ארגון הבריאות העולמי התגייס זה מכבר למלחמה במגיפת ההשמנה, והחודש פרסם הנחיות חדשות שעשויות לעניין אימהות הרות, מי שמגדל ילדים, נוער, או מי שנמצא בעיצומו, או מתכנן להיכנס, לתהליך של דיאטה. לפי ההנחיות החדשות,יש להפחית במחצית את כמות הסוכר המוסף לאוכל לעומת המלצות קודמות. ההנחיות החדשות קובעות שרק 5% מכמות הקלוריות היומית צריכה להכיל סוכר. אם לדוגמה עליכם לצרוך 1,300 קלוריות ליום, רק 65 מהן יכולות להיות מוקדשות לדברי מתיקה. כמות גדולה מזו, מזהיר הארגון, עלול להוביל להשמנה, למחלות בעתיד ולעששת.

 

65 קלוריות הן שוות ערך לשלוש כפיות סוכר או שתי קוביות שוקולד או 2/3 כוס מיץ פירות. סוכר מוסף למזון כולל גם דבש, סילאן, סירופ מייפל, מיצי פירות, תרכיזי פירות, ממתקים. לא נכללים בהגבלה סוכרים שנמצאים באופן טבעי בפירות או במזונות פחמימתיים טבעיים אחרים.

 

ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי להפחית בצריכת הסוכר נובעת מהצורך להתגבר על ההשמנה ההולכת וגוברת ושכיחות עששת השיניים שהולכת ועולה. לצורך גיבוש ההמלצה החדשה, סרק צוות מומחים של הארגון כ-9,000 מחקרים בנושא עד שהגיע למסקנה שצריך לעשות שינוי ועכשיו.

 

 

איך משנים הרגלים?

 

יש לזכור שהסוכר מוסף כיום לכמעט כל מזון מעובד. קבוצת המומחים של ארגון הבריאות העולמי מצאו במחקרים שפורסמו עד היום קשר הדוק בין צריכת סוכר להשמנה ולעששת שיניים. המומחים מציינים שההשמנה אחראית ל-60% ממקרי המוות בעולם המערבי, ואילו 10% מהוצאות הבריאות של אוכלוסיית העולם המערבי מופנות לטיפולי שיניים.

 

הארגון מזהיר את הציבור מפני סוכר שמסתתר במזונות תעשייתיים שאנו אוכלים או שותים באופן אוטומטי, מבלי לשים לב שהם מכילים סוכרים מוספים.

 

ההמלצה להפחית את צריכת הסוכר יכולה להיות קלה אצל תינוקות ופעוטות שנמצאים בשלבי היכרות ראשוניים של האוכל ומתרגלים לאכול לא מתוק. ילדים, נוער ומבוגרים שכבר רגילים לדרגת מתיקות גבוהה יתקשו פתאום לשנות את הרגלי האכילה. השינוי אצלם יצליח כאשר יעשה בצורה איטית ובהדרגה.

 

אך מה הנוהל לגבי חגים, פורים, משלוח מנות, ימי הולדת ושאר אירועים המבוססים על פינוק גסטרונומי? אפשר להתחיל בחינוך מחדש מעכשיו: תנו לילדים להבין שמתיקה שייכת לאירוע משמח, ולא ליומיום. למשלוח המנות בחרו חטיפים מדגנים מלאים לא מתוקים ורק ממתק אחד מתוק.

 

הרגילו את הקטנים לתזונה נכונה מההתחלה כך שיהיה לכם קל להגיש אוכל בריא בגיל יותר מאוחר. קראו בכל מזון תעשייתי את רשימת הרכיבים התזונתיים והעדיפו את הסוגים שלא מוסף להם סוכר, חומרי שימור, צבעי מאכל או ממתיק מלאכותי.