את בית הקולנוע לשעבר "רמה", היושב בקרן הרחובות ז'בוטינסקי וביאליק ברמת גן, תיכנן המהנדס הפולני-גרמני לאופולד לוסטיג בהשפעת בנייני האר-דקו המפוארים של שנות השלושים. בעזרתו של המהנדס ישראל מיכאלי הושלמה בנייתו של הקולנוע בשנת 1938, לתפארת היישוב היהודי. המבנה המרשים יושב על שטח של 1,178 מ"ר ובימי הזוהר איכלס אלף מושבים, שנחלקו בין קומת הקרקע והיציע. "רמה" שיגשג בשנים של טרום הקמת המדינה והיווה מוקד משיכה עצום לכל תושבי מרכז הארץ. באמצע שנות ה-40 הוא אפילו הביא לשעריו את תושבי הכפרים הערבים שבסביבה, שהיו מגיעים מדי יום חמישי לצפות בסרטים דוברי ערבית שיובאו במיוחד ממצרים.

בשנות השמונים גברה התחרות, ובית קולנוע ענק של "סרט אחד" התקשה להביא מדי ערב די צופים בכדי לכסות את עלויות האחזקה הרבות. הנהלת בית הקולנוע נאלצה לסגור אותו בשנת 1982. מאז החל קולנוע "רמה" הנטוש את הליך הבלאי הבלתי נמנע, עד שבשנת 1992 קרסה חלק מהתקרה והסבה נזק כבד לפנים המקום. מאידך נראה שדווקא תהליך הריקבון המתקדם הוא זה שנתן למקום חיים משל עצמו, גם שפסקו לפקוד אותו צופי הקולנוע הנאמנים. חתולים משוטטים, יונים ועטלפים הפכו את האולם הגדול והפרוזדורים המקיפים אותו לביתם. גם אנשים הגיעו אל המקום הפרוץ, חלקם נהנו מהאווירה הקסומה, ויש מהם שהשאירו בו את חותמם האומנותי (לטוב ולרע).

במשך השנים הרבות בהן עמד בית קולנוע "רמה" עזוב ומוזנח, הוא החליף בעלים וצבר חובות ארנונה כבדים לעירייה. בהחלטה נואשת ומעוררת מחלוקת, מתוך כוונה להיפטר מהמטרד העומד זקוף אך מתפורר במרכז הרחוב הכי סואן ומבוקש בעיר, הקטינה העירייה את החוב באופן משמעותי ובכך סללה את הדרך למכירתו ליזם שיוריד מעליה את הנטל. מאחר שהמבנה מוגדר כמתחם לשימור, הוחלט על בניית מגדל מגורים בן 23 קומות, עם הבטחה לשמר משהו: את חזית בית הקולנוע. חברת "מגדלים", שרכשה את הבעלות על הקרקע מהיזם, כבר החלה בהריסת הקולנוע הישן ובשיווק הדירות, שיימסרו ללקוחותיה בעוד כשלוש שנים. אתם מוזמנים לאתר החברה כדי להתרשם מהחזון שלה, שכרגיל יבוא על חשבון פיסת ההיסטוריה של כולנו.

  • מוזיקה: ריז אורטולני

הסדרה "בתים רדופים" מסיירת ברחבי הארץ:

בסיס מש''א הנטוש בבית דגן

ליפתא

פרידמן 14, גבעתיים

הבנים 53, הוד השרון

אליעזר יפה 4, רעננה

התשבי 130, חיפה

הכרמל 5, ראשון לציון

ביאליק 46, רמת השרון

הרב קוק 7, הרצליה