>> הצטרפו ל-Xnet בפייסבוק

רק בן 40, פיצו קדם הוא מהאדריכלים הצעירים הבודדים שהצליחו להתברג לחזית התכנון של בתי מגורים בישראל, והוא נחשב למי שרשום בחיוג המקוצר של בוני הווילות היוקרתיות ברחבי מרכז הארץ. ואולם, בשנים האחרונות מתמודד קדם גם בתחרויות אדריכלים. כך, למשל, בימים אלה מתכנן משרדו מלון בוטיק מסקרן שעומד לקום בשדרות רוטשילד בתל אביב, מה שמזמין את שאלת הפתיחה: אתה מזוהה עם אוכלוסייה אמידה במיוחד. המחאה שפרצה מתחת לחלונך עשתה לך חשק לתכנן גם לפשוטי העם? "זו תדמית שאולי היא טובה ואולי היא לא, אבל אני בניתי בתים בכל התקציבים. אני חושב שאדריכלים יכולים להיות שותפים מלאים בתכנון דיור בר-השגה, והשאלה כיצד להציע דיור טוב יותר מעסיקה אותי גם כאדריכל וגם כמנחה פרויקטי גמר בטכניון (קדם חבר בסגל ההוראה של הפקולטה, מ"י). אין צורך שהדיור יהיה דווקא בשדרות רוטשילד - צריך לפתח גם מקומות אחרים. העיר צריכה לגלוש למקומות כמו מתחם גן החשמל וביצרון, וכשאתה מחיה מקום הוא כבר ימשוך את התושבים. אני גרתי במאז"ה-רוטשילד ולפני עשר שנים זה היה כלום. אני לא צריך לספר לך מה זה היום". במישור של האדריכלים, איפה אתה מזהה את הבעיה? "לא נראה לי סביר שאדם הולך את כל הדרך במסלול, לומד חמש שנים, ואחר כך לא יכול לחיות כמו שצריך ולהתקיים מהמקצוע. רוב האדריכלים לא יכולים להשיג דירה". ומהו מקומם במחדל הדיור? "לפני שהנושא קשור לאדריכלים הוא קשור לקרקע, שברובה שייכת למינהל מקרקעי ישראל, שלא משחרר קרקעות לבנייה וכך הוא מוכר את המעט שהוא משחרר במחירים גבוהים. הבעיה נמצאת פחות בתכנון, כי אין בעיה לתכנן גם דירות קטנות ותכנון טוב לא חייב להיות יקר". גם הדירה החדשה שתיכננת ביפו העתיקה? "היא לא דירה יקרה. הדבר היחיד שיקר בה היה עבודת השחזור, כי כל השאר היה מאוד פשוט - כמו רצפת בטון".

על הפרויקט

את חידוש הדירה ביפו העתיקה הזמין זוג ללא ילדים. הם קנו אותה כדירה מוזנחת ומיושנת, שלא ניצלה את איכויות המבנה העתיק שבו היא שכנה. מדובר במבנה היסטורי בן מאות שנים הבנוי מאבן כורכר מקומית. שטח הדירה הוא כ-100 מטרים רבועים, והיא כוללת חדר שינה אחד, שירותים, וחלל פתוח שבו משולבים סלון, מטבח ופינת אוכל. מיזוג הסלון עם המטבח ופינת האוכל מאפשר גמישות לשינויים בדירה באופן קל ומהיר. לבד מהריהוט המינימליסטי, על הקירות שולבו עבודות אמנות נקיות ופשוטות המדגישות את איכויותיו הטבעיות של החלל.

>> לא על הבטון לבדו: ביקור בווילה מבטון חשוף של פיצו קדם

"לא לשים יותר מדי ולא לעשות יותר מדי", מתאר פרויקט את העיקרון המרכזי שהנחה אותו בתכנון המחודש של הדירה. "זה לא פרויקט שעושה שריר, אלא מתנהל באופן פואטי ורגיש".לדבריו, "השאלה המרכזית בעיצוב הדירה הייתה כיצד אני יוצר יחסי גומלין בין הבניין הישן לעיצוב העכשווי, וכיצד אני לא כופה את עצמי על המקום אלא מכבד אותו. לא רציתי שיהיה פה פרויקט של שימור או שחזור".

הפשטות והניקיון שמאפיינים את עבודותיו באים לידי ביטוי גם בעבודה זו. חשיפת קירות הבניין המקוריים ושילובם בעיצוב הפנים חיזקו את השפה העיצובית שמאפיינת את עבודתו. עיצוב המטבח כפס אחד בודד ואופקי מאזן את עוצמת התקרות והקמרונות הגבוהים.

היכנסו לגלריית הבתים בערוץ האדריכלות של Xnet