שמש נצחית בראש צלול

בית באפקה משלב בין מינימליזם נקי-קווים וים תיכוניות שמשית: חלון ארוך וצר בתקרה שוטף את הבית באור, שנע בהתאם לשעות היום. כדי לשמור על קשר עין מקסימלי עם הילדים הקטנים, תוכננו פתחים גדולים בין הסלון לבריכה, ומעקה זכוכית בגרם המדרגות מאפשר מבט מהסלון לחדר המשחקים במרתף

שרון היבש

|

11.01.12 12:47

אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (המקום: אפקה, תל אביב. מטראז': 500 מ''ר על מגרש ששטחו דונם. תכנון: אדריכלית אירית אקסלרוד, אקסלרוד אדריכלים)
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (פתח גדול בין הסלון לגינה מאפשר קשר מקסימלי בין הפנים לחוץ)
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (נקודות מבט מעניינות דרך פתחים לא שגרתיים בקירות)
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (בסלון דומיננטית מנורה עכבישית של חברת MOOOI.''תלייתה בבית מחייבת אומץ'', אומרת האדריכלית. ''אהבתי את ההומור שבה, שמפחית לחץ מהארכיטקטורה. לבעלי הבית לקח זמן, אבל היום הם מאוד אוהבים אותה'')
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש ( )
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (בני הבית - זוג עם שלושה ילדים - ביקשו חלל פתוח ככל האפשר ואווירה של לופט)
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש ( )
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש ( )
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (מספרי קומות מודבקים מוסיפים הומור שמאזן את כובד הראש האופייני לחומר כמו הבטון החשוף. סקיי לייט ארוך וצר בתקרה מכניס לבית את קרני השמש, שנעות בהתאם לשעות היום)
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (פתחי הזכוכית והמעקות מאפשרים קשר עין ונוחים במיוחד להורים, שילדיהם הקטנים משחקים בקומת המרתף)
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (גם באחד מחדרי הילדים הודבקו על הקירות אלמנטים גרפיים משעשעים)
 

על פניו, הבית הזה מסמן "וי" גדול על רשימת צווי האופנה לבתי מידות בטוב טעם, ישראל 2012: קווים נקיים, מינימליזם, בטון חשוף, פתחים לא שגרתיים. אבל מלבד התכנון והביצוע המרשימים, תיכננה כאן האדריכלית אירית אקסלרוד אלמנט שמוסיף לבית תנועה ואור, ומחבר בין שתי תפיסות אדריכליות: מינימליזם נקי קווים ואסתטיקה ים תיכונית, שנותנת מקום לאור השמש.

 

צילום: עמית גרון
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (צילום: עמית גרון)

 

אקסלרוד תיכננה שני צירים שמגדירים את הבית – הרוחבי ניצב בכניסה הראשית כלפי מעלה, באמצעות סרגלי עץ שמשווים לכניסה מראה דרמטי מחד ומאזנים את מסת הבטון החשוף מאידך. האורכי נמתח לאורך החלל המשותף המרכזי, שכולל את הסלון, המטבח וגרם המדרגות – חלון "סקיי לייט'' מלבני, ארוך וצר, ש"רץ" לאורך התקרה ומאפשר שימוש באור כאלמנט עיצובי. "קרני השמש חודרות לבית ונעות בו בהתאם להתקדמות היום, מה שיוצר דינמיקה של תנועה ואור", מסבירה אקסלרוד.

 

צילום: עמית גרון
אירית אקסלרוד בית באפקה בתים יפים ממש (צילום: עמית גרון)

 

בני הבית – זוג עם שלושה ילדים - ביקשו לשמור על קשר עין בין החללים הגדולים בפנים, ובין הפנים לחוץ. "חלל פתוח ואווירה של לופט היו חלק מהבקשות", אומרת אקסלרוד. כך הוחלט על פתח ברוחב 15 מטרים בין הסלון לגינה, ללא עמודים או תמיכות אחרות. "מעבר לפתחים הגדולים בבית יש גם פתחים מבוקרים, שמוקמו כך שהצועד בחללים מקבל נקודות מבט שונות".

 

החלק הפרטי של הבית כולל שישה חדרי שינה: שני חדרי אירוח בקומת המרתף, שלושה בקומת הכניסה והאחרון - חדר השינה של ההורים - מוקם חצי מפלס מעל קומת הכניסה, ונדמה כאילו הוא מרחף. לאשליית הריחוף תורמת זכוכית ניצבת לגובה גרם המדרגות, שמאפשרת קשר עין בין המפלסים השונים, למשל בין הסלון לקומת המרתף - יתרון גדול להורים לילדים קטנים, שמבלים זמן רב בחלל המשחקים שבו. "מעבר ליתרון הוויזואלי, הניתוק של מפלס ההורים מייצר תחושת קלילות בבית שעשוי בטון מסיבי", אומרת אקסלרוד.

 

בעבודותיה היא נוהגת לשלב אלמנטים משעשעים שמאזנים את כובד הראש התכנוני (למשל, בלופט הזה בסן פרנסיסקו). גם מהבית באפקה לא נעדרות קריצות, כמו מספרי קומה, שהודבקו על הקירות. "ההומור משחרר לי את המשמעת, ההקפדה וחומרת הסבר שאופיינית לחומרים שבהם אני משתמשת. הכנסת הציבורי לפרטי משעשעת אותי", היא מסבירה.

 

תלייתה של המנורה העכבישית "ספיידר", של חברת moooi, היתה רעיון שלה. "המנורה לא קלאסית ותלייתה בבית מחייבת אומץ. למרות שיש בה גם משהו קשה אהבתי את ההומור שבה, שמפחית לחץ מהמשמעות של הארכיטקטורה. לבעלי הבית לקח זמן להתרגל, אבל היום הם מאוד אוהבים אותה".

 

על קו סן פרנסיסקו-תל אביב

 

צילום: Jennifer Hale
אירית אקסלרוד (צילום: Jennifer Hale)

 

אירית אקסלרוד, בוגרת הפקולטה לארכיטקטורה בטכניון (1993), הקימה את אקסלרוד אדריכלים בשנת 2000. חמש שנים אח"כ הקימה משרד נוסף בסן פרנסיסקו, קליפורניה. השנה זכה המשרד ב- Honorable Mention בתחרות של ה-American Institute of Architecture, ואקסלרוד סומנה כאחת מ-Top Ten Architects to Watch ב-California Home + Design Magazine.

 

>> לאתר של אקסלרוד אדריכלים

>> לאתר של הצלם עמית גרון

 

>> עוד בית מידות מרשים, והפעם בעיר הפועלים חיפה

>> ומשהו אחר לגמרי: בית הסוכנות ששופץ במושב בצפון

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד