שכרוכה בהוצאת היתרי בנייה, שעלולים להתעכב מספר שנים, ולא תמיד יש אפשרות לבנות פיר ממ"דים", אומר מהנדס החברה, גיורא ליפשיץ.

סא"ל ברוש, כדאי למהר ולהתקין את המערכת החדשה?

"החברה אמנם מקצועית, אמינה ומציעה פתרון בעל פוטנציאל רב, אך היא צריכה עדיין להשלים מספר פערי ידע. ומכיוון שמדובר בבינוי שעימו הדיירים צריכים לחיות למשך שנים רבות, אנחנו מבקשים להבטיח כי מעבר להיבט המיגוני הם לא ייפגעו מתפקוד השיטה בהיבטים אחרים". לדברי ברוש, "נראה כי השיטה אינה מסוכנת, ובוודאי שהתקנתה מעלה את רמת המיגון – אך היא טרם אושרה על ידי פיקוד העורף".

>> הכל על הממ''דים בישראל: איך נבנו ואיך ייראו בעתיד

>> בעיות הממ''דים בשדרות

>> ארץ מקלט: איך הפכה ישראל למדינת המקלטים והביצורים