בשנת 1933, בין שפע הכלניות, העיריות והנוריות שצמחו פרא בגבעות הכורכר שבקצה המושבה נתניה, בנה ד"ר ארנסט גרינטל את ביתו. היה זה הבית הראשון בנתניה שהיו בו שירותים ומים זורמים, והוא היה מוקף חצר שבה גדלו עצי פרי וירקות לתצרוכת עצמית. מאז ועד היום נקרא האזור הרי גרינטל.

לאחי תמיר יש סיפור הזוי אבל אמיתי שקשור בד"ר גרינטל:

"כשהייתי בערך בן שבע, אחרי סדרה של אנגינות או גריפות, הורי מחליטים לקחת אותי לבדיקה אצל רופא אף-אוזן-גרון. מי הרופא? ד"ר גרינטל. המרפאה שלו נמצאת באגף בבניין שהוא גם בית משפחתו. ד"ר גרינטל בודק. דוחף אצבע לגרון. אני כמעט מקיא. הוא פוסק: פוליפים. צריך ניתוח פוליפים. ד"ר גרינטל הוא גם מנתח והמרפאה שלו היא חדר הניתוח. קובעים תאריך. כחודש מאוחר יותר הורי ואני מתייצבים במרפאה של גרינטל לניתוח.

"באמצע חדר המרפאה הגדול ניצב כיסא גבוה. על הכיסא הזה מושיבים אותי. מנורות מסנוורות מכוונות אל ראשי ופני. מסביב מגשים מצופי אמייל לבן. על המגשים כלי ניתוח מפחידים ממתכת. ברצועות עור עם אבזמי מתכת כופתים את ידי ואת רגלי אל הכיסא. גרינטל מתקרב אלי. ביד אחת הוא אוחז מין בד חיתול או פד מתוח על מסגרת. בידו השנייה בקבוק כלורופורם. הוא מתכוון למזוג את הנוזל ולהרדים אותי, אבל פתאום המנורות כבות. מה קרה? הפסקת חשמל.

"מחכים שהחשמל יחזור. אני כפות לכיסא והחשמל לא חוזר. מחכים עוד. אני כפות. החשמל לא חוזר. משחררים אותי. אני יושב על ספסל עם הורי ומחכים שיחזור החשמל ויתחיל הניתוח. בנתניה יש תריסר מכשירי טלפון. אחד מהם הוא של ד"ר גרינטל. גברת גרינטל מתקשרת לחברת החשמל או לעירייה או לראש העיר. כשהיא מסיימת את השיחה היא אומרת: 'Der elektrische Storm kommt nicht so bald zurück' - החשמל לא עומד לחזור כל כך מהר. מה עושים? מבטלים את הניתוח? דוחים את הניתוח? ד"ר גרינטל אומר: 'בעצם, אני לא צריך חשמל בשביל ניתוח. אבל צריך אור. אנחנו עושים ניתוח בחוץ'.

"מוציאים לאמצע הדשא שבחצר את הכיסא עם הרצועות. מעבירים את המכשירים המפחידים אל שולחן על הדשא. כופתים אותי אל הכיסא. הרוח הומה בצמרות האורנים וד"ר גרינטל מתקרב אל פני עם ערכת הכלורופורם. אני מריח ריח חזק מאוד.

"ניתוח הפוליפים שלי בהרי גרינטל היה ניתוח גן, כמו מסיבת גן. אני לא חושב שהיו הרבה ניתוחי גן כאלה. את הניתוח עצמו, שעבר בשלום, אני כמובן לא זוכר. גם לא את הדרך מהדשא ומהמרפאה של ד"ר גרינטל הביתה לרחוב אפרים. אבל ריח הכלורופורם נשאר באפי מאז ועד היום".

בשביל ניתוח לא צריך חשמל - צריך אור! תמיר ראונר בילדותו
בשביל ניתוח לא צריך חשמל - צריך אור! תמיר ראונר בילדותו

 

  • בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

סלט הפלפלים של אמא שלי

סלט הפלפלים הזה היה חלק מרפרטואר המתכונים הקבוע של אמא שלי. גם אחי, תמיר ראונר, מגיש אותו כבר שנים רבות - ועכשיו הוא לימד גם אותי להכין אותו.

 

מרכיבים

  • 1/2 כוס שמן
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 4 שיני שום פרוסות
  • 4 פלפלים אדומים חתוכים לריבועים
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית אבקת מרק עוף (או בטעם עוף)
  • 1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון
  • 2 כפות גדושות רסק עגבניות
  • 1 כף סוכר

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את השמן בסיר בינוני. מטגנים את הבצל, תוך ערבוב, עד שהוא מראה סימנים ראשונים של הזהבה.
  2. מוסיפים את השום, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 1/2 דקה.
  3. מוסיפים לסיר את הפלפלים ומערבבים. מכסים את הסיר, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים 18-15 דקות, כשמדי פעם מערבבים.
  4. מוסיפים את התבלינים, רסק העגבניות והסוכר ומבשלים 4-3 דקות נוספות, תוך ערבוב מדי פעם.

 

 

סלט פלפלים צבעוני בנוסח מזרחי

סלט פלפלים צבעוני בנוסח מזרחי (צילום: אסנת לסטר)
סלט פלפלים צבעוני בנוסח מזרחי (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של השף איתן קיזלר.

 

מרכיבים

  • 2 פלפלים צהובים
  • 2פלפלים אדומים
  • 2 פלפלים ירוקים
  • 2 פלפלים כתומים
  • 1 בצל גדול
  • 1/2 ק"ג קישואים קטנים
  • 1/2 כוס שמן
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס גס
  • 3 שיני שום
  • 1 כפית זרעי כוסברה
  • 1 כפית כמון
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר
  • 1 כפית אבקת קארי
  • כ-1/4 כוס מיץ לימון
  • 1 כפית סוכר

 

אופן ההכנה

  1. חותכים את הפלפלים והבצלים לקוביות גדולות למדי. פורסים את הקישואים.
  2. מחממים ווק (או מחבת רחבה) ומוסיפים את השמן, המלח, התבלינים והבצל. מטגנים 2 דקות, תוך ערבוב.
  3. מוסיפים את הפלפלים ומטגנים 2 דקות נוספות, תוך ערבוב. מוסיפים את הקישואים ומטגנים עוד 2 דקות, תוך ערבוב.
  4. מוסיפים את הלימון והסוכר ומערבבים. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כמה דקות, עד שהנוזלים מתאדים כמעט לגמרי.
  5. מצננים, מעבירים לכלי אטום ומכניסים למקרר ל-24 שעות לפחות. בהגשה אפשר לקשט את סלט הפלפלים בכוסברה או בפטרוזיליה קצוצה.

 

 

פלפלים מטוגנים ממולאים בגבינה בולגרית

פלפלים מטוגנים ממולאים בגבינה בולגרית (צילום: אסנת לסטר)
פלפלים מטוגנים ממולאים בגבינה בולגרית (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אורלי יוספזון מהיוגב.

 

מרכיבים

  • 6 פלפלים אדומים
  • 250 גרם גבינה בולגרית מפוררת או מגוררת
  • 100 גרם פירורי לחם
  • 1 כפית מלח או אבקת מרק עוף
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • שמן לטיגון
  • 2 ביצים טרופות

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות, ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. שמים בתבנית את הפלפלים וקולים במשך 60-45 דקות, עד שהם מתרככים וקליפתם משחימה. רצוי להפוך אותם מדי פעם.
  3. מעבירים את הפלפלים החמים לסיר, מכסים וממתינים כחצי שעה. מקלפים את הפלפלים, מורידים את העוקץ ומרוקנים מהגרעינים.
  4. ממלאים כל פלפל בגבינה בולגרית.
  5. מערבבים את פירורי הלחם עם המלח (או אבקת המרק) והפלפל השחור.
  6. מחממים שמן במחבת. טובלים כל פלפל ממולא בביצים הטרופות ומצפים בפירורי הלחם המתובלים. מטגנים מכל הצדדים, עד להזהבה.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע