שבוע הספר האחרון היה אחד הסוערים בשנים האחרונות, על רקע אישור הצעת חוק הספרות והספרים בוועדת השרים של הממשלה. החוק עורר דיון בקרב סופרים והוצאות לאור, סביב הקשיים ואי-התגמול הקיימים בשיטה להפצת הספרים. תפישות חדשות מנסות להציע רפורמות או חקיקה שיהוו מודל חדש שייטיב עם הענף, ואולי, בעקיפין, ישנו את הדרך שבה אנשים קוראים ספרים.

מוסד הספרייה, כפי שאנו מכירים אותו, משתנה בהתאמה להתקדמות הטכנולוגית ומהפכת המידע, ואנו עדים לשינויים והתגמשויות בהגדרת המושג "ספרייה". עוד ועוד ספריות קהילתיות המבוססות על יחסי אמון ושיתופיות מוקמות, בניסיון להוסיף לחוויית הקריאה הפרטית ממד של מפגש חברתי, מקום שמחולל תרבות מעבר לתפקוד המיידי כמאגר ספרים ומוקד ידע. הנה דוגמאות לספריות אלטרנטיביות, המושתתות על עקרונות השוויוניות והקהילה, שימוש חוזר ויצירתיות, ויוצרות מרכז תרבותי פתוח המשפיע על כל הסביבה.

1. ספר לנשמה בחור השחור של תל אביב

ספריית גן לוינסקי, שהוקמה באזור התחנה המרכזית בתל אביב, היא דוגמה מצוינת למיזם חברתי-אמנותי-עירוני שהצליח להיות גדול מסך חלקיו, ומהווה מרכז תרבותי לקהילת העובדים הזרים ותושבי דרום העיר, הזקוקים למרחב פעילות ציבורי קרוב ומזמין. המרכז הוקם ב-2009 על ידי עמותת ארטים – קבוצת אמנים בינתחומיים - וזוכה מאז להצלחה ולהד תקשורתי. בימים אלו מרחיבה הספרייה את פעילותה והופכת למעין מתנ"ס, העתיד לקיים פעילויות תרבות, מופעים וחוגים. פיקניק אמנות רב-משתתפים שנערך שם לאחרונה שביקש להדגיש את המחבר והמאחד בין התרבויות השונות, על רקע המתח והעוינות שצפו ועלו בשבועות האחרונים.

לאתר ספריית גן לוינסקי

2. ספרייה קהילתית בתאילנד

אדריכלים:TYIN Tegnestue architects

משרד האדריכלים הנורבגי הזה, בשיתוף CASE Studio (קבוצת אדריכלים שמסייעת לשיפור תנאי המחיה של קהילות נחשלות, בשיתוף תושבים מקומיים), הסבו מבנה מתפורר בן 100 שנה בשוק העתיק של מין-בורי לספרייה קהילתית מקסימה, והכל מחומרים ממוחזרים. בסוף שנות ה-90 פגעה שריפה בשכונה, ואזור השוק העתיק לא התאושש והפך לאחד העניים ביותר בבנגקוק. הקמת הספרייה במבנה הנטוש מסמנת את תחילתו של שיקום המרכז המסחרי של השוק, שנדד בינתיים לאזור אחר.

שטחה של הספרייה, שפתוחה לכולם בחינם, הוא בסך הכל 3 על 9 מטרים, אך הוא מציע מגוון פינות ישיבה וקריאה וגם פעילויות אחרות. מכיוון שהחלל צר וגבוה, נבנתה קומת גלריה אינטימית שאליה מטפסים בסולם. מאחורי הספרייה קורתה החצר האחורית בפרגולה, והפכה לפינת ישיבה נוספת הצופה אל תעלה קטנה. נעשה כאן שימוש חוזר בעץ ובחומרים נוספים הזמינים בשוק, בתוספת ריהוט מחנויות יד שנייה. הרצפה בחלל הקריאה התחתון עשויה פלטפורמת עץ מוגבהת, כדי לספק אזור יבש ומוגן מפני ההצפות בעונת הגשמים בתאילנד. קיר המדפים הורכב מקרשי עץ רקובים שנמצאו באזור, ומשובצים בו ארגזי עץ – שאריות מפרויקט קודם של הקבוצה, שנצבעו בצבעים עליזים המכניסים חיים ורעננות.

הספרייה היא מעין מרכז קהילתי של התושבים באזור, ואלה לקחו חלק בתהליך - החל משלב התוכניות ועד הבנייה ממש - תוך שימוש בידע שלהם ובטכנולוגיות הבנייה המסורתיות. השימוש בחומרים ממוחזרים איפשר להקים את הפרויקט בתקציב של כ-4,500 דולר בלבד.

3. כרם ספרים בבלגיה

יוצר: Massimo Bartolini

במסגרת פסטיבל האמנות TRACK בעיר הבלגית גנט (Ghent, חנט בפלמית), הקים האמן האיטלקי מאסימו ברטוליני ספרייה פתוחה במרכזו של כרם ענבים, וכינה אותה "Bookyard". הספרייה כוללת 12 שורות של ארונות ספרים ירוקים, הנראים כאילו הם נטועים בדשא או צומחים ממנו, וממשיכים את שורות הגפנים של הכרם, שאותו נטעו בימי הביניים הנזירים בכנסייה הסמוכה ושהוקם מחדש בשנות ה-70.

בארונות מסודרים ספרים מספריות ציבוריות בגנט ובאנטוורפן, המיועדים למכירה. המבקרים מוזמנים להשאיל, להחליף או לקחת איתם הביתה ספר או שניים, למעשה חלק מהיצירה, ולהשאיר תרומה כספית לפי ראות עיניהם.

ברטוליני הסביר כי הוא רואה את הספרים מסודרים על המדפים, כמו אשכולות ענבים הצומחים על הגפנים בכרם. ספרים, כמו יין טוב, מרחיבים את הדעת. סידור הספרייה בשורות ישרות וגבוהות כמו חומה, נועד ליצור אשליה של מקום סגור באוויר הפתוח, מצב לא צפוי שמעורר לחשוב על ספריות באופן שונה.

פסטיבל האמנות האורבנית מתקיים לא רק במרכז ההיסטורי של העיר הימי-ביניימית, בינות למבנים השמורים והמשופצים, אלא מציע הזדמנות לשוטט ולהכיר את העיר בצורה לא צפויה. במסגרת הפסטיבל הוזמנו 41 אמנים בינלאומיים (בהם אלון לוין הישראלי) להקים עבודות במרחבים הציבוריים של העיר, הקושרות בין המרקם העירוני המקומי לנושאים בעלי משמעות אוניברסלית. התערוכה פתוחה עד 16 בספטמבר.

4. זה כן לטלפון, אבל בניו יורק

אדריכל: John Locke

ברחובות ניו יורק ניצבים 13,569 תאי טלפון, אבל מי משתמש בהם, בעיר שיש בה יותר מ-17 מיליון טלפונים סלולריים? השאלה הזו הטרידה את ג'ון לוק (אין קשר לפילוסוף או לדמות מ"אבודים"), אדריכל ומעצב גרפי מקומי, שמעביר את הקורס "לפצח את המרחב הציבורי" באוניברסיטת קולומביה. הפתרון שלוק פיתח, במסגרת מיזם DUB - Department of urban betterment ("המחלקה לשיפוריות עירונית" בתרגום חופשי) הוא מערכת מדפים כתומה המותקנת על גבי תאי הטלפון הקיימים, ובצורה פשוטה אך מלאת חן והומור הופכת אותם לספריות קטנות הפזורות ברחבי הכרך, ומאפשרות החלפת והשאלת ספרים על בסיס שיתופי. המדפים עשויים דיקט ופשוטים להרכבה, ואינם פוגעים בשימושיות של הטלפונים הציבוריים. להיפך, הם מוסיפים נדבך נוסף לחוויית השימוש בתא הטלפון, ומייצרים איים קטנים של קהילתיות ברחובות הסואנים.

לוק מגדיר את תאי הטלפון הציבוריים כתופעה שמצד אחד נתפסת כאנכרוניסטית, שריד לטכנולוגיה נכחדת, אך מצד שני מתקיימת בצורה יומיומית במרחב הציבורי. הוא מציע להתייחס לתאי הטלפון בצורה נוסטלגית, כמכשיר שמחבר בין אנשים, ולהפוך אותם ממטרד להזדמנות.

5. הספרייה הפתוחה בגרמניה

אדריכלים:KaroArchitekten

פרויקט הספרייה הפתוחה החל ב-2005, כאשר תושביה של העיר מגדבורג שבמזרח גרמניה יזמו את הקמתה של ספרייה זמנית ומאולתרת, שנבנתה מאלף ארגזי בירה ריקים בלב אזור תעשייה נטוש, במקום שבו ניצבה פעם הספרייה המחוזית. הצלחת הספרייה הזמנית, והירתמות התושבים שהצליחו לאסוף 30 אלף כותרים בזמן קצר, הובילו להקמתה מחדש של הספריה במבנה קבוע. לצידו נחנכה ב-2009 הספרייה הפתוחה, בתכנונו של משרד קארו הגרמני.

קוראים לה "ספרייה של אמון", משום שהיא פתוחה 24 שעות ביממה ומאפשרת לבאים לשאול ספרים או להחליפם בתמורה לספר אחר. מלבד פינות ישיבה וקריאה משותפת אפשר למצוא כאן גם במת הופעות קטנה, שעליה מתקיימים הופעות מוסיקה, ערבי קריאה והופעות של בית הספר היסודי הסמוך.

על רקע המבנים הנטושים שמקיפים את האתר, נבנתה הספרייה כניסוי חברתי ואדריכלי, שהפך למוקד עלייה לרגל וכבר זכה בתארים ובפרסים. החזית מורכבת מאלמנטים טרומיים מקוריים שנלקחו ממבנה "הורטן" (Horten) בהאם, מבנה שתיכנן האדריכל אגון איירמן בשנת 1966 (ושנהרס ב-2007). השימוש מחדש באלמנטים הללו, שהיו נפוצים מאוד בבניינים מודרניסטיים בגרמניה ו"עשו עלייה" גם לישראל, בשילוב משטחי הצבע וקירות העץ, מעניקים עדנה מחודשת לסגנון בנייה שנחשב למיושן ועבר מן העולם. החיבור בין ישן לחדש מעיד גם על ההיסטוריה של העיר והאתר, שבעבר היה מקום מרכזי ועמדה בו הספרייה - והיום, עם הקמת הספרייה החדשה, עשוי לזכות בחיים חדשים.