תתפלאו, אבל בדיאטה חשוב לא רק מספר הקלוריות, אלא גם המקור שלהן: חוקרים מאוניברסיטת קיוטו ביפן גילו כי מזונות מסוימים מכילים מרכיבים פעילים שמגבירים את קצב שריפת האנרגיה בגוף. אם תקפידו לאכול את המזונות האלה תוכלו להמשיך לאכול לשובע – ועדיין לרזות. אז איך עושים את זה? הנה כל מה שצריך לדעת.

 

חלבון: מלך שריפת האנרגיה

קצב שריפת האנרגיה לאחר ארוחה משתנה בהתאם לסוג המזון שאכלנו וכמותו. לדוגמה, לאחר שאנו אוכלים מזונות חלבוניים גובר קצב שריפת האנרגיה ב-30% בממוצע, לעומת 7% בלבד לאחר אכילת מזונות סוכריים, עמילניים או שומניים.

מדוע זה קורה? מדענים משערים אכילת חלבונים גורמת להפרשה מוגברת של הורמונים ממערכת העיכול ושל חומרים מהמוח וממערכת העצבים - ופעילות זו מצריכה אנרגיה רבה.

אז איך מתרגמים את התיאוריה למעשים? אם תצרכו בכל יום לפחות 1.5 גרם חלבון לכל ק"ג משקל גוף, יש לכם סיכוי לשרוף יותר אנרגיה ולרדת במשקל. כך, למשל, אדם במשקל 70 ק"ג צריך לצרוך 105 גרם חלבון ביום (1.5 כפול 70). כדי להגיע לכמות הזאת אפשר לאכול במשך היום מנת דג או עוף במשקל 200 גרם לפני בישול (כ-50 גרם חלבון), 250 גרם גבינה לבנה 5% (כ-25 גרם) חלבון), ביצה (כ-6 גרם חלבון), כוס של עדשים מבושלות (כ-16 גרם חלבון), 2 פרוסות לחם מלא (כ-6 גרם חלבון) ו-6 ירקות (כ- 2 גרם). אם מוסיפים לאוכל מעט שמן זית וכ-3 פירות בין הארוחות מקבלים תפריט עשיר בחלבונים, שמגביר את קצב שריפת האנרגיה והשומן בגוף.

 

פחמימות: הטובות והרעות

לאחר שאוכלים סוכרים פשוטים אשר נמצאים בסוכר הרגיל, בממתקים ובמשקאות מתוקים הקצב המטבולי כמעט שאינו גדל. הסוכרים נספגים בקלות ובמהירות במעי בלי שהגוף נדרש להשקיע אנרגיה. מנגנון הספיגה המהיר הזה מוביל לייצור מוגבר של שומן בכבד, גם אם משקל הגוף תקין.

לעומת זאת, הקצב המטבולי גדל לאחר אכילת דגנים מלאים, קטניות וירקות עמילניים בקליפתם. כל אלה צריכים לעבור עיכול ופירוק, והגוף צריך להשקיע יותר אנרגיה בתהליך.

 

השומנים שמעודדים שריפת אנרגיה

חומצות השומן שנמצאות בשומנים שאנו אוכלים יכולות להאיץ או להאט את קצב שריפת האנרגיה של הגוף. שומנים רוויים מהסוג שנמצא בבשר, מוצרי חלב שמנים, מרגרינה ושומנים מוקשים אחרים שיש בבורקסים, רוגלך, מלאווח, ג'חנון ובחלק מהגלידות – כל אלה גורמים לשומן להיות דלקתי, מחולל מחלות בעיקר בכיוון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב. שומנים מזיקים אלו בולמים את תהליך שריפת האנרגיה בגוף.

לעומת זאת, שומנים לא רוויים שנמצאים בשמנים נוזליים (כולל שמן אומגה 3 מדגים), אגוזים, שומשום, טחינה משומשום מלא, גרעינים שחורים, גרעינים לבנים, שקדים ובוטנים – כל אלה מגבירים את הקצב המטבולי של הגוף. ומפחיתים את דלקתיות שומן.

 

נוגדי חמצון: נלחמים בשומן הרע

מתברר שבגוף יש שלושה סוגי שומן: חום, בז' ולבן - כשעיקר שריפת האנרגיה מתרחש בשומן החום והבז'. בתהליך השמנה, בעיקר השמנה מטבולית שבה השומן מרוכז בבטן, מתרבה השומן הלבן והופך עם הזמן לדלקתי. החומרים הדלקתיים שבשומן הבטני הלבן בולמים את מנגנון שריפת האנרגיה של הגוף, והצורך באנרגיה פוחת. עקב כך הגוף שורף פחות שומן, ואז מרגיש האדם שמשהו בגופו לא תקין: הוא אוכל מעט ומשמין מהר, על אף שתפקודה של בלוטת התריס המווסתת את קצב שריפת האנרגיה תקין.

 אפשר לבלום את התהליך הזה באמצעות צריכה של מזונות עשירים בנוגדי חמצון כמו ירקות, עשבי תיבול, תבלינים טבעיים, פירות, דגנים מלאים, קטניות, זרעים, אגוזים ושקדים. נוגדי החמצון הטבעיים מפחיתים את התהליך הדלקתי שבשומן הלבן, ומשפרים באופן עקיף את קצב שריפת האנרגיה של הגוף.

 

אפשר חריף? התבלינים שמעודדים את שריפת האנרגיה

גם אם גדלתם בבית בו האוכל היה ניטרלי וחסר תבלינים ואתם לא אוהבים אוכל חריף, כדאי לכם להתחיל להתיידד עם תבלינים חריפים. אתו: מתברר שבפלפל אדום חריף, בג'ינג'ר ובחרדל יש מרכיבים שגורמים למערכת העצבים להפריש חומרים אשר מגבירים את קצב שריפת האנרגיה בעזרת השומן החום.

אבל לא רק למאכלים חריפים יש השפעה על שריפת השומן החום: גם בקפה, בתה ירוק ובשמן זית כתית מעולה מכבישה קרה ראשונה יש מרכיבים שעושים עבודה דומה.

 

איך לבנות את התפריט?

קל מאוד להרכיב תפריט שיגביר את קצב שריפת האנרגיה בגוף שלכם ויסייע לכם לגלות בחזרה את קו המותניים במראה. הנה כמה קווים מנחים לגיבוש תפריט יומי:

 

• אכלו חלבונים בכל ארוחה עיקרית, וזכרו שכדי לשרוף יותר שומן עליכם לצרוך בכל יום לפחות 1.5 גרם חלבון על כל ק"ג משקל גוף. כדאי כי לפחות 3 פעמים בשבוע מקור החלבון יהיה דגים עשירים באומגה 3, כמו בורי מבריכה, פורל או סלמון.

• אכלו לפחות 6 ירקות ביום, וכך תעשירו את צריכת נוגדי החמצון שיפחיתו את הדלקתיות של השומן הבטני הלבן.

• שלבו באוכל תבלינים חריפים, כמו פלפל אדום, ג'ינג'ר וחרדל. הקפידו לצרוך אותם עם אוכל, כדי שלא תגרמו לעצמכם כוויה בקיבה.

• צרכו שומנים שתורמים לשריפת האנרגיה (אבל במתינות כמובן – בכל זאת יש בהם הרבה קלוריות): אכלו בכל יום 2 אגוזי מלך והוסיפו לאוכל 2 כפיות פשתן טחון, שיעשיר את התפריט באומגה 3 ממקור צמחי. השתמשו גם בשמן זית כתית מעולה בכבישה קרה.

• שתו במשך היום קפה ותה ירוק ללא המתקה.