לפני שנה הקדשתי כאן כתבה לנושא הכל כך אקטואלי של עיצוב דירות קטנות, והנה מצאתי את עצמי מסתכלת בדירה קטנה, בת 25 מטרים רבועים בלבד, שתיכנונה ועיצובה כאילו נלקחו מספר לימוד. מעצב רוסי צעיר בשם ניקיטה זוב (Nikita Zub) התמודד עם מטראז' ונתונים מאתגרים בעזרת כל הכללים (כמעט) שעוזרים לחללים קטנים להיראות מעניינים וגדולים יותר. ככל שהתעמקתי בתמונות עלה בי החשד שאלה הן הדמיות, אבל השיעור כל כך טוב, שהחלטתי להביא אותן בפניכם בכל זאת: זוב חילק את הדירה לחללים מתחברים שלכל אחד מהם ייחוד, השיג הרמוניה בעזרת צבעים, מרקמים ואביזרים שיוצרים מראה שקט לעין אך מלא עניין, ויש מקום לכל מה שצריך בבית - ממבואת כניסה שימושית ועד מטבח מאובזר ומותאם לעבודה.

נתחיל הפעם עם תוכנית הדירה, כדי שאפשר יהיה להתמקד בפרטים הקטנים. נתוני הפתיחה בעייתיים - מבנה מלבני ארוך, עם כיוון אוויר אחד בלבד ומטבח בחלל המרכזי:

обмер

ו''אחרי'' - מימין דלת כניסה כפולה (כנהוג בבתים במזרח אירופה, כדי לבודד מהקור). במבואת הכניסה ארון ודלת לחדר רחצה ובהמשך החדר העיקרי, שכולל שלושה חלקים: מטבח, פינת אוכל משולבת בפינת ישיבה שמולה טלוויזיה, ומעבר לארונית דו צדדית מיטה שמולה ארון. מאזור השינה יש יציאה למרפסת.

планировка2 (1)

זה המראה שנגלה עם פתיחת דלת הכניסה:

13

מהמבואה מראה שנמשך לכל אורך הדירה, עד לחלון/דלת היחיד שמאיר את הבית. העין נמשכת לאור ולחלל הארוך, וכך מוגדלת תחושת המרחב. יחד עם זאת, יש הגדרה ברורה למבואה ולמטבח (בעזרת אריחים צבעוניים) ולחלל המגורים (בעזרת הפרקט). חלוקת החללים מתגלה בשלבים, וכך מושגת התחושה שיש בבית יותר ממה שנדמה במבט ראשון.

מגורים באיזור עם מזג אוויר קר מחייב מבואה פונקציונלית, שיש בה מקום אחסון למעילים ונעליים, וגם אפשרות לשבת כדי לקלף את כל השכבות שלובשים בחוץ. למרות שהחלל כאן קטן הוא ממלא אחרי כל הצרכים: לצד הדלת מראה (גם מגדילה את החלל וגם שימושית), בהמשך ספסל מרופד שנשען אל קיר תכול עם ווי תלייה ואחריו ארון שמגיע לתקרה וממקסם את פוטנציאל האחסון של הדירה הקטנה. בקיר ממול קונסולה קטנה לטלפון-מפתחות-דואר, עם מדף תחתון לנעליים. ליד הקונסולה דלת חדר הרחצה והשירותים, שבינה לבין המטבח מפריד טור של הדפסים תלויים.

6

קירות המבואה צבועים באפור עם טקסטורה שנותנת עוד קצת עומק, וכל הצבעוניות מונוכרומטית, בגוונים של אפור-כחול. כבר בכניסה רואים את הדיוק בעיצוב: כל פריט נבחר בקפידה ואין ויתור על שום מרכיב, מעשי או קישוטי. הקירות, התקרה והרצפה טופלו כך שיתחברו לכדי חלל שלם. בתוך הרקע המונוכרומטי אביזרים בשחור - הספוטים על התקרה, הווים והמראה הקטנה מעל הקונסולה, שיחד מכניסים קצת דרמה. התמונות על הקירות מוסיפות צבע ועניין. בהמשך למבואה מטבח פתוח, שדלת הזזה שקופה מפרידה בינו ובין החלל המרכזי:

1

פינת הישיבה משולבת עם פינת האוכל כך שאפשר להשתמש בשולחן העגול גם לאכילה וגם לאירוח. דלת ההזזה השקופה יוצרת הפרדה מהמטבח, אך לא חוסמת את המבט כמו קיר, והשקיפות כמובן עוזרת לתחושת המרחב. פלטת הצבעים דומה לזו שבמבואה, עם דגשים צבעוניים באביזרים, בתמונות ובטפט. הרהיטים נצבעו בלבן מבריק, שמחזיר אור ויוצר ממד של עומק, והשימוש בטקסטיל במרקמים שונים ובגוונים טבעיים יוצר גיוון.

12 (2)

אחת הדרכים הטובות ביותר להגדיל את תחושת המרחב היא שימוש חכם באור. כאן יש גופי תאורה מסוגים שונים, ושתי המנורות המרכזיות בחדר מעוצבות באותו סגנון - בהירות עם מעמד מתכתי. שתיהן מאפשרות גמישות ושינוי הזווית של מקור האור, כך שאפשר להאיר אזורים שונים בזמנים שונים. שולחן האוכל עגול, כדי שהתנועה סביבו תהיה חלקה (בחלל קטן זוויות מפריעות למעבר) והכסאות קלים ומתקפלים, כדי לא להעמיס.

11

המנורה העומדת ממוקדת על פינת הישיבה.

3 (2)

מנורת התקרה יכולה להאיר את פינת האוכל או את אזור המיטה. הוא מבוססת ברוזטה על התקרה: פרטים שיוצרים עניין, באמצעות שילוב של סגנון ישן עם מנורה עכשווית.

300

על הארונית שמפרידה בין אזור השינה לפינת הישיבה מנורת שולחן. הארונית דו צדדית ומשמשת גם כספרייה וכמעין פינת עבודה.

8

מול שולחן האוכל והספה שידת טלוויזיה מחומרים ממוחזרים. זהו סגנון עיצובי שלא חוזר על עצמו בדירה, וכך מבדיל ומייחד את הפינה הקטנה הזו משאר הבית. מעל המסך ומעל הספה שמולו מדפים פתוחים, שמיקומם הגבוה הוא ניצול יפה של גובה הקירות. מסגרת המסך המתכתית מתאימה לשידה ולמנורות המתכתיות.

14

שימו לב איך דלת ההזזה השקופה מדגישה את גובה התקרה.

2

הווילונות על דלת היציאה למרפסת כפולים: האחד משמש להצללה ועשוי בד אטום בצבע טבעי, והשני שקוף, כך שאור טבעי נכנס לדירה אך מאפשר פרטיות. כשמסיטים את הווילונות ופותחים את הדלת למרפסת החלל גדל ומתחבר עם החוץ.

9

המיטה תחומה במסגרת מרופדת עם כפתורים (קפיטונאז'), שמוסיפה עוד מרקם לחלל אך לא מכבידה.

6 (2)

מפינת האוכל נעבור למטבח:

4 (2)

גם כאן צבע הארונות לבן ומבריק, וגם כאן מרקמים שונים, כמו אריחי ''סאבוויי'' שנחתכים עמוק. ספוטים מאירים מעל ומשטח העבודה מואר בעזרת פסי תאורה מתחת לארונות העליונים. צבע נותנים המרצפות והטפט השמח, שמייחד את החלק הזה בדירה. גם בחירת האביזרים מושלמת: את הספוטים ומכשירי החשמל השחורים משלימים כלי בישול שתלויים על הקיר, וקומקום שקוף, עם נוכחות קלילה.

9 (2)

ואם שאלתם ''איפה המקרר?'' התשובה היא בארון שמול המטבח, שמשמש גם את המבואה.

אל"ף בי"ת: אז מה למדנו מהבית הזה?

- אם מטפלים בכל קיר וקיר העיצוב נראה שלם.

- יחי הפרטים הקטנים.

- אין סתירה בין שימושיות והרמוניה.

ציון: 4.6 מתוך 5 במדד מצל"ח (מדד צביה ל-wow וחלושע'ס)

עיצוב: Zukkini