בפוסט הקודם הבטחתי לכתוב על שיטוטיי האחרונים בלונדון, ואין זמן מתאים יותר מלקראת פסטיבל העיצוב שייפתח בעיר בשבת (המלצות שממוקדות בפסטיבל תוכלו למצוא בפוסט המצוין של גילי יובל). עבורי, כל נסיעה לעיר הזאת היא חוויה חדשה ומרתקת של השראה: לא בכדי לונדון נחשבת לבירה העולמית של עיצוב ותרבות. אחרי חודש של המוני וואו-וואו-וואו אני מזקקת עבורכם את תריסר המופלאים שלי, שאותם חילקתי לארבעה נושאים - שווקים, גלריות לעיצוב, חנויות ורחובות. לכל אחד הקדשתי שלושה מומלצים, אולי קצת יותר, אבל מי סופר. ההמלצות רלוונטיות בכל ימות השנה, גם למי שלא זכה לנסוע לפסטיבל הפעם.

שלושה שווקים:

השווקים הם הדבר שמעיד יותר מכל על עיר, ובלונדון, כמו בלונדון, יש המון כאלה. כמעט בכל שכונה פועלים שווקים יומיים, או רק בסופי שבוע. בחרתי שלושה שמשלבים תחומים שונים: שוק של פרחים, אמנות ואוכל, שוק של עתיקות, אמנות ואוכל, ושוק של אוכל ווינטג'. כל אחד מהם בסגנון אחר ועם אווירה אחרת.

השוק ברחוב צ'רצ' (Church st. Market, רחוב שהוא עולם ומלואו) מתחיל עם שוק עתיקות בן ארבע קומות (Alfie's Antique Market) - אוסף צפוף וססגוני של עתיקות וינטג' מכל הסוגים ומכל התקופות, רהיטים, בגדים וכל מה שביניהם, יקר אבל שווה לשטוף את העיניים. מומלץ לשתות קפה על הגג. אחרי העתיקות תמצאו שורה של גלריות וחנויות ותיקות וחדשות. משם הרחוב הופך לשוק פירות וירקות, שבצדיו חנויות זולות לבית, חנות בדים מדהימה שהיא חובה לכל אוהבי הטקסטיל, ואחריהם דוכני בגדים ואביזרים. שילוב מקסים של יקר וזול.

אוסף מרתק של דוכנים. 

 

תיקים, מישהו?

קצת אמנות אקטואלית בחלון הראווה.

חנות בדים עם מבחר אינסופי (כולל בדים בהדפסות וטקסטורות תלת ממד).

טיפ: מומלץ להתחיל את הסיור מכיוון העתיקות ולהמשיך לכיוון דוכני האוכל.

שוק הפרחים ברחוב קולומביה (Columbia Road) נמצא בשורדיץ', שכונה "אלטרנטיבית" וטרנדית מאוד, מרחק הליכה משווקים מפורסמים אחרים. זהו רחוב די קטן, שכולו עמוס בדוכני פרחים וצמחים, עם מוכרים שצועקים ומכריזים על מרכולתם - תופעה נדירה בנוף המקומי. מסביב חנויות מכל הסוגים, עם הרבה וינטג' וגלריות אמנות, וכולן מעוצבות להפליא במיטב הסגנונות העכשוויים. בסמטאות סביב חצרות שגם בהן חנויות ובתי קפה, בסגנון אקלקטי וביתי. האווירה כל כך שכונתית שחלק מהתושבים פשוט פותחים דלת ומוכרים את מעשה ידיהם, היישר מהתנור:

שוק הפרחים עצמו
באחת החצרות שמסביב
ממתקים של פעם
אפיתי סופגניות פתחתי דלת והתחלתי למכור

טיפ: כדאי להתחיל את היום בשוק הפרחים מוקדם, לפני ההמונים, ומשם להמשיך לשווקים אחרים בסביבה (Brick Lane Market, Old Spitalfields Market, Petticoat Lane Market).

שוק האוכל ברחוב ברודוויי (Broadway Market) הוא שוק שכונתי ומרהיב ביופיו. יש הרבה דוכני אוכל מוכן שמוצג בצורה מעוררת תאבון, דוכני תכשיטים ווינטג', והכל באווירה מאוד "תרבותית": מסביב לדוכנים בתי אוכל סימפטיים, ומוזיקאים איכותיים מזן הפולק מנעימים את הביקור בשוק. זהו שוק שמתעורר יחסית מאוחר, ב-11 בבוקר. אם רוצים לראות את הבשלנים מקימים את הדוכנים ומתחילים לבשל בקדירות הגדולות כדאי לבוא מוקדם יותר.

מראה כללי של שוק האוכל בברודוויי, לפני תחילת הפעילות
דוכן יפה לעוגות יפות
מעמדים מקצועיים לפרושוטו
גן עדן לאוהבי טרפלס
גם סלטים לא חסר

טיפ: בדרך לשוק אל תפספסו שוק וינטג' ויצירה קטן בשם Netil Market.

שלוש גלריות לעיצוב:

לונדון הוכתרה כבירת העיצוב העכשווי בזכות היוצרים שפועלים בה, ולא פחות בזכות הגלריות שמקדמות אותם. כדי לגוון בחרתי גלריות משלושה סוגים שונים: האחת ידועה וותיקה, שנחשבת מהטובות בעולם, השנייה היא הגלריה של זאהה חדיד, בזכות הפרסום והעיצוב שלה, והשלישית מתמחה בחומר אחד, במקרה הזה הזכוכית, שאת יופיה אני אוהבת במיוחד.

גלריה דוויד גיל (David Gill Galleries) היא אחת הגלריות החשובות בעולם לעיצוב של המאה ה-20 וה-21. הגלריה, שעבדה עם רון ארד, האחים קמפנה, מארק ניוסון ואחרים, ממוקמת באחד האזורים היוקרתיים והמרכזיים בעיר, מרחק הליכה מרחוב פיקדילי.

גם כאן, כמובן, נמשכתי לשקוף - שולחן פרספקס של המעצב השווייצי-צרפתי מתיה בונטי (MATTIA BONETTI):

טיפ: ממש באותו רחוב יש גלריה נפלאה לאמנות איסלאמית והודית, בשם Simon Ray.

הגלריה של זאהה חדיד (Zaha Hadid Gallery) נושאת השם שמוכר לכל מי שמתעניין באדריכלות בת זמננו. כמו רבים מעמיתיה המפורסמים, גם חדיד היא מעצבת רב תחומית, מרהיטים דרך אהילים ועד לקונספט של נעליים. לצידם מוצגים מודלים של מבנים שתיכננה, וברור שגם עיצוב הגלריה לא מאכזב. ראו את המדרגות:

טיפ: קרוב לשם, באותו רחוב, נמצא אולם התצוגה של קנול (Knoll), וכל זה לא רחוק מתחנת אנג'ל (Angel), שנמצאת בשכונה שכיף להסתובב בה.

גלריה וסל (Vessel) לזכוכית נמצאת בנוטינג היל, בחלק הלא מתוייר של השכונה. כשחושבים על זכוכית, לרוב עולים דימויים של כלים ואגרטלים. כאן, כמו בתערוכה מוזיאלית, תמצאו שתי קומות של יצירות זכוכית בסגנונות שונים ולשימושים שונים. מרתק לחובבי זכוכית ודברים יפים.

טיפ: רחוב Westbourne Grove הסמוך מעניין לטיול ובו גם Themes & Variations, אחת מגלריות העיצוב החשובות והוותיקות בעיר.

שלוש חנויות:

ברור שלבחור שלוש חנויות זה קצת אכזרי, אבל עמדתי במשימה: חנות העתיקות ווסטלנד (Westland London) היא מקום מרתק, שהגעתי אליו במקרה. זוהי חנות עתיקות בתוך כנסייה שנבנתה במאה ה-19, נסגרה ב-1964 בגלל מחסור במתפללים, וב-1977 הפכה למה שהיא היום. הכנסייה בעלת התקרה הגבוהה מחולקת לקומות עמוסות בעתיקות קטנות כמו כלי זכוכית ופמוטים, לצד אלמנטים שפורקו ממבנים ישנים. השוטטות במקום היא כמו הצצה למערת עלי באבא, שנבנתה במיוחד לאדריכלים ומעצבים:

טיפ: החנות ממוקמת לא רחוק מכיכר ארנולד (Arnold Circus), שעליה נפרט בהמשך.

מינט (Mint) היא אחת החנויות המפורסמות לעיצוב עכשווי. מקום מצוין לראות במציאות את הפריטים הכי חדשים ומלהיבים שרואים ברשת:

שילוב בין רך וקשה: אמנם אי אפשר לסדר אותן מחדש, אבל הכריות אכן רכות
שולחן שקוף, שבו קורות עץ חתוכות

טיפ: החנות שוכנת ממש ליד מוזיאון ויקטוריה ואלברט, המכה של עולם העיצוב.

חנות ספרים דאונט בוקס (Daunt Books) נראית כאילו יצאה מהאגדות האנגליות. הדלת נפתחת ומכניסה את המבקרים לעולם ישן של ספרים, ספריות עץ וגלריות עם מדפים. החנות נבנתה ב-1912 ונחשבת לחנות הראשונה בעולם שעוצבה במיוחד לצורך מכירת ספרים. עם הקמתה היא שימשה כחנות לספרים עתיקים וב-1990 נקנתה בידי הבעלים של רשת הספרים דאונט בוקס. בין היתר היא מתמחה בספרי מסע, והיום היא גם בית הוצאה לאור.

טיפ: החנות נמצאת ברחוב מרילבון, שגם עליו נרחיב תיכף.

שלושה רחובות:

לונדון (כמו ערים גדולות ועתיקות אחרות באירופה) בנויה מהמון שכונות שחלקן היו פעם כפרים. בכל שכונה כזו לפחות רחוב ראשי אחד, עם אווירה שמיוחדת לה. לכן אפשר למצוא כמות עצומה של רחובות מעניינים ומפתיעים. כדי לזקק את רשימת ההמלצות חילקתי גם אותם לקטיגוריות, ובחרתי שלושה רחובות לפי שלושה מדדים - מדד הקוליות, מדד מספר חנויות העיצוב ומדד חמידות הרחוב. קבלו אותם, לפי הסדר הזה:

כיכר ארנולד (Arnold Circus)  ושני רחובות ליד - רד צ'רצ' (Redchurch) ושדרת קלוורט (Calvert Ave) - בלב שכונת שורדיץ' (ראו שוק הפרחים והכנסייה): הכיכר נבנתה על גבעה קטנה עם גזיבו במרכזה, והרחובות מלאים בתי קפה ומסעדות, חנויות עיצוב לבית, תכשיטים ובוטיקים. הכל קולי ועכשווי, ואם יש מקום שמגדיר את המושג אלטרנטיבי - זה המקום.

ידית של דלת הכניסה לחנות של קלאוס אפיאנמי (Klaus Happaniemi & Co).

רחוב ובו חנויות עיצוב לרוב הוא מרילבון (.Marylebone High St), רחוב באיזור יוקרתי במרכז העיר, עם חנויות כמו דיזיינרס גילד ( Designers Guild)  וקונרן (Conran). זהו רחוב עם אווירה שכונתית יקרה למדי, וכמעט בלי תיירים.

הרחוב משתנה לכל אורכו
החנות של קונרן, ליד גן של כנסייה
ועוד זכוכית, הפעם בחנות של קונרן

טיפ: כדאי לאכול צהריים בנטורל קיטצ'ין (Natural Kitchen), מוסד לאוכל אורגני, עם מבחר מאוד גדול.

הרחוב החמוד ברשימה הוא מונמאות' (.Monmouth St) שליד קובנט גרדן (Covent Garden), אחד ממרכזי התיירות הכי פופולריים בעיר. איכשהו, אין תחושה של יותר מדי תיירים, אבל יש חנויות מדליקות ומסעדות שכדאי לנסות.

מקווה שתיהנו בעיר, שהיא חלום עיצובי אחד גדול.

ולסיום, במסורת הבלוג:

אל"ף בי"ת: אז מה למדתי בביקור הזה?

- אין כמו השווקים של לונדון, מבחינת הגיוון ושפע הסגנונות.

- ככל שמכירים אותה יותר מבינים שזו רק ההתחלה.

- הקטע השכונתי והביתי חזק וכובש.

ציון: 10 מתוך 5 במדד מצל"ח (מדד צביה ל-wow וחלושע'ס).

 

ואם אתם כן בדרך לשבוע העיצוב בלונדון - מומלץ להציץ בבלוג שנפתח ב-Xnet במיוחד לכבודו