הבטון החשוף, שהיה באופנה בשנות החמישים והשישים של המאה שעברה והותיר את חותמו בישראל בדמות עשרות מבני ציבור (עיריות, בתי חולים, אוניברסיטאות ובנייני משרדים), חזר בשנים האחרונות לאופנה, ודווקא בבתי מידות פרטיים. רבים מהבתים החדשים בשכונות יוקרה משלבים, במידה כזו או אחרת – ובכל מקרה מעודנת מבעבר - שימוש בבטון חשוף.

בית שתכנן בשרון האדריכל פיצו קדם הוא דוגמה מרשימה לשימוש החדש בחומר הוותיק והסולידי הזה. קדם התבקש לבנות בית למשפחה שילדיה עזבו את הקן - בית שישרת קודם כל את בני הזוג, ועדיין יארח בנוחות את המשפחה המורחבת.

תכנון המבנה מבוסס על מסת בטון חשוף, שבנויה כמקשה אחת - חרוצה פתחים אנכיים ואופקיים - הממסגרת את חללי הבית. ריבוי החריצים גורם לבטון להיראות כאילו הוא מרחף באוויר.

בחזית הפונה לרחוב קרע בצורת ר', עשוי סרגלי עץ טיק, שבתוכו מובלעת דלת הכניסה. אלמנט העץ חוצה את מעטפת הבטון ויוצר ניגוד למסיביות שלה. בהמשך מבתר חלון נמוך את קיר הבטון.

"מסת הבטון היא על זמנית, כמעט קפואה וראשונית בחומריות שלה", מסביר קדם. "הרעיון המרכזי היה לחרוץ את קופסת הבטון בסוגים שונים של פתחים וקרעים, המקיימים יחסי גומלין שונים עם המשטחים האטומים של הבטון. סכמת התכנון אולי נראית מקרית, אבל למעשה יש כאן חמש מידות שונות, שחוזרות על עצמן בחזית הבית, בקיר הספרייה, לאורך המדרגות ולאורך המרפסת".

עוד על בטון חשוף:

איך נראה ביתו של האדריכל ארז אלה?

פתח אופקי ארוך בקיר הסלון נדמה "כאילו מבטל את קו הגבול בין הפנים לחוץ", אומר קדם. פתחים אנכיים בחלל המדרגות יוצרים מגרעת לכל אורך קיר הבטון החוצה את הבית, ובמקומות מסוימים מאפשרים הצצה לחלל אחר בבית.

אתה ידוע כמי שמשתמש באור בתכנון שלך.

"חללי הבית בנויים פתוחים למחצה וסגורים למחצה. חלל המדרגות תוכנן כך שיהיו בו מבטי אורך שנגמרים בסקיי לייט. סרגלי העץ מכניסים פסי אור לחלל המדרגות, לאורך היום".

עצים נשתלו בחצר החפורה (צילום: עמית גרון )
עצים נשתלו בחצר החפורה (צילום: עמית גרון )

"אני מאמין ששילוב חומרים יוצר מוקדי עניין בבית. בבית הזה נעשה שימוש בעץ, בבטון חשוף ובטיח. חלל המדרגות נבנה סביב קיר בטון חשוף. לאורכו נבנתה נישה שמסייעת בהפיכת הבטון הדומם לחי. סרגלי עץ מחפים חלקים מהבית ומכניסים דינמיות בבטון הקפוא. השילוב בין החומרים יוצר שפה מעניינת".

סגנון הבית הזה מעט שונה מהסגנון הרגיל שלך.

"הבתים שלי משקפים את הלקוחות שלי. אני מספק קונטיינר, מיכל ללקוחות. בעלי הבית הזה מביאים איתם הרבה תרבות ואמנות. הם מגיעים עם שורשים משלהם, והבית משקף אותם, ולא אותי".

איך היית מגדיר את סגנונו של עיצוב הפנים?

"הבחירה ברצפת עץ ובמגוון רחב של בדים נועדה להעצים - על דרך הניגוד - את הבטון החשוף. עושרו של עיצוב הפנים, נגיעות הצבע ויצירות האמנות התלויות על הקירות מחזקים ומעצימים את האנונימיות והמונוכרומטיות של הבטון. יחד עם זאת, הבית מצליח להישאר מינימליסטי וחף מקישוטיות יתר. עמודי הברזל, המהווים חלק מקונסטרוקציית הבית, חשופים לכל בסלון. בכך מחזק עיצוב הפנים של הבית את קוויה המינימליסטיים של האדריכלות".

עוד בתים יפים: