מאת איתי כ"ץ ואמית הרמן | צילומים: אמית הרמן
בית צעירות מזרחי ברחוב דב הוז במרכז תל אביב (סמוך לרחוב פרישמן) עומד בשיממונו זה שנים רבות, והציבור כבר התרגל לראות בו נכס ישן ויפה שמעלה עובש וצמחייה פראית. לא עוד: מחאת הדיור הגיעה היום (שני) גם אליו. חבורת פעילים סחפה עשרות אנשים לפלוש אל הנכס ולדרוש את השמשתו, במסגרת המחאה הגוברת על הבתים הנטושים בתל אביב, שאינם משמשים למגורים ועומדים כאבן שאין לה הופכין (ואף לא משלמים עליהם ארנונה, בחלקם הגדול).
עדכון: הבוקר (שלישי) פונו בכוח הפולשים בידי פקחי עיריית תל אביב יפו.

בעיית הבתים הנטושים, שזכתה כאן ב-Xnet לסיקור נרחב לפני כשבועיים , הפכה לאחד הדגלים החדשים של תנועת המחאה ("המהפכה", בפי חלק מאנשיה). אין פלא שהמייצגת הראשית של מאבק הדיור, דפני ליף, עמדה בראש הפולשים ונשאה נאום נלהב. חברי הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ) ודב חנין (חד"ש) השתתפו גם הם באקט הפלישה. לאחר שנכנסו עשרות המשתתפים לתוך הבניין, הם החלו להתארגן בו, כפי שאפשר לראות בתמונות הבאות.

נכנסים פנימה

חדר מצב. כאן תרוכז האינפורמציה על מבנים נטושים בעיר

שיחה עם יואב גולדרינג, חבר מועצת העיר שמוביל את מהלך השמשת הבתים הנטושים

המחאה על רקע מגדל פרישמן הסמוך, ברקע

שירי זיטנר. אחת ממארגנות הפלישה

שירי זיטנר, מורה בבית ספר יסודי תושבת תל אביב, סיפרה ל-Xnet כיצד התעוררה היוזמה: "אנחנו חבורת אנשים מכל המקצועות, בלי קשר לפוליטיקה -- שני עורכי דן, מורה, בעלי הוא שחקן, ביולוגית וכדומה. יש בתל אביב המון בתים נטושים ואנחנו רוצים להחזיר לסדר היום את ההשמשה של המבנים. אנחנו מציעים פתרון נקודתי".

לדבריה, כבר ביום שישי האחרון נכנסו היא וחבריה למבנה, ניקו ושטפו אותו, כדי להכין אותו לכניסה המאסיבית שנעשתה היום. "אנחנו רוצים להישאר כאן", היא אומרת. "מעבר לזה שמדובר במפגע תברואתי, אנחנו רוצים לעזור לקהילה שלנו. חשוב להדגיש שאנחנו לא משתייכים לאף מפלגה ואנחנו לא אנרכיסטים, אלא אנשים עובדים ולומדים בעיר הזאת".

הפלישה הפכה לאירוע רב-משתתפים, שסחף אליו עשרות משתתפים שגודשים את המבנה. במקום התנהלה כבר הופעת מוזיקה, ועוד הופעות צפויות שם הלילה.

בעלון שהפיצו המארגנים, הם ממתגים את הפעולה כ"בניין משוחרר" ומתכננים להפוך אותו ל"בית העם". אגב, בניין הבאוהאוס הזה הוקם ב-1938 ופעל כמרכז קהילתי ומרכז מגורים - פנימיית נערות, משכנם של שחקני התיאטרון הקאמרי שהתגוררו בו כקומונה, ועוד. הוא זכה לשם "בית צעירות מזרחי" ומאז סוף שנות התשעים עומד הבניין ריק ומלוכלך, ולטענת המארגנים, העירייה הבטיחה ב-2008 שהמבנה יהפוך לסניף של "בצלאל" בתל אביב. ככל הידוע, היו מכרזים שונים לגבי השמשת הנכס, אך אף מהלך תכנוני לא קודם בסופו של דבר.

"העירייה דוחפת פרויקטים של בעלי הון", מתלוננים המארגנים בעלון שהפיצו. "אנחנו חבורה של אנשים שעובדים ולומדים בתל אביב. החלטנו להחזיר אותו לפעילותו המקורית - חלל לפעילות תרבותית וקהילתית, ודיור למי שזקוק לכך. אנחנו לא מנסים להשתלט עליו למטרות פרטיות ולא טוענים לשום בעלות עליו. אנחנו מזמינים את כולם להצטרף".

לדבריהם, הם היו רוצים להקים במקום מרכז קהילתי שיכלול שימושים שונים: החל מגן ילדים, דרך סדנאות וכלה בדירות למי שזקוק לכך. "חובת העירייה לשרת את הצרכים של הקהילה, ובכוח הקהילה להחזיר את המבנה הזה ועוד רבים לציבור", נכתב.

האדריכל אופיר זינטי, שמקדם את השמשת הבתים הנטושים בתל אביב, נכנס אף הוא למבנה ופתח בו "חדר מצב" שמרכז את כל הידוע על בתים נטושים בתל אביב. הוא קרא לכל אזרח שמחזיק במידע על בתים כאלה, להגיע כדי למסור נתונים ולציין כתובות מדויקות על המפות התלויות כעת בחדר המצב.

בשלב זה לא הגיעו נציגי משטרה או עירייה למקום.

עוד מידע על האירוע בעמוד הפייסבוק

לכתבה המקורית על 1,400 מבנים נטושים בתל אביב