הפרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח, הגורמת להפרעות מגבילות בכל תחומי החיים. המחלה, שכיום סובלים ממנה כ-30 אלף ישראלים, מתבטאת ברעידות, בנוקשות בשרירים, באיטיות בתנועה, בהפרעות בשיווי משקל ובקשיי הליכה. מבין כל התופעות, הרעידה מושכת את מירב תשומת הלב וגורמת אי-נוחות מסתכלת, שעלולה לשבש אפילו את הפעולות השגרתיות והבסיסיות ביותר, כמו חיתוך ירקות או כתיבה.

במסגרת קורס עיצוב כולל במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל הוחלט לאתגר את הסטודנטים משנה ג' בעיצוב פתרונות חדשניים עבור חולי פרקינסון, בניסיון לשפר את עצמאותם ואת התנהלותם היומיומית.

עינב אפגין (ראו תמונה גדולה למעלה), ביקשה לתת מענה לבעיית חיתוך הירקות והפירות. היא עיצבה קרש חיתוך בצורה של מפה טופוגרפית הפוכה, שמקבעת את הירק לקרש וסופגת את הרעידות והתזוזות. הוא עשוי פלסטיק עם חספוס מסוים, שנועד להגדיל את החיכוך עם הירק ולייצב אותו.

במסגרת הפרויקט צפו הסטודנטים בסרט על חולה פרקינסון שמתקשה בהליכה. כדי לסייע הביאו לו מקל סבא, ובכל פעם שהמקל נגע ברצפה, קרן לייזר הוקרנה על משטח ההליכה. בכך סייע המקל לחולה לפרק את ההליכה לפעולות קטנות, של צעד אחר צעד. זה היה מקור ההשראה למוצר שמבקש לענות על בעיה קטנה אך משמעותית ביותר: היכולת לכתוב באופן קריא ומובן. טל אריאל עיצבה שבלונת כתיבה עם שנתות משוננות, שתוחמות כל אות בנפרד בעת הכתיבה, מה שמסייע לחולה לכתוב באופן יותר קריא וברור (ראו תמונה גדולה למעלה). 

מאיה שטריגלר עיצבה בגד ים לחולים הנושאים עימם משאבת דואודופה, המחוברת דרך קבע לבטנם. בגד הים מטשטש את הימצאות הצינורית המחברת ומאפשר למטופל להיכנס בחופשיות למים וליהנות מפעילות גופנית.

OA_L1855
מאיה שטריגלר :image ©
OA_L1862
מאיה שטריגלר :image ©

דמיינו שאתם קמים בבוקר, ניגשים למטבח להכין קפה, שמים קפה, מים וסוכר, אבל לא מצליחים לערבב. המוצר של מור שטרית מחליף את הפעולה הסיבובית בתנועה אחרת, שיותר קלה לחולה. זוהי כפית קצת אחרת: מעין כיס אוויר עם חריצים - שגורמים לאוויר "לברוח" דרכם ולבחוש את הקפה, הסוכר והמים בתנועה עולה ויורדת.

OA_L1828
מור שטרית :image ©

על מנת לאפשר למטופלים המשתמשים במשאבת דואדופה לשאת אותה בנוחות ובאלגנטיות, עיצב שי יפרח תיק ערב עם תא שנפתח בעזרת תופסנים נגישים. התא פונה אל המשתמשת באופן שהיא יכולה לראות את צג המשאבה בבירור ולהשתמש בה בנוחות.

OA_L1800 low
שי יפרח :image ©
OA_L1804 low
שי יפרח :image ©

נעמה בוקסנבויים עיצבה אביזר משלים לבקבוק לק, המכסה אותו ולא נראה חריג בשורת התמרוקים שמוצבים על השידה. החלק העליון יוצר שטח פנים גדול מהפקק הקטן ומשפר את האחיזה. החלק התחתון מאפשר למשתמשת לסגור את הבקבוק בקלות, בלי להתאמץ.

OA_L1755 low
נעמה בוקסנבויים :image ©

אמצעי עזר לשתייה מכוס נולד בעקבות שיחה עם חולה פרקינסון שסיפר שאשתו תמיד מוזגת לו רק חצי כוס, כדי שהנוזל לא יישפך כתוצאה מהרעידות. אי-היכולת לשתות בצורה עצמאית פוגע בדימוי העצמי ובמורל. "אני מרגיש כמו ילד", אמר אותו חולה, "אני מתבייש ללכת לארוחות משפחתיות וחברתיות". גל גז עיצב תוספת שמורכבת בתוך הכוס, מונעת את השפיכה ומווסתת את יציאת הנוזל. בונוס נוסף הוא שהכוס יכולה להיות כל כוס מהסט הכללי, שמשרת את שאר הסועדים.

OA_L1743
גל גז :image ©
OA_L1735
גל גז :image ©

חולי פרקינסון רבים סובלים מתופעה הנקראת freezing of gait - מצב בו הרגליים "נדבקות לרצפה" והחולה אינו מסוגל להרים אותן ולהמשיך בהליכה. לפעמים זה בא לידי ביטוי במעין שפשוף הרגליים בלי הרמה מהקרקע, וללא התקדמות. התופעה שכיחה בעיקר בעת הליכה במעברים צרים וכן בעת פניות, שינויים בסוג הרצפה ומעברים בין דלתות ומשקופים. במסגרת התרגיל עיצב דן שפיגלמן מכשיר בשם Functional Electric Stimulation – FES - שיאפשר לחולה לתת לעצמו, במצב של קיפאון, עידוד חשמלי לקבוצת שרירים שתפקידה הוא כיפוף של כף הרגל. על ידי גירוי חשמלי ייגרם כיווץ חלקי שישנה את המצב של כף הרגל בצורה חדה ויוציא את  החולה ממצב הקיפאון. ברמה העיצובית היה כאן ניסיון ליצור אובייקט המתקשר עם עולם מוצרי הספורט.

gateaid_3 low
דן שפיגלמן :image ©

אמיר ארגוב עיצב חגורה ספורטיבית המיועדת לחולי פרקינסון המטופלים במשאבת הדואודופה ומסייעת להם להסתיר את הצינורית היוצאת מהבטן. בעיצוב יש דגש על נוחות הלבישה ועל סגנון ספורטיבי.

חגורת_דופק_2 low
אמיר ארגוב :image ©

דיה חי עיצבה שמיכה שנותנת מענה לקושי של החולים להתכסות. "תהליך ההתכסות מורכב וארוך עבור החולים, ולכן חשבתי לעצב שמיכה שתחלק את הפעולה לשלבים ותהיה חלק מתהליך קבוע ומהשגרה היומיומית". השמיכה שמה דגש על חלוקה לשלבים ושיטת קיפול נוחה, והיא מורכבת משלוש שכבות: בד, לבד ומילוי סינתטי, כשהמילוי מקשיח את השמיכה לצורך הקיפול.

שמיכה_2 low
דיה חי :image ©

המוצרים הוצגו בכנס נוירולוגים שהתקיים בתחילת החודש, ואלה שזכו להערכה הרבה ביותר - גם מבחינה עיצובית (לפי קריטריונים של בצלאל) וגם מבחינת החולים ובני משפחותיהם - היו המכסה נגד שפיכת נוזלים מכוס, בוחשן לכוס קפה ובגד הים. בשלב זה מתבצעת בחינה של אפשרויות הייצור שלהם.

אריאלה הלל, אחות אחראית ביחידה להפרעות תנועה של המרכז הרפואי תל אביב, מרוצה מאוד מתוצאות התרגיל: "הצוותים הרפואיים שמלווים את המטופלים נוטים לקבל את המציאות כבלתי ניתנת לשינוי", היא אומרת. "בעבודה עם סטודנטים בעלי חשיבה יצירתית וייחודית ניתן היה למצוא רעיונות פרקטיים שביכולתם לשפר את חיי היומיום של המטופלים. היה מרגש ומעניין לראות את הקשרים שיצרו הסטודנטים במפגש מול המטופלים, ואת הפתיחות של המטופלים לשתף את הסטודנטים בקשיים שלהם". הלל הציגה בפנינו אובייקטים נוספים עבור חולים, שפותחו בחו"ל.

ובעולם

מקל הליכה חדשני מיועד בעיקר למבוגרים או לאנשים אחרי טראומה, שאינם מרגישים בטוחים לצאת מהבית, מה שמוביל לבדידות ולדיכאון. מלבד התמיכה הפיזית, המקל מתפקד כיד מסייעת, שמדריכה את האדם בעזרת מערכת ניווט ומונעת הליכה לאיבוד. הוא גם מאפשר קבלת סיוע מיידי במידת הצורך, מה שמעניק ביטחון. החיישנים המוסתרים במקל ההליכה מודדים דופק, טמפרטורת גוף ולחץ דם, ומציגים את הנתונים על הצג שברצועה הקדמית. כשהאדם נקלע למצוקה, נשלחת לאיש קשר אות קריאה באופן אוטומטי או על ידי לחיצה על כפתור מצוקה. במקביל, נשלחים הנתונים הפיזיים על מנת לתת לאדם את הטיפול המתאים והמהיר ביותר. המקל עוצב על ידי Egle Ugintaite, זוכת פרס העיצוב 'FUJITSU design award 2011' ובפרס A life with future computing.

fujitsuaid
image © Egle Ugintaite

עט לחולי פרקינסון פותח על ידי Lucy Jung, שאחרי שהתגלה גידול במוחה החליטה לעצב מוצרים לחולים במחלות כרוניות ולשפר את איכות חייהם. היא עשתה זאת עם שלושה מחבריה ללימודי חדשנות, עיצוב והנדסה בקולג' בלונדון. העט החדשני עוזר לחולי פרקינסון לכתוב באופן ברור ומסייע להם לשחרר את שרירי הידיים עם הנחתו בסיום הכתיבה. במסגרת תהליך הלמידה יצרו המעצבים עט עם רטט, כדי להבין איך מרגיש אדם עם פרקינסון, וגילו שחולים שכתבו בעט עם הרטט הרגישו שיש להם יותר שליטה על היד. לאחר בדיקת צורות רבות הגיעו למסקנה שצורת טריז היא הנוחה ביותר עבור החולים.

3044291-poster-p-1-a-pen-for-people-with-parkinsons
image © Lucy Jung

הכפית של חברת LIFTWARE מיועדת לחולי פרקינסון ולאנשים שעם ההתבגרות מאבדים את היציבה בידיים, דבר שמקשה על אכילה באופן עצמאי וגורם מבוכה. הכפית מבקשת  לכבד את החולים ולאפשר להם לאכול בכוחות עצמם. יש בה חיישני תנועה כמו במצלמות דיגיטליות ובטלפונים חכמים, שמייצבים צילום של תמונה, וכאן הם מורים לכפית כיצד להתייצב ביחס לתנודות המשתמש. כמו באולר שווייצרי, המשתמש יוכל להחליף את הראש בהתאם לצורך (מזלג, כפית, כף וכו').

From-Liftware-Facebook-page
image © LIFTWARE

הסרט הראשון בטרלוגיה "בחזרה לעתיד" מ-1985 היה שובר קופות ענק. ארבע שנים לאחר מכן התבקש המעצב Tinker Hatfield מחברת "נייק" ליצור עבור סרט ההמשך נעליים עם אפקטים שונים, כמו שרוכים שנשרכים בעצמם. כ-15 שנה מאוחר יותר פורסמה באינטרנט עצומה שדרשה את חזרת הנעליים. המעצב ואנשיו עבדו שש שנים עד שהגיעו להעתק המדויק, ובסוף התהליך יוצרו 15 אלף זוגות שעמדו למכירה פומבית. כל ההכנסות (50 מיליון דולר) נתרמו לקרן לחקר הפרקינסון על שם השחקן מייקל ג'יי פוקס, כוכב הטרילוגיה, שסובל מהמחלה. לגרסה החדשה עדיין חסר האפקט החשוב של שריכה אוטומטית, אבל בנייק מבטיחים שהוא יתווסף בגרסה שתצא בשנה הקרובה.

1335436215_g5t555f_0004

nikemagshoeslights_261546437508

 

>> התרגיל נעשה בשיתוף עם עמותת הפרקינסון וחברת הביו-פארמה abbvie.