העוברים והשבים היום (ד') בכיכר רבין בתל אביב פגשו הפתעה: מיצב של כ-100 עצי הדר, בני שלושה מטרים כל אחד, שמילאו את הכיכר והעניקו לה חזות של משתלה. המיצב הזמני אינו רק מחווה לט"ו בשבט, אלא קשור למיזם חברתי משותף של ארגון "קרוב ללב" ועיריית תל אביב-יפו, שמטרתו לקרב משפחות דתיות ומשפחות חילוניות. בזכות מיקומה המרכזי של הכיכר ותכנונה המוצלח, סביר להניח שאלפי אנשים יסתקרנו להיכנס אל שורות העצים ולהתקרב אליהם.

 

>> זוכרים אותו? מיצב הסריגה בשדרות רוטשילד

 

זה כבר קרה בירושלים

 

לאדריכל בראד פינצ'וק, שעבר היום בכיכר, המיצג הזכיר עבודה דומה בכיכר ספרא בירושלים לפני 15 שנה. את המיצב ההוא הכינו פינצ'וק ושותפיו למשרד האדריכלים "החדר", חנן פומגרין ובובי לוקסמבורג. "גם אז זה היה לכבוד ט"ו בשבט", מספר פומגרין, וזה היה מיצב תשיעי בסדרה של עבודות מחתרתיות במרחב הציבורי. מרבית העבודות נעשו ביוזמתם ובתקציב אפסי. "מיצב מספר 9" בכיכר ספרא מנה 500 עצים, פי חמישה ממספר העצים בכיכר רבין כעת, והוא מומן בידי קרן "יד הנדיב".

 

מיצב מס' 9 של ''החדר אדריכלים'' בכיכר ספרא. אז היו 500 עצים (צילום: החדר אדרכילים, חנן פומגרין ברד פינצ'וק בובי לוכסמבורג)
מיצב מס' 9 של ''החדר אדריכלים'' בכיכר ספרא. אז היו 500 עצים (צילום: החדר אדרכילים, חנן פומגרין ברד פינצ'וק בובי לוכסמבורג)

 

הרעיון הראשוני היה לנטוע עצים רבים במקום אלה שניזוקו בחורף הקשה של 1992, אך שלושת האדריכלים ביקשו לחולל מהפך בכיכר: "העצירה הזמנית מאפשרת להציג לתושבי העיר את העצים החדשים", כתבו אז במניפסט, "והופכת את הכיכר השוממה לבמה מחודשת לפעילות ציבורית. מאחר שכל עץ מיועד לכתובת מסוימת בעיר, מבחינה רעיונית אוסף העצים מייצג את רחבי העיר בכיכר. כל עץ מקבל מספר, ובתוך הכיכר הגדולה של ספרא נוצר כיכר קטנה ואינטימית ובה מפה של ירושלים עם סימון מספרי העצים".

 

>> למה הטיילת הצפונית של תל אביב כזו מוצלחת?