חברת טרה, שמפמפמת לאחרונה את "שוקו מוו" המכיל סטיביה במקום סוכר, מסמנת כנראה את הקו שתעשיית המזון בארץ תיאלץ לאמץ: סוכר אאוט, ממתיקים מלאכותיים בדרך החוצה, ממתיקים טבעיים הם הדבר הנכון.

 

אבל שלא יהיו לכם אשליות, "ממתיק טבעי" הוא לא בהכרח דל קלוריות או בריא יותר. הסוכר הלבן (הסוכרוז), למשל, הוא מוצר טבעי לכאורה, המיוצר מקנה סוכר או סלק סוכר. אבל תהליך הפקת הסוכרוז כרוך בשלבי עיבוד שונים, שבסופם מתקבל מוצר שהוכח כגורם להשמנה ולנזקים בריאותיים נוספים: החל בשיניים ובעור, דרך התפתחות פטריות וחיידקים וכלה במחלת הסוכרת.

 

 

אז איזה ממתיק עדיף? תלוי בטעם, במצב הבריאות וגם בכיס. בחרנו את ששת הממתיקים הטבעיים הכי פופולריים, והם מופיעים כאן בסדר עולה מבחינת העלות הקלורית. המלצה שלנו: לגוון ביניהם.

 

דבש

השאלה היא לא מדוע מומלץ לאכול דבש, אלא איך בוחרים מוצר איכותי? ראשית, יש להקפיד שהיצרן מוכר. שנית, לא להתפתות למחירים זולים - דבש אמיתי הוא מוצר יקר ויש המערבבים אותו עם סוכר כדי להוזיל את עלותו. אגב, התגבשות הדבש בחורף או בקור לא מעידה על כך שהוא התקלקל. צריך פשוט להכניס את צנצנת הדבש לקערת מים חמים והוא יחזור למצבו המקורי.

 

קלוריות: 20 קלוריות לכפית.

 

למה כדאי?

  • ממתיק טבעי בעל ערך גליקמי נמוך יחסית.
  • הדבש מתוק מהסוכר ולכן אפשר לצרוך כמויות קטנות ממנו ולהרגיל את החך למתיקות מעודנת.
  • מתאים לבישול ולאפייה.
  • מותר לחולי סוכרת בכפוף לאישור דיאטנית.

 

למה לא?

  • הדבש האמיתי יקר יחסית, גם במחיר וגם בקלוריות.
  • אסור לתינוקות עד גיל שנה.

 

עוד משהו טוב:

הדבש עשוי להקל על מחלות בדרכי הנשימה, לטיפול בכוויות ומשמש גם כמוצר קוסמטי יעיל

 

סירופ אגבה

סירופ אגבה הוא סירופ בהיר ודליל יחסית אשר מופק מקקטוס האגבה, שמקורו במקסיקו. שימו לב, אל תתבלבלו בין אגבה טהורה לבין נקטר אגבה, שהוא הרבה פחות מומלץ.

 

קלוריות: 20 קלוריות לכפית

 

למה כדאי?

  • נטול טעם ייחודי - טעים לכולם ובכך יתרונו הגדול.
  • מתוק פי 1.5 מסוכר ולכן אפשר להשתמש בכמות קטנה יחסית.
  • מותר לחולי סוכרת בכפוף לאישור דיאטנית.

 

למה לא?

  • עשיר בפרוקטוז (סוכר הפירות), ואם צורכים אותו בכמות גדולה הוא עלול לגרום לנזקים דומים לאלה של הסוכר, כולל עלייה ברמות שומני הדם וסיכון להתפתחות כבד שומני.
  • יקר יחסית, גם בקלוריות.

 

עוד משהו טוב:

לאגבה יש ערך גליקמי נמוך יחסית

 

סילאן תמרים

סירופ מרוכז המיוצר על ידי בישול התמרים וסחיטתם. הקפידו לבחור מוצר שמכיל תמרים בלבד, ללא תוספת סוכר.

 

 

קלוריות: 15 קלוריות לכפית.

 

למה כדאי?

  • לתמרים ולסילאן יש אינדקס גליקמי נמוך יחסית.
  • מתאים מאוד לבישול ואפייה.
  • מכיל מינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וברזל.
  • מותר לחולי סוכרת בכפוף לאישור דיאטנית.

 

למה לא?

  • בעל מתיקות נמוכה יחסית לסוכר, ולעתים נדרשת כמות גדולה ממנו להשגת הטעם המתוק.
  • טעמו שנוי במחלוקת, לא כולם אוהבים אותו.

 

עוד משהו טוב:

הסילאן מכיל סיבים תזונתיים המגבירים את תחושת השובע

 

סירופ מייפל

מיוצר בתהליך מסורתי מעצי האדר, בעיקר בקנדה ובצפון ארצות הברית. החומר המופק מעץ בוגר אחד במהלך שנה שלמה מספיק לייצור ליטר אחד של סירופ מייפל.

אם אתם רוצים את הדבר האמיתי אל תתפתו לקנות מוצר שכתוב עליו "סירופ בטעם מייפל".

 

קלוריות: 15 קלוריות לכפית.

 

למה כדאי?

  • מתוק יותר מסוכר ולכן אפשר לצרוך אותו בכמויות קטנות יחסית.

 

למה לא?

  • מוצר יקר, בגלל תהליך ההפקה המורכב.

 

עוד משהו טוב:

  • המייפל מכיל מגנזיום, אבץ, סידן ואשלגן

 

סטיביה

צמח תבלין בעל עלים מתוקים שאינם מכילים סוכר, כך שהמרכיב שמעניק לו את הטעם המתוק הוא גליקוזיד. חומר זה אינו עובר פירוק במעי ולכן אין לו עלות קלורית.

את הסטיביה אפשר לגדל בבית או לקנות בכמה צורות: כעלים מיובשים, כאבקה וכתמצית.

 

קלוריות: 0 קלוריות לכפית.

 

למה כדאי?

  • הסטיביה מתוקה פי 300 מסוכרוז, מה שמאפשר שימוש בכמויות זעירות.
  • הצמח נחשב בטוח לשימוש, באישור ה־FDA.
  • מחקרים מצאו שהוא מדכא פעילות בקטריות בפה ואינו גורם לעליית רמת הסוכר אצל חולי סוכרת.
  • עמיד בחום ולכן נעשה בו שימוש באפייה ובבישול ביתי וכן בתעשיית המזון (משקאות, מעדני חלב, עוגיות וסוכריות).

 

מה לא?

  • עניין של טעם: יש אנשים שחשים בטעם לוואי, ויש כאלה שלא חשים מספיק את המתיקות שבו.
  • בבישול ואפייה הסטיביה לא מגיב כמו סוכר בכל הנוגע ליכולת הקצפה, קרמול, התססת שמרים או השחמה.

 

עוד משהו טוב:

הסטיביה הוא צמח מרפא בעל אפקט של איחוי פצעים וריפוי כוויות, שריטות וחתכים

 

Sweetango/ Super Sugar

שני מוצרי מדף המגיעים בצורת אבקה ומבוססים על שילוב של סטיביה וחומר בשם אריתרוטול, המיוצר על ידי תסיסת שמרים. האריתרוטול שייך למשפחת הרב־כהלים (פוליאולים), אך בניגוד ליתר חברי משפחתו הוא אינו מתפרק בגוף ולכן אינו מכיל קלוריות.

 

 

קלוריות: 0 קלוריות לכפית.

 

למה כדאי?

  • הוא בעל אינדקס גליקמי 0, כלומר לא מעלה את רמת הסוכר בדם ולכן מתאים גם לחולי סוכרת.
  • מתאים גם לאפייה ובישול.
  • גורם פחות אי נוחות במערכת העיכול, בהשוואה לממתיקים מלאכותיים.

 

למה לא?

  • אחוז המתיקות שלו מגיע לכ־70% מזה של הסוכר ולכן יש צורך להשתמש בכמות גדולה יחסית ממנו, מה שגורם לאפקט מצנן בפה, שלא מתאים לכל אחד. לכן ברוב המקרים משלבים אותו עם ממתיק נוסף.
  • בתהליכי בישול ואפייה הוא אינו מסמיך ומתקרמל ולכן אינו מתאים לתבשילים או למאפים הדורשים תכונות אלה.
  • במחקרים שבהם נבדקו השפעות הממתיק על בעלי חיים ובני אדם, לא נמצאו כל סימנים לרעילות או לתכונות מסרטנות גם במינונים גבוהים. עם זאת, עדיין לא קיימים מחקרים ארוכי טווח בנושא.

 

עוד משהו טוב:

האריתרוטול לא מתעכל על ידי חיידקי הפה ולכן אינו גורם לעששת.

  

  • הצילומים להמחשה בלבד