קריית הממשלה, חיפה

המגדל ששבר את קו הנוף בעיר התחתית ההרוסה של חיפה שואף, בין היתר, להחזיר את החיים לאזור. הפרויקט, בתכנונם של האדריכלים דינה אמר ואברהם קוריאל, כבר הושווה למפרש סירה, קלח תירס, וגם לטיל.

  (צילום אלעד גרשגורן)

מגדלי חוף הכרמל, חיפה

הפרויקט שמסמן יותר מכל את שער הכניסה הדרומי לחיפה תוכנן בידי האדריכלים מאיר בוכמן וספי גולדנברג. הבניינים הגרנדיוזיים מפנים את גבם לעיר, ובאותה הזדמנות גם מפרידים בינה לבין רצועת החוף, לאורך מאות רבות של מטרים. במקור תוכנן הפרויקט לכלול מבנים נוספים, שלא נבנו בסופו של הדבר בשל התנגדות הציבור, אך בימים אלה מקדמים היזמים את מימוש השלמתו.

  (צילום: ערן יופי כהן)

בית המשפט, חיפה

בית המשפט שתיכננו האדריכלים ברכה ומיכאל חיוטין זיכה אותם בפעם השנייה בפרס רכטר לאדריכלות (הראשון היה על תיאטרון גבעתיים). מיקום בית המשפט, בלב העיר התחתית של חיפה, הוא ניסיון נוסף של הרשויות להחיות את האזור, כשהבניין מנסה להשתלב בדך ייחודית בהריסות ובבתים הערבים הישנים ששרדו סביבו (מתמונות נוספות של הפרויקט אפשר להתרשםבאתר הבית של חיוטין).

>> ואיך תשפיע התפטרותם של חיוטין מתכנון מוזיאון הסובלנות בירושלים על עתידו של הפרויקט השאפתני?

  (צילום: אלמוג)

בית גבריאל, צמח

זוהי העבודה האחרונה של אדריכלית הפנים והמעצבת זוכת פרס ישראל דורה גד, אשר יחד עם האדריכל אולריק פלסנר יצרה מרכז תרבות השוכן במבנה שכולו מתייחס לנוף הכנרת. פלסנר וגד עיצבו מבנה שונה מכל מה שנבנה בסביבה עד אז (שנחשב גם חדשני - קחו לדוגמה את הפירמידות הקטנות לאורך גג הבניין), ובכך יצרו מרכז תרבות לתושבי הגליל התחתון, הגולן ועמק בית שאן.

  (צילום: אפי שריר)

הספרייה של מכללת כנרת, עמק הירדן

אם בית גבריאל הביא לכנרת תכנון חדשני בתחילת שנות ה-90, הרי שמכללת כנרת עושה זאת כעת. האדריכלים גבי שוורץ ודני בסנוסוף תיכננו ספרייה ששומרת על שפה אדריכלית ישראלית, ועל כך הם גם זכו בפרס "אות העיצוב" לשנת 2011.

  (צילום: עמית גרון)

וילה ובוסתן, ואדי ערה

השילוב בין עיצוב מודרני וציטוטים מהשפה האדריכלית הערבית הופכים את הבית הזה בוואדי ערה, בתיכנונו של האדריכל התל אביבי רון פליישר, ליוצא דופן בסביבתו. האם זו אחת הסנוניות המבשרות על שינוי תרבות הבנייה בישובים ערביים בישראל? (רוצים להתרשם מתמונות נוספות של הבית? לחצו כאן )
צילום: שי אפשטיין
צילום: שי אפשטיין

המלון הסקוטי, טבריה

הבניין שהחל את דרכו כבית חולים בסוף המאה ה-19, נפתח מחדש בתחילת המילניום כבית מלון יוקרתי, לאחר שעבר תהליך שימור וחידוש יסודי. הפרויקט, בתכנון האדריכלים אלן וילסון ועדנה ישי וילסון, זיכה את מתכנניו בהוקרה מיוחדת מצד המועצה לשימור אתרים.

>> איך נראתה פעם טבריה העתיקה ומה קרה לה?

  (צילום: ערן יופי כהן)

מועצה אזורית מנשה

בניין המועצה האזורית מנשה, בתכנון האדריכלים המבטיחים שי וינשטיין וגיל ועדיה, היה לאחד הפרויקטים המפתיעים של העשור הקודם. רגע לפני שבתל אביב נכנסו ל"אטרף באוהאוס", הבהיק בניין המועצה החדש בלובנו על רקע השדות הפתוחים שממזרח לחדרה, ובכך החזיר באופן רשמי את הסגנון הבינלאומי לחזית האדריכלות הישראלית.

  (צילום: מיכאל יעקובסון)

האנדרטה לחללי אסון המסוקים, שאר ישוב

11 שנים לאחר האסון שזיעזע את המדינה, נחנכה האנדרטה לזכרם של 73 החיילים שנהרגו באסון המסוקים. בתכנון הפרויקט - שהוא בין אנדרטה לגן - נטלו חלק כמה אנשי מקצוע, בהם הפסלים דני קרוון ורמי פלדשטיין, האדריכלית שלומית שלמה ומעצבי הגינות חיים כהן וגלעד שרון. ריבוי אנשי המקצוע הביא לכך שמורגשים הבדלים באיכות העיצוב של חלקי האנדרטה השונים, אך המבקרים מספרים שהדבר לא גורע מעוצמתה ומייחודה.

  (צילום: אילנה שקולניק)

רוצים עוד?

>> הורס או להרוס: תל אביב והמרכז

>> הורס או להרוס: ירושלים והדרום

>> ומה דעתכם על הבתים היפים שפירסמנו כאן השנה?