"פסטיבל בבית", שייפתח הערב בירושלים, עונה לשתי תשוקות אנושיות מאוד: הרצון לחוות מופע סוחף, וההתפעלות מבתים יפים, שלא לומר התשוקה להציץ פנימה.

בשלושת ימי הפסטיבל מוזמנים הצופים לדפוק בדלת ולהיכנס לכמה מהבתים היפים בעיר הבירה. את מקומם הם יתפסו בתוך המרחב הפרטי והאישי של בעלי הבית (מספר המקומות מוגבל, כמובן). האינטימיות מועצמת עוד יותר בגלל ביטול המרחק בין הקהל למופיעים. אין במה ואין אולם – הכל נעשה בחלל הביתי.

שמונה מופעים יתקיימו בשמונה בתים, כולם בלב העיר. את הדלתות הסכימו לפתוח ירושלמים אוהבי תרבות, חלקם עוסקים באמנות. הכתובות חסויות: הצופים יקבלו אותן רק עם רכישת הכרטיסים.

מפה עתיקה של העיר ירושלים על הקיר (צילום: ניקיטה פבלוב)
מפה עתיקה של העיר ירושלים על הקיר (צילום: ניקיטה פבלוב)

מי מופיעים?

תיאטרון החאן יציג עיבוד מיוחד של ההצגה "אוכלים" – משל פוליטי אקטואלי. ההצגה תתקיים מסביב לשולחן האוכל בבית בשכונת בקעה, שבעליו הם תורמים וחברים של "עונת התרבות הירושלמית", וגם מקיימים בו דרך קבע שיעורי גמרא.

להקת המחול הירושלמית ורטיגו תרקוד בביתו של הקדר והפסל אריק פלציג יצירה שמורכבת מרפרטואר הלהקה. כל חלק ביצירה מתכתב עם חלל אחר בבית החפור בהר ציון: מהגג שממוקם בין פעמוני הכנסייה וקולות התפילה ועד לגלריה - הנמצאת במרחק 20 מטרים מהמקום בו נערכה הסעודה האחרונה.

אונטרו גואד, קבוצת התיאטרון הבלגית עטורת הפרסים, מציגה חוויה תיאטרלית שנעה בין סכנה להנאה: כל צופה נותר לבדו, ואפילו הכסא שלו אינו מובטח. "כל רגע שונה ומפתיע, וכל מופע אחר מקודמו. דבר אחד נותר קבוע: תשעת השחקנים רוצים אתכם קרוב קרוב והם מזמינים אתכם לשחק משחק. קצת כמו בבית רדוף, אתה יושב קשור על כסא גלגלים עם עיניים עצומות. מאבד שליטה" – מבטיחה התוכנייה.

"סיפורי חדר" – שמונה ירושלמים שאינם שחקנים או מספרי סיפורים מקצועיים, יספרו סיפור אמיתי בן שש דקות סביב נושא אחד: חדר. המספר התשיעי יבוא מתוך הקהל. הערב יתקיים בבית במושבה הגרמנית, ששמר על צביונו המקורי וניתן עדיין לחוש בו את רוחו של הצייר גוטסאב באוארנפיינד, צייר אוריינטליסטי נודד וחולני, שהתגורר בו בתחילת המאה ה-20. זהו בניין דו קומתי, עם קומת מרתף מוגבהת ועליית גג, שנבנה בידי המסגר האומן יואהן אוגוסט ביאנצלה.

אנסמבל הפיוט יקיים שלושה מעגלי שירה מיוחדים בצריף הצנוע ששימש את נשיאה השני של ישראל, יצחק בן צבי, כסלון האירוח שלו. כל ערב מציע לצופים כניסה חד פעמית לעולם מוסיקלי אחר של רוחניות מהולה בטראנס. בצריף שבשכונת רחביה אירח בן צבי את גדולי האומה, ואת אורחיו מהעולם. הצריף שוחזר בדקדקנות השנה, והוא אתר מורשת.

המופע של להקת המחול Kaiser-antonino רץ בערים שונות בעולם ועולה אך ורק בבתים פרטיים. הרקדנים מבקשים מבעלי הבתים ספר עב כרס, מנורת שולחן ומערכת שמע ביתית. הם עושים שימוש מקסימאלי בחלל, ברהיטים ובאנשים שנעים במרחב. המופע יתקיים בשני בתים: הראשון הוא בית ערבי בסגנון ארט-דקו בשכונת בקעה, שנבנה בערך ב-1930. במשך השנים הדירה פוצלה לשתיים ואוחדה שוב בשנה שעברה. היום מתגוררת בבית משפחה ירושלמית צעירה. השני הוא ה"בוטקה של רותי" - בית ערבי בן 90 שנה, שלמרגלותיו בית כנסת קטן. הבית נמצא בלב שכונת אבו טור. רותי מנהלת בו את "שוק אנד קוק" – היא לוקחת תיירים לשוק מחנה יהודה, ואז חוזרת איתם לבשל במטבח. המשפחה גרה שם שבע שנים, והבית שופץ לפני ארבע שנים.

ההצגה "המרקיד", של אביגייל רובין ויואב ברתל - זוג יוצרים בחייהם ובעבודתם - זכתה בלא פחות משלוש קטגוריות בפרס קיפוד הזהב לשנת 2010: הצגת השנה, מחזאי השנה ומבצע השנה. ההצגה מתארחת בבית משפחת ארונוביץ' (אנדי ארונוביץ' היא אמנית ירושלמית שעוסקת ביהדות ובנשיות) שתוכנן לפני כמה שנים בידי האדריכל מארק פלאם כך שייראה כאילו נבנה מסביב למבנה ישן, לבקשת המשפחה.

שאול עשת, קלידן ויוצר (שוטי הנבואה, דני סנדרסון, הבנות נחמה ועוד) חוזר לבית ילדותו ומופיע בסלון הוריו עם שותפתו אונילי ותשעת נגני ההרכב "הפרויקט הסודי". במהלך ההופעה יישמעו דפיקות בדלת. אחת אחרי השנייה יצטרפו למופע חברות ילדות מוכשרות של שאול, ביניהן יעל דקלבאום ותמר אייזנמן. ההופעה תתקיים בבית שבו גדל שאול בשכונת מחנה ישראל - אחד הבתים העתיקים והיפים בשכונה. הבית, שנבנה על ידי משפחה ערבית-נוצרית שברחה ממנו בימי מלחמת 48', כונה גם בית זמנהוף, על שמו של ממציא שפת האספרנטו, לאחר שהוריו של עשת גילו בין הקירות ספרים בשפה הבינלאומית, והתברר שבבית פעל בעבר בית דפוס לכתבי אספרנטו.

לפרטים נוספים והזמנות: 02-6240368, או באתר הפסטיבל.

בית משפחת עשת (צילום: ניקיטה פבלוב)
בית משפחת עשת (צילום: ניקיטה פבלוב)